Nogomet

Domaćinima tek jedan bod, Marseille misli ozbiljno

Maja Giljanović • nedjelja, 17.09.2006.

Nakon što je u Maksimiru u susretu prvog kola Kupa Uefe svladao Dinamo s 2:1, Auxerre je i u francuskom prvenstvu upisao gostujuću pobjedu. Stradao je St. Etienne s 3:2. Monaco je u derbiju poražen na svom terenu od PSG-a s 2:1...

Nancy se nakon kasno primljenog gola i poraza u Gelsenkirchenu zasigurno nadao povoljnijem rezultatu protiv slabašnog Rennesa, momčadi koju je lanjske sezone razvalio sa čak 6:0. I krenulo je odličnom šansom Chretiena, ali što je još važnije i glupavo zarađenim crvenim kartonom Bruna Cheyroua. Tako se utakmica već u 15. minuti pretvorila u viktoriju na gol Rennesa. Gosti su se utaborili pred šesnaestercem te se grčevito branili i - obranili. Nancy je zapucao mali milijun prigoda, spomenimo tek one Andre Luiza, Kima, Chretiena, Gavanona, ali gosti odolijevaju te u finišu čak i prijete. U 75. i 79. dok već izmoreni Nancy posustaje Briand i Hadji umalo dovode svoju brojčano inferiornu momčad u vodstvo. Ipak mreže se ne tresu, a Rennes se može pohvaliti prvim ovosezonskim bodom ulovljenim u gostima.

Lens je, pak, nakon razočaravajućeg remija na Cipru, morao u goste kod Sochauxa. Olakotna im je okolnost bila činjenica da je kompletna standardna obrana domaćina bila van stroja što su vrlo brzo i iskoristili te u 11. minuti poveli zgoditkom Aruna Dindanea. U nastavku inicijativu preuzima Sochaux, ali s tek jednim raspoloženim igračem (Slovencem Biršom) ne ide. U 55. Keita povećava vodstvo, a u 60. najbolji igrač utakmice Aruna asistira za Jussiea i nedostižnih 3:0.

Vezane vijesti

Imenima veliki, ali igrama sićušni, 15. i 16. plasirani Monaco i Psg odigrali su mali derbi uoči kojeg je trener Parižana Lacombe najavljivao juriš na pobjedu nakon sramotnog 0:0 remija u Sjevernoj Irskoj. Mada je statistika uvjerljivo bila na strani domaćina (Psg je u posljednjih 10 godina gostujući na Azurnoj obali tek tri puta izvukao remi), gosti su ipak slavili. Monaco je čak i poveo pogotkom Kallona nakon prekrasne akcije Gakpea te nastavio s presingom, ali u 42. Rozenhal neočekivano izjednačava na 1:1. U nastavku se igra ravnopravno, poluprigode se ne koriste ni s jedne ni s druge strane do 55. minute i pokazat će se, pobjedničkog, gola Hellebuycka. Monaco je pokušavao spasiti bodove, ali inicijativu nije uspio oploditi zgoditkom te su Parižani nakon već tri poraza ove sezone, čini se, konačno krenuli.

Auxerre je, pak, upisao sjajnu pobjedu kod St. Etiennea. Nakon rutinski odrađenog posla u Zagrebu, momčad je pokazala karakter te u odličnoj utakmici dvaput stizala i u konačnici preokrenula rezultat. Domaćina je u vodstvo doveo Ilan već u 4. minuti, ali Auxerre ne pokazuje znake umora i kreće po izjednačenje. Jelen, Akale, Niculae promašuju, ali u 41. nakon prekrasne individualne akcije Bjelokoščanina Akalea, Mathis izjednačava na 1:1. Ipak, odmah po povratku s poluvremena, u 46. Dernis vraća prednost St. Etienneu. Auxerre smjesta preuzima igru te ne koristi nekoliko poluprigoda sve dok u 76. Akale fantastičnim golom ne izjednači rezultat. Utakmica se potpuno otvara jer obje momčadi žele sva tri boda koja, eto, u sudačkoj nadoknadi, Benoit Cheyrou donosi Auxerreu za super uspješan tjedan momčadi trenera Fernandeza.

Odlučna u namjeri povratka na prvu poziciju ispred Lyona, momčad Alberta Emona derbi protiv Bordeauxa otvara žestoko. Već u prvoj minuti Ribery puca opasno sa dvadesetak metara, prijeti i u 3. te 16. minuti. Bordeaux, pak, uzvraća preko Micouda kojem Carrasso dvaput brani, u 25. i 29. Prvo poluvrijeme protiče u boljoj igri domaćina te unatoč snažnoj inicijativi i pokojoj poluprilici (Mamadou Niang) završava bez golova. Bordeaux je orijentiran na protuudare i zapravo bi bio zadovoljan ovim bodom nakon uspješnog gostovanja i remija protiv Anderlechta.

Mreže ipak nisu još dugo odolijevale. Naime, u 49. minuti Pagis lijepim golom sa 22m svladava Ramea i zasluženo donosi prednost Marseilleu. Ona se ubrzo i udvostručuje kada u 56. Taino iz slobodnog udarca sa 30m neobranjivo zabija za 2:0. Razdoblje je to potpune dominacije domaćina, Bordeaux je praktički nevidljiv. Međutim, sudac Duhamel ga vraća u igru dosuđujući u najmanju ruku dvojben jedanaesterac. U 64. Chamakh smanjuje na 2:1. Iako u tom trenutku gubi prvu poziciju (slabija gol razlika), Marseille ne posustaje i nastavlja s napadima te ukupno upućuje jedanaest udaraca na gol od kojih njih šest odlazi u okvir.

Ipak, do kraja se rezultat ne mijenja iako dolazi do promjene u brojčanom stanju na terenu kada u 88. minuti Faubert zarađuje izravni crveni radi grubog prekršaja nad Orumom. Svejedno, premalo je vremena da Marseille iskoristi prednost igrača više i postigne još jedan gol.

Ali i ovako će vjerna, vatrena Marseilleva publika zasigurno biti zadovoljna. Pobjeda nad Mladom Boleslavom i vjerojatni prolaz u skupinu Kupa Uefa te peta uzastopna prvenstvena pobjeda i držanje koraka sa Lyonom nudi nadu i otvara apetite...

Francusko prvenstvo, šesto kolo:
Monaco - PSG 1:2, Nancy - Rennes 0:0, St. Etienne - Auxerre 2:3, Sochaux - Lens 0:3, Marseille - Bordeaux 2:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!