Tenis

"Ivan je uvijek impresivan - protiv drugih"

Ivor Krapac • nedjelja, 04.02.2007.

Za razliku od lanjskog prvog, ovogodišnje izdanje PBZ Zagreb Indoorsa nije donijelo hrvatskog pobjednika. Marcos Baghdatis je u finalnom ogledu prva dva nositelja nadjačao Ivana Ljubičića, a druga ATP titula u karijeri mu je, kako se i može očekivati, donijela puno dobrog raspoloženja nakon meča...

Baghdatis je i u dolasku do svojeg prvog naslova na ATP Touru u finalu bio bolji od hrvatskog aduta. Lani je osvojio Peking uz pobjedu nad Marijem Ančićem, a sada je zaokružio uspješan zagrebački tjedan trećom pobjedom u isto toliko susreta s Ljubičićem. U usporedbi s titulom u Kini u rujnu prošle godine, ovdje mu je ipak bilo nešto teže: "U Pekingu sam igrao dobro i bio u dobroj formi, dok mi je na ovom turniru bilo kao na vraćanju iz pakla obzirom na razočaranje koje sam doživio na Australian Openu." Na njegovu sreću, vraćanje iz pakla završilo je uspješno...

"Finale protiv Ivana u Hrvatskoj, normalno, nije lak meč. Ovo je vrlo velika pobjeda, to je sve što mogu reći", dodao je novi čovjek na tronu zagrebačkog dvoranskog turnira. "Što mi je bilo najteže? Napraviti break protiv Ivana...", rekao je Baggy uz smijeh: "U posljednjem gemu sam imao i malo sreće kad sam ga breaknuo nakon što je onaj prolaz na meč-lopti dodirnuo mrežu. U tenisu je najvažnije dobiti velike poene, to sam radio tijekom cijelog tjedna, pa i danas."

Slika 2 od 3.
Foto: Igor Petrinović

"U drugom setu mi je malo popustila koncentracija na servisu, kod Ivanovog breaka imao sam priliku dobiti gem i nanizao nekoliko promašaja. U trećem setu sam želio izbjeći nešto slično, cilj mi je bio stići barem do tie-breaka... Bilo mi je bitno dobiti prva dva poena u svakom servis-gemu i to sam konstantno radio u trećem setu, a mislim da sam tada počeo i reternirati bolje", nastavio je Cipranin.

Ukupna prednost u međusobnom omjeru s Ljubom sada je na 3-0, pa je bilo logično čuti ima li Baghdatis neki posebni recept za hrvatskog broja jedan: "Ne znam ima li nešto specijalno u mojoj igri što mu ne odgovara, to bi prije mogao reći on sam. Kad gledam Ivana protiv drugih igrača uvijek mi izgleda posebno impresivno na servisu, ali i u igri. Protiv mene se očito nešto dogodi - recimo, prije neki dan je briljantnim servisima izvukao 0:40 protiv Johanssona u završnici meča, dok danas u jednoj situaciji kod 40:15 nije mogao pronaći prvi servis... Ne znam je li to do mene."

Novi pobjednik Zagreb Indoorsa potcrtao je da će mu ovaj naslov puno značiti u povratku samopouzdanja izgubljenog na Australian Openu, kojem se vraćao u mislima nakon svakog svojeg ovotjednog meča: "Kad pobjeđuješ, uvijek primaš puno poruka, kad sam izgubio u Melbourneu bilo ih je samo nekoliko... Tek tu saznaš tko je stalno uz tebe; Australian Open mi je bio kao udarac u lice, no iz toga sam puno naučio, sada znam na koga uvijek mogu računati."

Baghdatis nije zaboravio zahvaliti vodećim ljudima turnira na dodijeljenom wild-cardu, kao i pohvaliti organizaciju koja je bila na visokoj razini. A povratak na obranu naslova sljedeće godine? "Ovisit će o Australian Openu, ako tamo budem u drugom tjednu bit će teško ostvarivo, vjerojatniji je dolazak ako ispadnem rano... Nije se lako brzo prilagoditi na vremensku razliku."

Slika 3 od 4.
Foto: Igor Petrinović

Mladi Cipranin bio je u dobrom raspoloženju zbog naslova, no ni Ivan Ljubičić nije izgledao jako razočarano nakon poraza. "Mislim da mi je nedostajalo malo svježine na kraju, no moram dodati i da je Baghdatis igrao jako kvalitetno u cijelom meču, a i cijelog tjedna je bio dobar", komentirao je Ljubo: "Mislim da sam morao dobiti prvi set, kasnije se nije bilo lako vraćati, pogotovo protiv igrača kao što je Baghdatis... Ne mislim pritom samo na tri propuštene set-lopte u prvom setu, već općenito - učinilo mi se da je krenuo u meč malo lakše, u takvim situacijama obično znam dokrajčiti suparnika."

"Presudilo je samo nekoliko poena, kao ona njegova perfektna skraćena loptica kod moje break-lopte početkom trećeg seta ili činjenica da mi je loptica dvaput krivo odskočila u gemu u kojem sam izgubio servis", nastavio je Ivan, istaknuvši i da osjeća da je sve bliže pobjedi nad mladim Cipraninom: "Imao sam priliku dobiti ga i danas, vidio sam način kako ga mogu pobijediti... Svaki sljedeći put će mu biti sve teže slaviti protiv mene."

"Baghdatis još dosta oscilira, zna odigrati odlično, ali i podbaciti. Ako se popravi u glavi, bit će još i bolji", kazao je Ivan u usporedbi 21-godišnjeg Cipranina s drugim mladim igračima koji su također već u svjetskom vrhu: "Mislim da mu je prednost pred ostalima što je godinu-dvije stariji, već je sezonu ili dvije oko desetog mjesta na svijetu."

Kao i Baghdatis, i Ivan je pohvalio organizaciju turnira ("Siguran sam da će i sljedeće godine biti barem na ovoj, ako ne i na višoj razini"), a nakon toga je bacio pogled unaprijed prema dolazećem vikendu i susretu s Nijemcima u prvom kolu Svjetske skupine Davis Cupa u Krefeldu: "Trebam raditi na oporavku i vraćanju svježine, neću toliko trenirati koliko sam mislio prije ovog tjedna... Što se tiče Kohlmanna i Waskea koji su ovdje osvojili parove, to je samo pokazalo da su dobra kombinacija, mislim da je ova titula samo potvrda zamisli njihovog izbornika Kühnena da igraju skupa."

Slika 1 od 2.
Foto: Igor Petrinović

Ljubo je dodao i da ne vjeruje da će Kühnen u subotnjim parovima trošiti Tommyja Haasa, kao što se spekulira u Njemačkoj: "Ne vidim zašto bi razbijali ovaj par i ne dali dodatni odmor Haasu."

No, to su sve stvari koje će se naći u prvom planu u sljedećim danima. U prethodnih sedam je u središtu pozornosti bio zagrebački dvoranski turnir - najmanje jednako dobar kao i lani bez obzira što ovoga puta naslov nije ostao kod kuće.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisSkrolATP Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!