Košarka

Dražen i europski Dream Team

Branko Barić • nedjelja, 15.07.2007.

Kraj osamdesetih i početak devedesetih prošao je u vladavini sjajne generacije košarkaša iz bivše države, predvođene neponovljivim Draženom Petrovićem. Na scenu su stupili 1987. u Grčkoj, gdje su domaćini senzacionalno došli do svog najvećeg sportskog uspjeha…

Eurobasket 1987.

Nikos Galis i Panagiotis Yannakis predstavili su se na Europskom prvenstvu 1981. u Francuskoj, na kojem je Grčka osvojila 10. mjesto. To je bio do tada i najbolji rezultat Grčke na velikim natjecanjima, a prvenstvo na domaćem parketu bila je idealna prilika da se on nadmaši. Iako se oko spomenute dvojice okupila odlična generacija s Fassoulasom i Christodoluom i unatoč činjenici što je u Grčkoj domaća publika jednaka igraču više na parketu, malo tko je mogao predvidjeti da će otići do kraja.

U polufinalu su preskočili, ispostavit će se kasnije, jednu od najboljih reprezentacija koja je ikad stupila na europske parkete. Uz Dražena za tadašnju Jugoslaviju su igrali Aco Petrović, Đorđević, Kukoč, Paspalj, Grbović, Radović, Vranković, Divac, Rađa i Cvjetičanin. Ipak, ekipa velikog vizionara Kreše Ćosića bila je premlada da svlada razigrane Grke i pritisak kojeg je nosila tako velika utakmica.

U finalu je Grčka senzacionalno skinula i Sovjetski Savez, te tako simbolično označila kraj njihove dominacije. U infarktnom finalu pred 17 tisuća fanatičnih navijača koje je otišlo sve do produžetka, Galis je postigao nevjerojatnih 40 poena. Status heroja nacije dobio je Argyris Kambouris koji je zabio posljednja dva slobodna bacanja koja su donijela pobjedu.

Jugoslavija je osvojila broncu pobijedivši u utakmici za treće mjesto reprezentaciju Španjolske.

Eurobasket 1989.

Eurobasket se 1989. doselio u Zagreb. Reprezentaciju koju je dvije godine ranije Krešo Ćosić predstavio, Dušan Ivković je samo nadogradio s Danilovićem, Zdovcem Čuturom i Primorcem. Kad se uzme u obzir domaći teren, uloga favorita činila se logičnom. Tako je i bilo tijekom cijelog turnira, pa plasman u polufinale nije dolazio u pitanje niti jednog trenutka. Tri super uvjerljive pobjede i dominacija kakva je još nije viđena na jednom velikom natjecanju. Drugo mjesto u toj grupi i polufinale, unatoč porazu od domaćina od 35 razlike, izborili su Grci i time dokazali da znaju igrati košarku i van granica svoje države. U drugoj grupi najbolji je bio Sovjetski Savez sa Sabonisom i Marčuljonisom, a drugo mjesto osvojila je Italija.

I polufinale je Jugoslavija rutinski odradila, te ostavila Italiju na –17. U drugoj utakmici je bilo puno dramatičnije - Grci su ponovno nanjeli težak udarac Sovjetskom Savezu pobijedivši ga s jednim poenom razlike. Nikos Galis postigao je 45 koševa od ukupnih 81 koliko je zabila njegova momčad.

Finale je ponudilo i drugi obračun Jugoslavije i Grčke na turniru, a domaćini su ovog puta bili «malo obzirniji» pobijedivši s 21 košem razlike. Dražen je zabio 25 i bio je najbolji igrač finala, a izabran je i za najkorisnijeg igrača prvenstva.

Eurobasket 1991.

Prva senzacija Eurobasketa 1991. dogodila se i prije nego je prvenstvo počelo. Sovjetski Savez se nije niti kvalificirao na završni turnir nakon šokantnih poraza od Čehoslovačke, Izraela i Francuske.

Jugoslavija, koja se godinu ranije okitila i naslovom svjetskih prvaka, ponovno je oslovljena kao najveći favorit, iako nije u sastavu bilo Dražena Petrovića. Kukoč, Rađa, Perasović, Komazec, Sretenović, Danilović, Divac, Paspalj, Savić i Zdovc bili su prejaki za konkurenciju. Slovenija je baš tih dana izglasala samostalnost, pa je Zdovc usred turnira dobio naredbu da ne smije igrati dalje na prvenstvu, čak ni razgovarati sa suigračima. Osjećao se početak kraja te države, kao i njene košarkaške reprezentacije.

Ipak, na ovom prvenstvu ih nije imao tko zaustaviti. U polufinalu je razbijena Francuska s 20 razlike, a ni domaćini Talijani nisu imali previše izgleda u finalu. Treće mjesto zauzela je Španjolska uvjerljivom pobjedom nad Francuskom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!