Nogomet

Talijanski nogomet suspendiran do daljnjega

Ivana Spahija • subota, 03.02.2007.

"Ovo nije sport", potreseno je rekao Luca Pancalli, predsjednik talijanskog nogometnog saveza, nakon hitno održane sjednice u povodu jučerašnjeg tragičnog događaja. Svi nogometni susreti u Italiji su odgođeni, a do kada - nije poznato nikome...

Svi nogometni susreti u Italiji koji su se trebali održati ovaj vikend odgođeni su zbog sinoćnjih nereda navijača na Siciliji u kojima je život izgubio policajac. Na sastanku čelnika talijanskog nogometnog saveza odlučeno je da se svi susreti odgađaju do daljnjega, što uključuje seniorska i juniorska prvenstva, kupove, kao i utakmice talijanske nogometne reprezentacije.

Reprezentacija je iduće srijede trebala u Sieni odigrati prijateljsku utakmicu sa Rumunjskom, a i U-21 reprezentacija je imala zakazan susret sa Belgijom. Obje utakmice su također otkazane. Pancalli je izjavio: "Nevjerojatno je da na ovakav način netko izgubi život, ovo nije sport. Mi više ovako ne možemo. Prvenstvo se neće nastaviti dok se ne podnesu drastične mjere u svrhu suzbijanja ovakvih scenarija.".

Poznati su novi detalji o smrti policajca Fillippa Racitija, po završetku utakmice nastao je novi sukob dviju navijačkih skupina, između njih se nalazio kordon specijalaca i nekoliko policijskih automobila. U jednom od njih je bio i nesretni Raciti, netko od bijesnih navijača kroz prozor automobila je ubacio eksplozivnu napravu, koja je policajcu eksplodirala ispred lica. Drugi policajac, koji je također stradao u neredima, iznio je svoju verziju događaja rekavši da je on, zajedno sa još nekoliko kolega, pratio navijače Palerma na stadion gdje su ih iznenada zaskočili navijači Catanije. Po njegovim riječima, taj napad je bio organiziran. Ubrzo je bačen suzavac, mnogi su izgubili svijest, među njima i ovaj policajac. Osvijestio se tek u bolnici gdje je i saznao za tragičnu pogibiju kolege. "Ne mogu vjerovati da je netko izgubio život zbog jedne obične nogometne utakmice", zaključio je policajac.

Ovaj izgred talijanskih navijača doveo je u pitanje talijansko domaćinstvo Eura 2012. "U ovim trenucima uopće ne razmišljamo o domaćinstvu Eura 2012. godine, ali ako ga zbog ovog događaja izgubimo, to smo doista i zaslužili", rekao je Pancalli. U ponedjeljak će biti održana nova sjednica talijanskog nogometnog saveza na kojoj će se odlučiti kada i kako će se nogomet u Italiji nastaviti, te hoće li se uvesti neki posebni režimi za navijače izgrednike.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!