Nogomet

Zagreb - Dinamo: Ovo su šampioni!

Zoran Zdelar • subota, 12.05.2007.

Dinamo je napokon odigrao na šampionskoj razini i u potpunosti su modri dominirali u gradskom derbiju sa Zagrebom. Visoka pobjeda od 4:0 mogla je biti još višom da je Josip Tadić iskoristio neku od svojih brojnih prilika. Napokon je i Eduardo postigao svoj 30. pogodak i time je postao najefikasniji strijelac u povijesti Prve HNL u jednoj sezoni...


Branko Ivanković nije na jučerašnjoj konferenciji za novinare najavio momčad koja će danas istrčati na travnjak u Kranjčevićevoj. Dijelom je to možda bilo i zbog ljutnje prema određenim medijima i njihovim napisima, a dijelom i zbog nekoliko nedoumica. Vedran Ćorluka i Luka Modrić su, naime, lakše ozlijeđeni i do danas se nije znalo hoće li ta dva vrlo bitna igrača nastupiti. Dinamo je ipak započeo utakmicu bez njih u prvoj postavi, ali to se nije nimalo odrazilo na kvalitetu igru. Dapače, izostanak igrača za kojeg se govorila da je glavni pokretač igre u Dinamu nije se ni osjetio.

Slika 6 od 7.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Vrlo su aktivni danas bili bočni igrači i oni su stvorili nekoliko sjajnih prilika, no nijedna nije iskorištena. Izostao je zbog tri žuta kartona i glavni razarač protivničke igre, buldog Ognjen Vukojević, ali ni njegov izostanak nije se nimalo odrazio na igru.

Dinamo je u drugom poluvremenu uspio okruniti odličnu igru s tri nova pogotka, a ono što je najbitnije, Eduardo je napokon postigao svoj 30. pogodak za titulu najboljeg strijelca sezone u Prvoj HNL! Modra momčad danas je igrala svoju čak petu utakmicu u 14 dana, ali unatoč tome prezentirali su šampionsku igru. Napokon mogu svi biti zadovoljni. I igrači, i navijači, i trener, i uprava! Šteta samo što napadači nisu bili nešto efikasniji.

Slika 1 od 2.
Foto: FaH

Nadležne osobe skupile su hrabrosti i jedan zagrebački gradski derbi napokon povjeriti na suđenje i jednom zagrebačkom sucu, odnosno zagrebačkoj trojki. Mario Strahonja je sa svojim pomoćnicima odradio sjajan posao, praktički bez ijedne greške. Nje čak i ako je bilo, nije se nimalo odrazila na igru, odnosno rezultat.

Kao što se očekivalo, utakmica je započela iznimno ofenzivno. Ovog puta nije igrao samo Dinamo, već i njegov protivnik, ali prva prilika je ipak pripala modrima. U petoj minuti Sammir je sa sredine terena proslijedio loptu Dariju Jertecu, koji s desnog boka sjajno nabacuje loptu u prostor pred Stojkića, ali tamo Josip Tadić nije uspio najbolje reagirati i njegov udarac glavom nije loptu poslao u mrežu, već tek pored nje.

Slika 3 od 4.
Foto: FaH

Dinamovci su nastavili s pritiscima prema Zagrebovim vratima, no izglednija prilika nije stvorena. Zato jest u 11. minuti na suprotnoj strani terena. Čutura je iz teške pozicije uspio uposliti Parlova, koji je sa 6-7 metara uspio neometan pucati. No, Lončarić je sjajnom reakcijom uspio spasiti svoju mrežu.

Modri su nastavili s pritiscima i kao rezultat toga stiglo je vodstvo aktualnih i novih hrvatskih prvaka. Ante Tomić izveo je korner iz kojeg je uspio pronaći Josipa Tadića. Osječki napadač samo se malo naklonio i glavom pogodio mrežu za vodstvo! Minutu kasnije Eduardo je umalo povećao vodstvo, ali njegov prodor je blokirao netko od igrača Zagreba i više nije uspio zapucati prema nečuvanoj mreži.

Slika 2 od 3.
Foto: FaH

Nakon točno pola sata igre zatresla se Dinamova vratnica! Pejić je s desnog boka iz prilično teške pozicije uspio nabaciti loptu prema Mujdži, a on uspijeva glavom tući na Lončarićeva vrata. Dinamov vratar uspio je vrškom prstiju malo okrznuti loptu, ali to je bilo dovoljno kako bi je skrenuo prema vratnici od koje se ponovno vratila u igru. Pred kraj prvog poluvremena oba trenera napravila su po jednu izmjenu zbog ozljeda.

U samom nastavku utakmice Zagreb je odmah zaprijetio preko Brkljače koji je pucao s nekih 14-15 metara, ali lopta je prošla poprilično visoko iznad grede. Bila je to jedina izglednija prilika Zagreba sve do tamo negdje 80.-85. minute kad su se Dinamovci u potpunosti opustili.

Slika 4 od 5.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U sljedeće dvije minute Josip Tadić imao je dvije sjajne prilike za rješavanje pitanja pobjednika u ovom susretu, no umjesto da je dva puta pogodio mrežu, on je pogodio njenu vanjsku stranu. Zato je na scenu stupio Dino Drpić, koji je nakon kornera Tomića zatresao mrežu glavom iz drugog pokušaja. Minutu prije njegov udarac glavom nakon kornera je obranio Stojkić, ali nakon toga je bio precizniji.

52. minuta utakmice Zagreb – Dinamo 32. kola ostat će zauvijek zapisana u povijesti Prve HNL. Tada je, naime, najbolji strijelac prvenstva ove sezone, Eduardo Alves da Silva, postigao svoj 30. pogodak čime je svrgnuo s trona do danas najboljeg strijelca u jednoj sezoni, Gorana Vlaovića. Mladi Sammir je s lijeve strane proslijedio loptu hrvatskom reprezentativcu, a on je bio neumoljiv i zatresao mrežu Stojkića.

Slika 5 od 6.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nakon tog pogotka počeo je polako padati ritam utakmice. Dinamovci su počeli gubiti energiju što je jednim dijelom čak i razumljivo obzirom ma njihov ritam ovog mjeseca. Nije Zagreb čak ni u tom dijelu stvorio kakvu veću priliku. Umjesto da su domaćini iskoristili trenutak slabosti, Dinamo je stigao do još većeg vodstva. U 73. minuti Eduardo je u iznimno teškoj poziciji uz bok Zagrebovom braniču uspio zadržati loptu, a nakon što se ona spustila na zemlju, Stojkić ju je malo zahvatio, ali ne dovoljno i on mu ju je uspio preoteti, a nakon toga je zatresao nečuvanu mrežu.

Zaprijetio je nakon toga nekoliko puta i Zagreb, ali ništa opasnije. Imao je čak Dinamo dvije nove još izglednije prigode od njihovih, no preciznosti više nije bilo. Dinamo je tako zasluženo stigao do visoke pobjede, iako je mogao do još više da je recimo Tadić iskoristio neku od svoji brojnih vrlo dobrih prigoda. Dinamo se u šampionskom raspoloženju okreće posljednjoj utakmici prvenstva u kojoj im u goste stiže Hajduk. Lijepa prilika za zatvaranje fenomenalne sezone za klub iz Maksimirske.

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometSkrolHNL
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!