Tenis

Ivo pao protiv majstora parova

Ivor Krapac • četvrtak, 01.02.2007.

Ivo Karlović nije uspio ponoviti prošlogodišnje četvrtfinale PBZ Zagreb Indoorsa. Treći hrvatski reket danas je zaustavljen u osmini finala u dvoboju s Francuzom Michaelom Llodrom, odličnim igračem parova...

Karlo nije našao odgovor na igru 26-godišnjeg ljevorukog Francuza, puno uspješnijeg u konkurenciji parova, u kojima je dosad u karijeri došao do 10 naslova (dvaput na Australian Openu) i tome dodao još 11 finala, u većini slučajeva u kombinaciji s Fabriceom Santorom.

Llodra je danas pokazao sve što bismo i očekivali od tako uspješnog igrača parova, solidan servis i voleje, ali i dobro vraćanje servisa i prolaženje suparnika na mreži; Ivo je puno puta morao hvatati Francuzove meke povratne lopte na niski volej ili poluvolej, što se pokazalo Llodrinom dobitnom kombinacijom od početka do kraja meča.

Pored svega toga, Karlo je nakon poraza otkrio i kako je otvorio susret opterećen boli u problematičnom desnom koljenu, zbog čega je lani morao na prisilnu stanku u završnici sezone: "Još uvijek mi se događaju oscilacije nakon te pauze, a ponovno sam osjetio bol jučer na treningu i danas na zagrijavanju tako da sam ušao u meč nesiguran u svoju nogu."

Slika 1 od 2.
Foto: Ivor Krapac

Otvaranje s dvojbama u čvrstoću koljena osjetilo se već u prvom gemu, u kojem je Ivo spašavao 0:30 i 30:40 i ukupno izgubio tri poena na svojem servisu, jedan više nego u cijelom prvom kolu protiv Jirija Vaneka. Treći hrvatski reket je opasno živio i u servis-gemu kod 1:1, kad je izvukao 30:40, dok je Llodra najveću prijetnju izdržao pri zaostatku od 2:1, kad je s nekoliko pogođenih prvih servisa u pravom trenutku okrenuo 0:40.

Odluka u prvom setu pala je uz break ljevorukog Francuza kod 4:4. Ivo je prvo s tri asa stigao od 0:30 do 40:30, da bi ga potom korak unatrag bacila dva dobra Llodrina reterna, a na kraju gema i dvostruka pogreška na break-lopti koja je odvela suparnika korak do osiguranja seta. Preostalo mu je samo zadržati servis u 10. gemu, što je i napravio.

U drugoj dionici Karlo se još nekoliko puta izvlačio iz teških situacija u svojim servis-gemovima, dok je Llodra držao svoje bez ikakvih poteškoća.

Završni Francuzov korak prema osmini finala dogodio se u izjednačenom tie-breaku. Ivo se prvo spasio nakon mini-breaka minusa i suočavanja s dvije meč-lopte pri zaostatku od 6:4 (jednom protiv servisa), potom nije mogao puno na svojoj set-lopti kod 7:6 (Llodrin servis-winner), da bi sve prelomio mini-break ljevorukog Francuza kod 8:8, uz jedno od danas brojnih probijanja Karlovića na mreži.

Slika 2 od 3.
Foto: Ivor Krapac

Tie-break je donio puno uzbuđenja i nekoliko preokreta, no, objektivno, prema svemu što je pokazao, Llodra je ipak zaslužio prolaz bez izgubljenog seta.

Ivo je kazao kako je uoči meča bio svjestan da mu neće biti lako - kao što se i obistinilo: "Gledao sam ga u prvom kolu protiv Vliegena, tada je odigrao izvanredno na servisu, volejima i reternu..." Uostalom, Karlović je već nakon glatke startne pobjede nad Jirijem Vanekom najavio da bi u osmini finala radije na Vliegena - dobro je znao koliko mu francuski ljevak može biti neugodan.

Karlov ovogodišnji zagrebački nastup tako je završio korak prije ponavljanja lanjskog rezultata. Kako je najavio, prvo što mu je trenutno na umu je sutrašnji odlazak u Selce na kontrolu koljena, a o rezultatima pregleda ovisit će hoće li idućeg tjedna biti u reprezentaciji za prvo kolo Svjetske skupine Davis Cupa u Njemačkoj: "Vidjet ću, no definitivno mi je najvažnija sanacija ozljede."

PBZ Zagreb Indoors, 1.2.2007., osmina finala: Južnji (Rusija, 4) - Cakl (Češka, Q) 6:4, 6:2, Gicquel (Francuska) - Santoro (Francuska) 6:4, 3:6, 6:4, Llodra (Francuska) - Karlović (Hrvatska) 6:4, 7:6(8), Clement (Francuska, 8) - Dlouhy (Češka) 6:4, 7:6(5).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisSkrolATP Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!