Košarka

Unicaja stopama Cibone, francusko provlačenje Maccabija

Bruno Blumenschein • četvrtak, 15.03.2007.

Drugi dan petog kola Top 16 Eurolige je donio potvrdu osvajanja prvih mjesta skupina F i G za Panathinaikos i Unicaju. Nešto teži je posao imala oslabljena Tau Ceramica u Rimu, dok je kidanje živaca svojim navijačima priuštio Maccabi, pobijedivši tek u produžetku već posrnuli Pau-Orthez...

Gostovanje u Ateni se za Prokom pokazalo kao prevelik zalogaj, iako je Željko Obradović podijelio minutažu na svih 12 igrača, dozirajući nastupe svojih najboljih pojedinaca. Najbolje što su Poljaci uspjeli je zadržati Panathinaikos u prvoj četvrtini, ali nakon toga Demos Dikoudis sa 19 poena odvodi svoju momčad do uvjerljivih 95:68.

Kod domaćina nitko nije igrao manje od deset minuta, a kod gostiju je najbolji strijelac bio Rashid Atkins sa 15 poena, dok je 12 ubacio bivši igrač Hemofarma Jasmin Hukić. Ovom pobjedom Panathinaikos je osigurao prvo mjesto u skupini F te će u četvrtfinalu igrati protiv Benettona ili Dinama iz Moskve.

Situacija u skupini G se razjasnila nakon uvjerljive pobjede Unicaje nad Dinamom. Koliko Euroliga može držati momčad na granici propasti i slave dokazuje slučaj Unicaje, koju je nekoliko sekundi dijelilo od ispadanja iz natjecanja prije nego je Pepe Sanchez pogodio presudnu tricu za produžetak u Beogradu, a nakon pet susreta drugog dijela sigurni su sudionik četvrtfinala gdje će se sučeliti s Barcelonom. Vrlo sličan scenarij je prošle sezone za prolaz u Top 16 poslužio Cibonu, koju je jedna pobjeda dijelila od četvrtfinala, a Unicaja je uspjela napraviti i taj dodatan korak.

Pobjeda nad Dinamom od 73:62 nedovoljno pokazuje dominaciju španjolske momčadi jer su, zahvaljujući raspoloženom Marku Tušeku (19 poena, četiri trice) na poluvremenu imali 13 poena prednosti, što je do 34. minute preraslo u 24 poena viška (69:45) nakon čega dolazi do opuštanja što gosti koriste za ugledniji poraz. Kvalitetna obrana Unicaje nije dopustila nijednom pojedincu Dinama da postigne više od devet poena, koliko su ubacili Bikov i Truškin.

Igranje u utakmici protiv Tau Ceramice, kao vlastiti izbor, spriječilo je Nikolu Vujčića da istrči na parket Pau-Ortheza. Međutim, košarkaši Nevena Spahije pokazali su da i bez svog najboljeg pojedinca mogu biti iznad francuskog predstavnika, ali ne tijekom svih 40 minuta.

Will Bynum (20 poena) pogodio je slobodno bacanje u 35. minuti za uvjerljivih 77:65, nakon čega Maccabi prestaje igrati što domaći košarkaši jedva čekaju i preko Michaela Wrighta (24 poena i osam skokova), uz pomoć Aarona Milesa (14 poena), dolaze na samo 81:84 u 39. minuti.

I to je trebalo biti dovoljno za izraelskog prvaka, ali greške koje su se samo nizale dovode Milesa na crtu za slobodna bacanja 10 sekundi prije kraja kod minus jedan. Američki playmaker pogađa prvo bacanje, namjerno promašuje drugo, ali uspijeva u svom naumu te hvata skok i ubacuje za 89:87 Pau-Ortheza. Derrick Sharp odvodi utakmicu u produžetke slobodnim bacanjima, gdje domaćin stvara prednost 94:89, ali zatim niže promašaje koji omogućuju 9:0 seriju Maccabija za konačnih 98:94 i osiguranje drugog mjesta skupine D.

Jedini susret večeri u kojem je Hrvatska imala predstavnika na parketu je bio onaj između Lottomatice i Tau Ceramice. Međutim, niti Zoran Planinić nije u igri proveo dugo, tek 11 minuta. Iskoristio je to vrijeme za tri poena uz oba promašena šuta, dva skoka i isto toliko asistencija. Španjolska momčad je unatoč odmaranju Luisa Scole i ozljedi Serkana Erdogana došla do pobjedničkih 77:72, nakon minus 11 iz 14. i minus šest iz 26. minute.

Izostanak Scole ispod koševa je nadoknadio drugi Južnoamerikanac, Brazilac Tiago Splitter sa 18 poena, dok je zapaženu ulogu imao Mirza Teletović sa 17 poena, koliko je ubacio i Igor Rakočević, ponajbolji šuter u redovima keramičara. Kod Jasmina Repeše, srpski dvojac Aškrabić-Bodiroga je ubacio 19, odnosno 17 poena.

Top 16 Euroliga, 5. kolo, 15. ožujka 2007.:
Panathinaikos - Prokom 95:68
Pau-Orthez - Maccabi Tel Aviv 94:98 p.
Unicaja - Dinamo Moskva 73:62
Lottomatica Roma - Tau Ceramica 72:77

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!