Rukomet

Lacković preskače Zebre?

Petar Plevnik • subota, 21.04.2007.

Dva i pol mjeseca nakon što se Njemačka na domaćem terenu okitila naslovom svjetskog prvaka, sve oči ljubitelja rukometa ponovno su usmjerene prema Njemačkoj. U prvom susretu finalnog dvoboja rukometne Lige prvaka Flensburg će u nedjelju ugostiti velikog rivala - Kiel. U dresu domaćina Blaženko Lacković, na klupi gostiju Zvonimir Serdarušić...

Nakon što su godinama morali trpiti španjolsku dominaciju na klupskom nivou, (10 od 13 naslova Lige prvaka osvojili su španjolski klubovi) Nijemci su konačno došli na svoje. Ova sezone donijela je definitivnu potvrdu kako se najbolji rukomet u ovom trenutku ipak igra u Bundesligi. Argumenti? Osim što će o pobjedniku najprestižnijeg klupskog rukometnog natjecanja odlučivati Kiel i Flensburg, Nijemci svoje predstavnike imaju i u finalnim izdanjima Kupa kupova (HSV) te Kupa EHF-a (Magdeburg).

Flensburg je svoj pohod prema finalu započeo u skupini D, zajedno sa Zagrebom, Čehovskim Medvedima te skopskim Metalurgom. Nakon uvjerljivog prvog mjesta u skupini, uz nebitni poraz u zadnjem kolu u Moskvi, Flensburg je možda ključni korak ka finalu napravio već u osmini finala. U osveti za finalni poraz od Celja u sezoni 2003/04, Nijemci su uspijeli nadoknaditi -10 iz prvog susreta u Celju i zahvaljujući većem broju postignutih golova u Celju (41:31), pobjedom od 36:26 u uzvratu doći do četvrtfinala.

Tamo ih je čekala nekad moćna Barcelona, koja nije mogla nadoknaditi minus 10 iz Flensburga, tako da je njemački viceprvak prilično lako izborio polufinale, u kojem se u apsolutnog junaka pretvorio vratar Jan Beutler. Naime, nakon 32:30 u Flensburgu, Valladolid je u uzvratu imao 25:24 i priliku da pogotkom iz sedmerca u posljednoj sekundi susreta dođe do finala. No sjajni Holpert obranio je udarac Rodrigueza i svojoj momčadi donio toliko priželjkivano finale.

A upravo od trenutka kada je Flensburg osigurao nastup u finalu, momčad Harrya Kenta Anderssona sve je misli usmjerila prema finalu. Stoga ne treba čuditi podatak da je Flensburg poražen u tri od posljednja četiri bundesligaška susreta, čime je izgubio sve šanse u borbi za domaći naslov. Osim želje da po prvi puta u povijesti osvoje Ligu prvaka na takav su ishod uvelike utjecale i brojne ozlijede koje ove sezone nikako da napuste Flensburg.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Još krajem prošle godine tešku je ozljedu koljena i šestomjesečnu pauzu zaradio iskusni Frank Von Behren, dok su u posljednje vrijeme izvan parketa bile vrlo važne karike; Marcin Lijewski, Joachim Boldsen, Ljubomir Vranješ te naš Blaženko Lacković. Dok će Boldsen, Lacković i Lijewski gotovo sigurno nastupiti, na von Behrena i gotovo sigurno Vranješa Andersson neće moći računati u prvom susretu.

Da se finalni susret igrao samo tjedan dana ranije slobodno bi smo mogli progasiti Kiel favoritom. Momčad Zvonimira Noke Serdarušića u posljednjih je mjesec dana u fantastičnoj formi, o čemu svjedoči i osam uzastopnih pobjeda u Bundesligi, od kojih je posebna vrijedna ona u gostima kod Gummersbacha, te osvajanje Njemačkog kupa prošlog vikenda u Hamburgu.

Upravo taj Njemački kup mogao bi se pokazati preskupim. Naime, u finalnom susretu Njemačkog kupa protiv Kronau neugodnu ozlijedu aduktora doživio je neuništivi Šveđanin Stefan Lovgren, koji je unatoč 36 godina na svojim leđima i dalje mozak Serdarušićeve momčadi. Tako će Kiel u finalne okršaje sa Flensburgom, osim bez Lövgrena, ući i bez ranije ozlijeđenih Jeppesena, Szilagyia, Ahlma i Fritza, pa ne treba čuditi što iz redova Kiela lukavo prebacuju pritisak na protivnika, najavama kako je Flensburg ovaj put apsolutni favorit.

U nedostatku Lövgrena, Zebre sve nade polažu u fenomenalnog Nikolu Karabatića. 23-ogodišnji reprezentativac Francuske u ovome je trenutku zasigurno najkompletniji, mnogi bi rekli i ponajbolji rukometaš svijeta. Ponajviše zahvaljujući sjajnim igrama Karabatića izranjavani Kiel proteklog se vikenda i okitio naslovom pobjednika Njemačkog kupa, a za sjajne predstave Karabatić se okitio naslovom najboljeg igrača turnira.

Slika 2 od 3.
Foto: FaH

Iako je trofej najbolje europske momčadi sam po sebi dovoljan motiv, motiv više za Kiel mogla bi biti i činjenica da će ukoliko osvoje Ligu prvaka Zebre doći na korak od osvajanja trostruke krune, podviga kojeg dosad nije ostvario nijedan njemački klub. Naime, osam kola prije kraja prvenstva Kiel se nalazi na prvom mjestu s realnim izgledam da će obraniti prošlogodišnji naslov prvaka.

Za kraj malo statistike, ukoliko ona uopće išta znači u ovakvim dvobojima. Naime, Flensburg i Kiel dosad su odigrali 52 međusobna susreta, u kojima je 30 puta slavio Kiel, 19 puta Flensburg, dok su tri susreta završila bez pobjednika. U pet europskih okršaja tri je puta slavio Kiel, dva Flensburg. No, podatak u koji se uzdaju u Flensburgu je da su upravo prošle godine u četvrtfinalu izbacili Kiel. Pobjeda 32:28 u Kielu bila je i posljednja Flensburga nad Kielom, budući da je u posljednja četiri dvoboja slavio Kiel. Tko će slaviti ovaj put, nemoguće je prognozirati. Malu prednost, ponajprije zbog brojnih ozljeda Kiela, ipak treba dati Flensburgu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!