Košarka

Union Olimpija - Cibona: Tragični McCullough i Cibonina glupost

Branimir Korać • četvrtak, 14.12.2006.

Gubili su i 13 razlike, igrali užasno, uspjeli se vratiti, imali pobjedu u rukama pa se spašavali u zadnjim trenucima. Ipak u produžetku spasa nije bilo, niz glupih pogrešaka je nastavljen i Union Olimpija je to iskoristila te porazila Cibonu 92:88. Iako je momčad ta koja gubi utakmice, ovaj put tragičar je bio Jerry McCullough koji je s nizom pogrešaka i loših odluka propustio uzeti ponuđeno...

Od početka sezone govori se kako domaće plus jedna gostujuća pobjeda vode sigurno u drugi krug Eurolige. Nadali su se u Tornju kako do te gostujuće pobjede mogu doći eventualno u Pioniru ili Tivoliju, ali obje su pobjegle i to na sličan način - u produžetku. Razlika je ta što je Cibona u Beogradu ipak imala manje šanse nego u Ljubljani, Olimpija im je s dvije ruke ponudila pobjedu, ali što to vrijedi kada ju "cibosi" nisu znali uzeti.

Slika 3 od 4.
Foto: Nikola Movrić

Možda će se upravo ove dvije utakmice pokazati presudnima i možda upravo zbog njih Cibona ne prođe u drugi krug, ali nitko osim njih samih neće im biti kriv. Imali su priliku, nisu ju iskoristili, sada je na njima da se vade. Sve je jasno, u Domu Dražena Petrovića mora se pobijediti Joventuta i Partizana, a kao bonus za ovaj poraz dobro bi došla pobjeda nad Panathinaikosom već idući četvrtak. Uz te tri pobjede, bili bi jednom nogom u drugom krugu, a u slučaju jednog poraza (ako baš mora, onda protiv Grka), morat će se uzeti jedna pobjeda vani što će biti strašno teško. Gostovanja u Tel Avivu i Malagi nisu mjesta gdje možete imati neku veću nadu, a sigurno je lakše bilo doći do pobjede u Ljubljani protiv Olimpije nego što će biti u Rimu protiv Lottomatice. Šest pobjeda lako moguće neće biti dovoljno i sedma je imperativ... Samo gdje ju izboriti...

I u ovom susretu pokazalo se da kad Wright ima dan, Cibona uglavnom pobjeđuje, no on je danas od samog starta bio van utakmice. Nešto je odigrao u razdoblju Ciboninog povratka u posljednjoj četvrtini, ali nedovoljno za igrača koji je u samom vrhu MVP poretka. Na početku utakmice u ritmu je bio Chris Waren koji je sjajno krenuo i bio praktički jedini igrač u plavom dresu kojem je nešto polazilo za rukom. Internacionalna petorka Cibone (Kus, Wisniewski, Warren, Wright, Bader) nije iskoristila nervozno otvaranje domaćina i već u prvoj četvrtini nije se uspjela rezultatski odvojiti.

Ništa se nije mijenjalo do kraja poluvremena, i dalje je Cibona igrala prilično slabo, ali niti Olimpija nije briljirala i nazočni u Tivoliju i uz male ekrane "uživali" su u slaboj utakmici. Malo ozbiljnija europska ekipa već u prvih 20 minuta stvorila bi pozamašnu prednost protiv bilo koje od ove dvije momčadi s ovakvom igrom i to je davalo nadu da će biti bolje u drugom dijelu.

Slika 2 od 3.
Foto: Nikola Movrić

Nešto bolje Cibona otvara drugo poluvrijeme i preuzima vodstvo nakon minus pet na odmoru, ali kratko je trajalo. Onda slijedi katastrofalno razdoblje u igri Zagrepčana, Olimpija od 23. do 27. minute radi seriju 18:2 i odlazi do visokih 58:45. U obrani je "curilo" na sve strane, pod koš su Ljubljančani prolazili kako su htjeli, lako izrađivali otvorene šuteve i činilo se kako se o pobjedi može samo sanjati. No Warren, Kus i Wright nekako spuštaju taj zaostatak i do pet poena te daju nadu našem prvaku.

