Rukomet

Hrvatska - Francuska: Omeyer…

Vedran Stilin, Hrvoje Rafaelić • utorak, 30.01.2007.

Sedam pobjeda u sedam susreta, sedam pobjeda u osam susreta. Nažalost, ovaj nesretni osmi bio je u odlučujućem dvoboju koji je vodio u borbu za medalje čime se ovaj sustav natjecanja još jednom dokazao kao velika glupost…

Hrvatska - Francuska 18:21

Koln, četvrtfinale Svjetskog prvenstva.

Suci: Chernega, Poladenko (Rusija)

Hrvatska: Mirko ALILOVIĆ 15 obrana, Dragan JERKOVIĆ 3 obrane, Nikša KALEB, Renato SULIĆ 2, Ivano BALIĆ 5, Blaženko LACKOVIĆ 3, Vedran ZRNIĆ, Igor VORI 2, Davor DOMINIKOVIĆ (crveni karton), Mirza DŽOMBA 3, Drago VUKOVIĆ, Denis ŠPOLJARIĆ, Petar METLIČIĆ 3, Ljubo VUKIĆ.

Francuska: Thierry OMEYER 22 obrane, Daouda KARABOUE, Luc ABALO 8, Joel ABATI, Michael GUIGOU 3, Christophe KEMPE, Nikola KARABATIĆ 5, Olivier GIRAULT, Bertrand GILLE, Didier DINART, Jerome FERNANDEZ 2, Daniel NARCISSE 3, Guillaume GILLE.

Žuti kartoni: Hrvatska 2, Francuska 2.

Crveni kartoni: Hrvatska 1.

Isključenja: Hrvatska 4 minute, Francuska 2 minute.

Sedmerci: Hrvatska 2/3,Francuska 1/3.

Najučinkovitiji rukomet, najljepši rukomet, najjača momčad…sve pada u vodu kada u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva na drugoj strani stoji vanzemaljac u liku Thierry Omeyera koji nije dopustio Hrvatskoj da primiriši prema polufinalu i susretu s domaćom Njemačkom.

Dobro smo otvorili susret pogotkom Metličića, ali Fernandez ubrzo izjednačava na 1:1. Jerković je u tim trenucima odlično branio, međutim zbog nezgodnog udarca loptom u glavu ubrzo je morao napustiti igru te je na njegovo mjesto ušao mladi i neiskusni Mirko Alilović.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Omeyer je tada još bio miroljubiv prema našim pucačima, ali kada je obranio Džombin sedmerac krenuo je njegov show. Lacković nije nikako mogao probiti začarani zid prema gola, dok su na drugoj strani krilni igrač Abalo i vanjski Narcisse neumoljivo zabijali. Uz sve te nedaće još je uspio i Balića nenamjerno zahvatiti koljenom po glavi zbog čega se najboljem hrvatskom i svjetskom igraču jedno vrijeme pružala pomoć na klupi.

Srećom pa smo imali i mi svog Omeyera zbog kojega moramo priznati da najveće zasluge za minimalni zaostatak 10:9 na poluvremenu pripadaju Aliloviću. Istina, treba također priznati da to nije bila ona Hrvatska koju smo gledali u posljednjih sedam utakmica, što su u velikom onemogućili Francuzi svojom odličnom obranom.

Početkom drugog dijela Lackoviće je uspio ugurati jednu loptu u francusku mrežu za 10:10, da bi nekoliko trenutaka kasnije Balić sjajno proigrao Vorija, koji nakon duže vremena donosi Hrvatskoj prednost. 12:11 bilo je posljednje vodstvo Paklenih na ovom susretu, poslije čega kreće neuspješna potjera za europskim prvacima.

Balić je bio jedini igrač u polju koji nije zakazao te je bez većih poteškoća uspijevao nadmudriti Omeyera. Nažalost, sve je krenulo i stalo na Baliću jer osim njega čudesni Omeyer nije nikoga puštao u svoje dvorište. Sve udarce drugih igrača lakoćom je skidao, a posebice se to odnosilo na Lackovića čiji pokušaji su redovito završavali na rukama ili nogama junaka ovog dvoboja.

Alilović također nije ostao dužan za sjajnu izvedbu. Međutim, to mu može ostati samo utjeha jer prepoznatljiva 3-2-1 obrana nije dobro funkcionirala. Najbolji primjer za to smo imali u 50. minuti kada Hrvatska pokušava dostići zaostatka od tri pogotka te umjesto smanjenja samo dobivamo dvije minuteBalića. Možda je Balić i bio nešto grublji u toj akciji, ali što bi onda trebali reći za sudačke odluke ruskog dvojca kada su naše reprezentativce Francuzi svim sredstvima izbacivali iz igre za što su naravno prolazili – nekažnjeno.

Ne možemo se žaliti na suđenje kada smo si sami krivi jer već nekoliko trenutaka kasnije Francuska može početi sa slavljem koje im omogućava žestoki nalet Dominikovića. Ovo mu je bio prvi susret nakon povratka u reprezentaciju te je za samo par trenutaka provedenih u igri dobio dvije minute, dok je u ovoj akciji iz 50. minute zaradio izravan crveni karton. Treba reći da to nije njegova krivica, posebice ako znamo kroz što je sve prolazio zadnjih desetak dana. Omeyer, Abalo, te u konačnici nezadrživi Karabatić postavili su konačnih 21:18.

To u prijevodu znači da se polagano možemo opraštati od Njemačke jer ostali su nam samo utješni dvoboji za plasman od petog do osmog mjesta. Ipak, treba istaknuti da to nije bila ona prava hrvatska izvedba i da su Francuzi danas bili bolji čime zasluženo čekaju prekosutra Njemačku.

Najbolji danas bez sumnje bio je neprikosnoveni Omeyer s 22 obrane, dok je u napadu briljirao Abalo s osam pogodaka. Alilović je kod nas skupio 15 obrana, a Balić je do kraja stigao do brojke od pet pogodaka.

Sustav natjecanja? Ma što reći o nečemu bez ikakvog smisla. Igraš hrabro, odlučno, borbeno, najbolje. Ne kockaš se, igraš na pobjedu da bi se onda već u četvrtfinalu sastale četiri najbolje momčadi svijeta. Zaista, to treba hitno mijenjati, a ne dopuštati jednoj Rusiji ili nekom drugom da uz tri poraza dolazi blizu borbi za medalju.

Našima sve čestitke za prikazanu igru na ovom Prvenstvu jer bez obzira što su se oprostili od borbe za medalju, pobjeda protiv Španjolaca i izabir težeg puta uvijek će ostati upamćen. Ipak su oni naši Pakleni, naši junaci, naši pobjednici…

Svjetsko prvenstvo, četvrtfinale:
Hrvatska – Francuska 18:21 (9:10)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!