Nogomet

Zakotrljala se europska lopta

Tomislav Globan • subota, 23.06.2007.

Započela je nova nogometna sezona! Već tradicionalno, sezona eurokupova otvorena je utakmicama Intertoto kupa. Nekad samo puka zabava za kladioničare u ljetnim mjesecima, danas je cijenjeno nadmetanje u kojem gotovo više nitko ne odbija sudjelovati. Put do Kupa Uefe lakši je nego ikad...

Čast otvaranja europske sezone 2007/08 imali su sjevernoirski Cliftonville i letonski Dinaburg. Iako veliki favoriti na papiru, gosti (inače protivnici Osijeka u Kupu Uefe 2001.) Belfast su napustili tek s remijem (1:1), no na svom terenu u Daugavpilsu potvrda dvoboja s belgijskim Gentom u 2. kolu ne bi smjela doći u pitanje.

Još jedan Osijekov bivši protivnik i prošlosezonska senzacija ovog natjecanja, ciparski Ethnikos, ugostio je u Achni skopsku Makedoniju. Klub s brojnom srbijanskom kolonijom igrača i trenera nastavio je nizati uspjehe u ovom natjecanju i Makedonce kući otpratio s jednim pogotkom u mreži. Strijelac za pobjedu bio je kapetan Poyiatzis u devetoj minuti s bijele točke.

Najuvjerljivije pobjede prvog kola viđene su u istočnoeuropskim dvobojima u Kazahstanu, odnosno Bjelorusiji. Kazahstanski Tobol isprašio je gruzijske debitante Zestaponi 3:0, dok je Šahtjor iz Soligorska armenske goste iz Erevana kući otpratio rezultatom 4:1. Oba će kluba teško dalje od 2. kola jer ih tamo čekaju češki, odnosno ukrajinski predstavnik.

Nekad slavni europski klub i pobjednik Kupa pobjednika kupova 1969., slovački Slovan iz Bratislave vratio se na europsku pozornicu nakon dugo vremena izbivanja. U luksemburškom Differdangeu svladali su istoimene domaćine rezultatom 0:2. Ne dogodi li se svjetsko čudo u uzvratu, Slovan će put u 3. kolo tražiti u susjedstvu - protiv bečkog Rapida.

Intertoto kup, 1. kolo, rezultati:
Zagreb - Vllaznia 2:1, Ethnikos Achnas - Makedonija Skopje 1:0, Sant Julia - Slavija Sarajevo 2:3, Tobol Kostanay - Zestaponi 3:0, Šahtjor Soligorsk - Ararat Erevan 4:1, Baku - Dacia Kišinjev 1:1, Cliftonville - Dinaburg 1:1, Hammarby - Klaksvik 1:0, Differdange - Slovan Bratislava 0:2, Valur - Cork City (22h)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!