Vodeni sportovi

Puninski i Jovanović šesti, svjetski rekord Manaudou

Branimir Korać • subota, 09.12.2006.

Pretposljednji dan Europskog prvenstva u malim bazenima donio je dva nastupa naših plivača u finalima. Aleksej Puninski i Sanja Jovanović ispklivali su vremena vrijedna šestog mjesta, a najvrjedniji rezultat dana isplivala je Laure Manaudou koja je na 400 slobodno popravila svjetski rekord...

Rus Jurij Prilukov s novim europskim rekordom uzeo je zlato na 1500 metara slobodnim stilom. U "malom maratonu" Prilukov je slavio s vremenom 14:16.13 što je za čak sedam i pol sekundi bolje vrijeme od dosadašnjeg svjetskog rekorda. Srebro je uzeo Poljak Mateusz Sawrimowicz s više od 12 sekundi slabijim vremenom, a broncu Francuz Sebastien Rouault.

Na 400 slobodno za plivačice Laure Manaudou dobila je bitku s vremenom i popravila svjetski rekord. Sjajna Francuskinja u utrku je ušla kao nedodirljiva i status prve favoritkinje opravdala uvjerljivom pobjedom. Novi svjetski rekord iznosi 3:56.09 što je za 70 stotinki bolje od njezinog dosadašnjeg svjetskog rekorda. Srebro je osvojila Talijanka Federica Pellegrini, a broncu Britanka Joanne Jackson.

Veliko slavlje domaćim navijačima donijela je Hanna-Maria Seppala osvojenim zlatom na 100 mješovito. Seppala je do zlata došla s pet stotinki prednosti nad Ukrajinkom Gannom Dzerkal i 33 stotinke ispred Bjeloruskinje Svitlane Kaklove.

U odličnoj utrci na 200 delfin za plivače zlato je uzeo Poljak Pawel Korzeniowski koji je iza sebe ostavio Laszla Cseha za velikih 75 stotinki. Cseh je umalo ostao i bez srebra, ali u foto-finišu za dvije stotinke bio je brži od Rusa Nikolaja Skvorcova. Bez medalje je ostao Anatolij Poljakov, najbrži iz polufinala, koji se morao zadovoljiti za njega tek četvrtim mjestom.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

U finalu na 100 slobodno nastupio je i naš Aleksej Puninski, ali nije mogao do medalje. Unatoč tome može biti zadovoljan nastupom jer je s odličnih 48.19 zauzeo šesto mjesto. Najbrži u Europi bio je Talijan Filippo Magnini s isplivanih 46.81. Srebro je Švedskoj donio Stefan Nystrand, a broncu Francuskoj Alain Bernard.

Identičan plasman ostvarila je i Sanja Jovanović na 50 leđno. Sanja je isplivala novi hrvatski rekord 27.70, ali to je bilo dovoljno tek za šesto mjesto. Pobjedu je odnijela aktualna europska rekorderka Janine Pietsch s 12 sekundi boljim vremenom od Irine Amšenikove i 19 sekundi od Anne Gostomelsky.

Na 50 leđno kod plivača pobjednik je bio poznat još uoči utrke. Ukrajinac Oleg Lisogor nedodirljiv je na ovoj dionici i to je pokazao uvjerljivom pobjedom s vremenom 26.50. Talijan Terrin uzeo je srebro, a Britanac Mew broncu.

Na kraju programa održana je i utrka na 4×50 mješovito za plivačice, a zlato je otišlo u Njemačku, srebro u Švedsku te bronca u Veliku Britaniju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!