Nogomet

Ista meta - isto odstojanje

Tomislav Globan • ponedjeljak, 28.08.2006.

Identičnim minimalnim pobjedama na gostovanjima vodeći se dvojac polako, ali sigurno odvaja od ostatka lige. U isto vrijeme u Vinkovcima zvoni zvono za uzbunu - Cibalia ostaje sama na dnu ljestvice bez ijednog boda nakon 450 minuta igre...

Jedan majstorski potez Eduarda, odnosno Nike Kranjčara, bili su dovoljni da Dinamo i Hajduk dvotjednu prvenstvenu stanku dočekaju sa stopostotnim učinkom, rame uz rame na vrhu ljestvice. Hajduk je prekinuo neugodan niz u kojem čak 11 utakmica (uključujući prvenstvo i Kup) nisu znali za pobjedu protiv Rijeke. Dinamo je, s druge strane, nastavio tradiciju uspjeha protiv Cibalije od koje je izgubio tek dvaput u 30 do sad odigranih HNL susreta uz impresivnu gol-razliku 61:18.

Logičnim se stoga postavlja pitanje: do kad će "modri" i "bili" nastaviti ovim ritmom? Pogled na raspored utakmica u sljedećih nekoliko kola sugerira nam odgovor - ne još dugo. Naime, Hajduk najprije gostuje u Koprivnici gdje su posljednji i jedini put pobijedili još 5. listopada 1997. godine. Za ilustraciju koliko je to gostovanje neugodno za Splićane služi podatak da su od tada više bodova osvojili u Maksimiru nego na Gradskom koprivničkom stadionu. Nakon Scorijine momčadi Hajduku će se potom suprotstaviti Varteks, Osijek, a kao šlag na tortu doći će veliki derbi s Dinamom na Poljudu 1. listopada.

Slika 2 od 3.
Foto: Nikola Movrić

Vezane vijesti

Maksimirsku momčad pak, nakon što odradi posao s Kamenom u Zagrebu, čeka pet utakmica od kojih će svaka biti derbi kola. Najprije gradski derbi sa Zagrebom, zatim u Maksimir dolazi Rijeka, potom vječni derbi u Splitu, Varteks u Maksimiru te na kraju gostovanje u Gradskom vrtu gdje "modri" nisu pobijedili već dvije i pol godine. Nikako ne treba zaboraviti ni da će se između tih teških domaćih iskušenja ugurati i Dinamu najvažnije utakmice u posljednjih nekoliko godina - one dvije s Auxerreom, kao ni činjenicu da prijelazni rok još nije završio te da obama klubovima prijeti gubitak ključnih igrača.

Jedini tko se za sada čini sposobnim koliko-toliko držati korak s vodećim dvojcem je Ćirin Zagreb. Do četvrte pobjede u pet utakmica stigli su više nego uvjerljivom predstavom protiv Varteksa u Kranjčevićevoj ulici. Pobjeda je tim vrjednija obzirom da su pjesnici bili redovite mušterije krojača posljednjih sezona. Također, radilo se i o dvoboju izravnih suparnika za treću poziciju koje bi moglo na kraju donijeti i nastup u Kupu Uefe idućeg ljeta.

Prošli smo tjedan pisali kako od NK Pule treneri bježe kao "vrag od tamjana", a Branko Tucak to je samo potvrdio svojom ostavkom na mjesto trenera kluba. Jedna od najizlizanijih i najbesmislenijih fraza u vokabularu čelnika hrvatskih nogometnih klubova - "pozitivan šok nakon promjene trenera" - u ovom slučaju bi čak i mogla "držati vodu". Puljani su naime, predvođeni sportskim direktorom Ivanom Kurtovićem i pomoćnim trenerom Stevom Dabićem, stigli do prve ovosezonske pobjede i uspjeli se "odlijepiti" na četiri boda od zone ispadanja. S druge strane, Koprivničanci ni u četvrtoj utakmici na Verudi nisu uspjeli doći ni do boda. Ovaj su put barem postigli pogodak, no to neće biti nikakva utjeha klubu koji je upisao već četvrti poraz u pet početnih kola.

Jednak broj poraza upisao je i Kamen Ingrad. Klub kojeg pritišću velike nevolje istoimenog poduzeća, ujedno i glavnog sponzora, osvojio je svoj prvi ovosezonski bod. Konačno su Veličani primili manje od tri pogotka, a uspjeli su i pobjeći sa samog dna ljestvice. Ipak, remi s Osječanima na domaćem terenu nije ono što je momčad Ante Čačića očekivala nakon serije poraza na otvaranju prvenstva, dok su "bijelo-plavi" iz Gradskog vrta tim bodom potvrdili svoje mjesto u sredini tablice i pokazali da ih ove sezone neće biti lako pobijediti.

Slika 1 od 2.
Foto: FaH

Sredini ljestvice priključilo se i čakovečko Međimurje domaćom pobjedom nad Šibenikom. Da je je netko ovim klubovima prije početka sezone ponudio da će nakon pet kola imati isti broj bodova kao i Riječani, zasigurno bi prihvatili bez razmišljanja. Činilo se tada da bi to značilo plasman pri vrhu tablice, no stvarnost nam govori da se tu radi tek o - šest bodova, što je, obzirom na protivnike, za Šibenčane i Čakovčane posve realan i očekivan rezultat.

I za kraj - "fenjeraš". Rijeka, Varteks i Dinamo kod kuće, Hajduk i Osijek u gostima. Da su i htjeli, teško bi Vinkovčani odabrali teži raspored za prvih pet prvenstvenih kola. Nula na bodovnom kontu to i potvrđuje. Iako zvuči otrcano, za Cibaliju uistinu pravo prvenstvo započinje tek 9. rujna. Od tog šestog kola Vinkovčane zaredom čekaju protivnici protiv kojih momčad Ivice Matkovića jednostavno mora osvajati bodove želi li nagodinu i po 15. put igrati prvoligaški nogomet.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!