Košarka

Vujčić blizu triple-doublea u porazu, uvjerljiv PAO

Bruno Blumenschein • četvrtak, 15.02.2007.

Derbi prvog kola Top 16 Eurolige je donio pobjedu Tau Ceramice kod Maccabija, dok je Efes Pilsen bio bez šansi kod raspoloženog Panathinaikosa. Barceloni je bilo dovoljno 14 uraganskih minuta, a Dinamu posljednja četvrtina...

Grupa D:

Otvaranje grupe D je pripalo Lottomatici iz Rima, koju vodi Jasmin Repeša, a derbi grupe Tau Ceramici, koja je slavila na gostovanju u Tel Avivu kod Maccabija. Iako nije uspio spriječiti poraz 68:79, Nikola Vujčić je zabilježio još jednu dobru all-round utakmicu. Za 36 minuta hrvatski centar je zabio 12 poena (4/11 šut), čemu je dodao deset skokova i osam asistencija.

Glavno oružje španjolske momčadi je bila kvalitetna obrana koja je run'n'gun košarku Maccabija zadržao na 68 poena, uz raspoloženi vlastiti napad u kojem su imali 48 posto šuta za tri poena i 54 posto šuta za dva poena. Najraspoloženiji kod pobjednika je bio Igor Rakočević sa 19 poena, dok je Maccabi po poenima predvodio Lior Eliyahu sa 17 poena.

Grupa F:

Ponukani lošim iskustvom iz prošlogodišnjeg Top 16 Eurolige, košarkaši Panathinaikosa su dočekali Efes Pilsen pod "punom ratnom spremom" i već do poluvremena stvorili prednost od 18 poena koju su povećali u posljednjoj četvrtini kada su goste zadržali na 13 ubačenih koševa za 84:57.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Najbolji kod domaćina je bio čovjek s klupe, Demos Dikoudis sa 20 poena (šut za tri poena 3/3) uz sedam skokova. Po 12 koševa su dodali Tony Delk i Ramunas Šiškauskas, a poen manje je ubilježio Kostas Tsartsaris. Jedini košarkaš pivara, koji se istaknuo u uvjerljivom porazu je bio Horace Jenkins sa 21 poenom, a nitko drugi nije postigao više od osam poena. Nikša Prkačin je u igri proveo 13 minuta i zabilježio tri poena (1/4 šut) i jedan skok.

Šest minuta je trajalo oduševljenje gostiju iz Poljske nakon što je Donatas Slanina ubacio tricu za 17:9, vodstvo Prokoma u Palau Blaugrana protiv Barcelone. Nakon toga Poljaci nisu uspjeli ubaciti niti jedan poen do kraja prve četvrtine, a seriju Barcelone od 36:8 dovršava Roger Grimau tricom za 45:25 u pretposljednjoj minuti prvog poluvremena.

Drugo poluvrijeme je bilo samo odrađivanje posla za Barcelonu, uključujući i Roka Ukića, koji je dobio 19 minuta i iskoristio ih za sedam poena (2/4 šut za dva, 1/2 za tri poena), dvije asistencije i jednu izgubljenu loptu. Najefikasniji je bio Jordi Trias sa 15 koševa (7/7 šut za dva), a najuspješniji Gianluca Basile sa 18 ubačenih koševa. Kod Prokoma se istaknuo Rashid Atkins sa 19 poena.

Grupa G:

Tijekom prve tri četvrtine Aris je imao otvorenu utakmicu (61:61) protiv moskovskog Dinama, ali su onda stali što iskusni gosti koriste za odlazak na 71:62 u 35. minuti. Imali su domaćini i 61:56, ali Bojan Popović pokreće goste za seriju 15:1 koja je odlučila pobjednika s konačnih 86:74.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Najbolji pojedinac Dinama je bio upravo Grk Lazaros Papadopoulos sa 18 koševa i sedam skokova, a najveću pomoć je dobio od Antonisa Fotsisa (16 poena) i Bojana Popovića (14 koševa). Pokušaj Arisa da dođe do prve pobjede u prvom Top 16 je predvodio Alex Scales sa 20 poena, a drugi Amerikanac, Michael Wilkinson je ubacio 15 koševa.

Prvih deset minuta na Malagi je bilo dovoljno Unicaji da napravi odlučujuću prednost protiv Benettona, koji je imao tek raspoloženog Marcusa Goreea (24 poena). Otvaranje susreta je donijelo 16:2 domaćina i 27:8 koje postavlja Jiri Welsch dodatnim slobodnim bacanjem nakon polaganja nakon čega je aktualnim prvacima Španjolske preostalo odigrati mirnih 30 minuta.

Svi igrači Unicaje koji su ušli u igru su se upisali na listu strijelaca, a najistaknutiji je bio Carlos Jimenez sa 14 poena te po tri skoka i asistencije. Odmah iza Jimeneza se može svrstati učinak Daniela Santiaga, koji je zabio 13 poena i sedam skokova.

Euroliga Top 16, 1. kolo, 15. veljače 2007.:
Maccabi Tel Aviv - Tau Ceramica 68:79
Panathinaikos - Efes Pilsen 84:57
Barcelona - Prokom Trefl 92:73
Aris - Dinamo Moskva 74:86
Unicaja - Benetton 75:61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!