U posljednjih deset minuta ovom trojcu priključio se i Bariša Krasić te Cibona na ulasku u posljednje četiri minute dolazi i do svega poena zaostatka nakon dvije trice u nizu Davora Kusa. Tri i pol minute prije kraja kreće "ludilo". Vrlo slaba sudačka trojka sudi Marku Miliču peti prekršaj, ovaj ne prestaje s prigovorima i zarađuje tehničku pa isključenje. Sve se to odvijalo kod vodstva domaćina 75:74 što Davor Kus sa šest slobodnih bacanja u nizu pretvara u 80:75 za Cibonu. Imala je Cibona i loptu sa strane, no odmah ju gubi.

Umjesto da mirno privedu utakmicu kraju, "cibosi" počinju komplicirati, lopte u napadu gube McCullough, koji je odigrao ispod svake kritike, i Wright i Olimpija se pomalo vraća u utakmicu. Agresivnom obranom Arslana na Kusu Ljubljančani ostavljaju Cibonu u napadu bezidejnom i 28 sekundi prije kraja Jurković zakucava za 80:80. U sljedećem napadu Lorbek krade loptu i nakon brzog prekršaja ubacuje oba bacanja za 82:80 te Ciboni ostaje šest sekundi za zadnji napad. McCullough kreće sam, uz prekršaj gubi koordinaciju i loptu te na tri sekunde do kraja susreta Warren radi očajnički prekršaj nad Arslanu. Turčin ubacuje tek jedno bacanje, Kus kreće na sve ili ništa i sa centra šutira na koš, ali onda Arslan radi glupost godine i na šutu faulira Kusa. Kapetan mirno ubacuje sva tri bacanja i donosi Ciboni produžetak.

U produžetku nije bilo ništa manje neizvjesno. Kod rezultata 87:87 Cibona ima napad, ali Krasić gubi loptu, a s druge strane Rannikko i Cebular s linije slobodnih bacanja donose Olimpiji 89:87. Nakon time-outa Cibona ima napad za barem produžetak, ali Krasić 11 sekundi do kraja početnički radi korake te Rannikko ponovno odlazi na liniju slobodnih bacanja. Ubacuje tek jedno, Olimpija vodi 90:87, no Cibona ne dolazi do šuta za tricu obzirom da Olimpija brzo zaustavlja Krasića, ovaj ubacuje jedno bacanje, Jurković hvata loptu i tri i pol sekunde do kraja odlazi na liniju slobodnih bacanja. Oba puta je precizan i Olimpija slavi 92:88.

Slika 1 od 2.
Foto: Nikola Movrić

Previše gluposti je napravljeno da bi se došlo do pobjede. U utakmici u kojoj izgubite čak 27 lopti teško je i reći da ste zaslužili pobjedu, a samo zahvaljujući tome što su igrali protiv slabog protivnika, mogu zahvaliti činjenicu da su unatoč tome došli u priliku pobijediti.

Posebno poglavlje je Jerry McCullough koji je ponovno dokazao da nije čovjek dostojan uloge Ciboninog playmakera. Još jednom je odigrao vrlo loše, a u ovom susretu nećemo pogriješiti ako kažemo da je veliki dio krivice za poraz na njemu. U ključnim trenucima nije dobro reagirao, previše je griješio i nije donio momčadi ono što tada najviše treba - mirnoću. Dolaskom Wisniewskog i oporavkom Morovića, McCullough bi lako mogao ostati bez Ciboninog dresa. Cijena velika, promet mali...

No da ne ispadne samo Jerry kriv, u ključnim trenucima nije se iskazao niti Bariša Krasić, a u vrijeme provedeno u igri niti "uspavani" Marton Bader oji je poput promatrača pratio igrače Olimpije kako uzimaju skokove. Pohvalu zaslužuje tek veliki kapetan Davor Kus koji je sa 17/17 slobodnjacima izjednačio rekord Andrije Žižića u Euroligi te Chris Warren koji je dbro odradio svoj posao..

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!