Ostali sportovi

Phillips pobijedio Varnicu, porazi velikana

Bernard Jurišić, Branka Mlinar • nedjelja, 11.03.2007.

U jednom od najvećih borilačkih događaja ikad održanom u Hrvatskoj, 6.000 gledatelja u Splitu uživalo je u vrhunskoj predstavi. I opet su Gripe bile bile kobne za domaćine, nakon što malonogometna reprezentacija nije uspjela proći na EP, a Blanka Vlašić pobijediti na skakačkom mitingu, do pobjede nije uspio stići ni najveći domaći adut Ante Varnica. Iznenađujuće poraze doživjeli su i svjetski velikani K-1 sporta Leko i McDonald...

Već petu godinu za redom u Splitu je na Gripama, održan borilački spektakl "Obračun u ringu", u organizaciji Kickboxing kluba Pit Bull Split i Hrvatskog Kickboxing saveza. Natjecanje je privuklo 6.000 gledatelja koji su imali priliku vidjeti vrhunske borce ovog sporta, a pobjednik turnira izborio je pravo nastupa na finalnom europskom turniru u Amsterdamu.

Slika 3 od 4.
Foto: Darko Kraljević

Uvodne borbe između hrvatskih i srbijanskih boraca počele su u 19 sati i polako su zagrijavale atmosferu u dvorani. Naši predstavnici Vinko Đirlić i Luka Kalmeta bili su bolji od Pešića i Maletića, dok je jedini poraz ubilježio Renato Gogošević od Bojana Radovića.

Vezane vijesti

U 20 sati započelo je otvaranje K-1 europskih kvalifikacija gdje je nastupilo osam atraktivnih boraca: David Dancrade (Francuska), Ante Varnica (Hrvatska), Mirko Vlahović (Crna Gora), Tomasz Majdloch (Češka), Ben Petit (Belgija), Damir Tovarović (Hrvatska), Dragan Jovanović (Srbija) i James Phillips (Njemačka).

Uvod u turnir bila je rezervna borba u kojoj je Mladen Božić iz Srbije pobijedio našeg Valentina Venturinija nokautom u drugoj rundi.

Slika 1 od 2.
Foto: Darko Kraljević

Četvrfinale kvalifikacija (tri runde po tri minute ):

David Dancrade (186 cm, 96kg) - Ante Varnica (189cm, 97kg).
Snažnu potporu domaćem borcu pružala je publika skandirajući tijekom cijelog meča njegovo ime, što mu je dalo dodatni poticaj, pa se protivnik čak četiri puta našao izvan ringa. Pobjeda je i pripala Varnici, odlukom sudaca 1:2.

Mirko Vlahović (180cm, 107kg) - Tomasz Majdloch (190cm, 92kg).
Jednoglasnom odlukom sudaca 0:3, trostrukog viceprvaka Europe u Kickboxingu pobijedio je višestruki prvak Češke, Tomasz Majdloch.

Slika 2 od 3.
Foto: Darko Kraljević

Ben Petit (192cm, 93kg ) - Damir Tovarović (186cm, 113kg).
U prvom profesionalnom nastupu i to pred domaćom publikom Damir Tovarović je pokazao dominaciju i na oduševljene tribina tehničkim nokautom u 2. rundi pobijedio višestrukog prvaka Belgije, koji je u 23 borbe imao 19 pobjeda i 4 poraza.

Dragan Jovanović (181cm, 105kg) - James Phillips (188cm, 92kg).
U najboljoj borbi četvrtfinala Phillips je dominirao, iako je primio nekoliko neugodnih udaraca od boksački jakog Jovanovića. Amerikanac s njemačkom putovnicom pobijedio je jednoglasnom odlukom sudaca 0:3.

U očekivanju polufinala, odžani su i prestižni mečevi u kojem je domaći borci Marko Benzon i Miro Šarac uvjerljivo pobijedili Čutuka iz BiH, te Popeskua iz Srbije.

Slika 4 od 5.
Foto: Darko Kraljević

Organizator ovog spektakla, klub Pit Bull iz Splita, već je dugi niz godina jedan od najuspješnijih klubova Kickboxing saveza u svim kategorijama, te su ovom prilikom dodijeljena priznanja uspješnim borcima:
- Marko Tomasović, najuspješniji boksač u seniorskoj kategoriji (zbog ozljede nije nastupio)
- Frane Radnić, prvak u Thai kickboxingu koji uskoro nastupa u Španjolskoj
- Goran Mimica, juniorski prvak.

Polufinalnim borbama nastavljen je uzbudljivi turnirski program.

Tomasz Majdloch - Ante Varnica.
Pobijedio je hrvatski borac odlukom sudaca 1:2.

Slika 5 od 6.
Foto: Darko Kraljević

Damir Tovarović - James Phillips.
Nakon oštrog low kicka već u prvim sekundama meča, Tovarović je pretrpio ozljedu mišića i koljena, pa je Phillips otišao u finale kvalifikacija.

Atrakcija večeri svakako su bile i dvije super-prestiž borbe, u kojima su nastupila velika imena svjetske K-1 scene.

Petar Majstorović (184cm, 95kg) - Michael McDonald (181cm, 100kg).
Karizmatični Kanađanin McDonald, peterostruki pobjednik svjetskih K-1 kvalifikacija, koji je i prošle godine nastupio na splitskim Gripama (i pobijedio Varnicu), ove godine iz Splita nije otišao kao pobjednik ni nakon dvije runde produžetka. Prekidom meča zbog McDonaldove ozljede brade pobijedio je švicarski Hrvat Petar Majstorović.

Slika 6 od 7.
Foto: Darko Kraljević

Magomed Magomedov (185cm, 82kg) - Stefan Leko (186cm, 97kg).
Borba je bila izjednačena i kvalitetna te je nakon dodatne runde Rus Magomedov izborio pobjedu protiv jednog od najboljih svjetskih K-1 boraca, Hrvata s njemačkom putovnicom Stefana Leke. Nagradu pobjedniku dodijelio je Stipe Drviš.

Uslijedila je kulminacija večeri, finale K-1 turnira između Ante Varnice i Jamesa Phillipsa. Iako je domaća publika priželjkivala pobjedu Splićanina, zasluženo je trijumfirao Phillips i tako izborio pravo nastupa na finalnom europskom turniru u Amsterdamu, čiji pobjednik odlazi u Japan na Grand Prix. Pobjednički trofej dodijelio je proslavljeni borac Branko Cikatić.

Publika je ipak imala razloga za zadovoljstvo jer su sve borbe bile atraktivne i na razini očekivanja. Gripe su još jednom pokazale koliko su "gladne" vrhunskih sportskih priredbi, a 6.000 gledatelja uživalo je u svakom trenutku odlično organiziranog borilačkog spektakla.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!