Tenis

Zlatna ruka prekinula hrvatski niz

Ivor Krapac • nedjelja, 04.02.2007.

Nakon tri pobjede Gorana Ivaniševića na nekadašnjem hrvatskom dvoranskom turniru i prošlogodišnjeg naslova Ivana Ljubičića na prvom izdanju PBZ Zagreb Indoorsa, danas je prekinut niz hrvatskih titula na domaćem terenu pod krovom. "Krivac" je Marcos Baghdatis, koji je u finalu zagrebačkog Indoorsa sa 7:6(4), 4:6 i 6:4 bio bolji od Ljubičića...

Baghdatis je uspješno okrunio tjedan oporavka nakon nedavnog razočaranja na Australian Openu, kad je zapeo već u drugom kolu protiv Gaela Monfilsa i potom prošao psihološki teško razdoblje puno dvojbi i traženja povratka na pravi put. Nedugo nakon neočekivanog ranog poraza u Melbourneu zatražio je i dobio pozivnicu za Zagreb Indoors i, pokazalo se, pogodio.

Slika 2 od 2.
Foto: Igor Petrinović

Bio je to tjedan koji bi 21-godišnjem Cipraninu mogao jako pomoći u nastavku sezone. Na putu do titule nanizao je Florenta Serru, Franka Dancevica, Arnauda Clementa i Alexandera Peyu, a na kraju te serije proslavio i treću pobjedu u isto toliko međusobnih susreta s prvim hrvatskim reketom. Ivan danas nije razočarao, pokazao je da se tijekom turnira kvalitetom igre popravljao iz meča u meč - ali Baghdatis se svejedno pokazao nijansu boljim.

U prvom setu počelo je vatreno već u prvom gemu. Ljubo je otvorio meč na servisu i morao izvlačiti 0:30 i Baghdatisovu prednost, a tu break-loptu spasio je asom.

Drugopostavljeni Cipranin je dvaput opasno živio u svojim servis-gemovima - pri zaostatku od 2:1 držao je nakon 30:40, a kod Ivanovog vodstva od 5:4 bio je suočen s tri nevezane set-lopte. Na dvije od te tri bio je na drugom servisu, uz najveću Ljubičićevu priliku na prvoj. Baggy je pogodio dubok drugi servis i ušlo se u izmjenu s crte, a Ivanova šansa propala je forhendom u mrežu.

U tie-breaku se gotovo sve bitno dogodilo s dva Baghdatisova mini-breaka za odlazak do 4:1, uz Ljubin promašeni bekhend i Baggyjevu odličnu skraćenu lopticu. Ivan je u nastavku nadoknadio jedan mini-break zaostatka, drugi je ostao.

Slika 1 od 1.
Foto: Igor Petrinović

Drugi set prelomljen je Cipraninovim gubitkom servisa u petom gemu. Ivan je breaknuo za 3:2 i to se pokazalo dovoljnim za produženje meča, u ostatku seta više nije bilo velikih prijetnji za servere.

Već početkom trećeg Ljubo je stigao do break-lopte, no mladi Cipranin izvukao se iz opasnosti skraćenom lopticom, svojim specijalitetom, pa u nastavku držao za 1:0.

Konačna odluka pala je u posljednjem gemu meča jedinim Baghdatisovim breakom u ovom finalu. Ivan je pri zaostatku od 5:4 imao 40:30, ali promašeni bekhend i Cipraninov sjajan lob donijeli su prvu meč-loptu, koju je Baggy iskoristio prolazom bekhendom uz dodir mreže.

Na tom poenu bilo je i nešto sreće, ali, kako kaže izreka, sreća prati hrabre. Baghdatis je tijekom cijelog tjedna u Zagrebu bio hrabar, ali i dovoljno kvalitetan; sve što je pokazao zaslužuje pljesak i ostavlja nadu da ćemo u njegovim nastupima moći uživati i dogodine...

Slika 3 od 3.
Foto: Igor Petrinović

PBZ Zagreb Indoors, 4.2.2007., finale: Baghdatis (Cipar, 2, WC) - Ljubičić (Hrvatska, 1) 7:6(4), 4:6, 6:4 (UŽIVO).

Parovi, finale: Kohlmann/Waske (Njemačka) - Čermak/Levinsky (Češka, 4) 7:6(5), 4:6, 10:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!