Kup Uefa - Kvalifikacije, 1. pretkolo, 19.07.2007.
Slaven Belupo
Slaven Belupo 6:2 Teuta

Slaven B. - Teuta: Konačno malo hrvatske dominacije

Bernard Jurišić, Kristian Hohnjec • četvrtak, 19.07.2007.

Konačno smo doživjeli europsku utakmicu u kojoj je hrvatska momčad dominirala svih 90 minuta. Ni Dinamo, ni Hajduk, već - Slaven Belupo. Šest pogodaka ukrcali su Koprivničanci albanskoj Teuti i s četiri pogotka prednosti mirno putuju na uzvrat u Drač...

Vručina, kako ova nehumana atmosferska pojava izvan naših domova, tako i neuhvatljivi Bojan bili su previše za albansku Teutu. Slaven Belupo dobro je iskoristio domaći koprivnički travnjak, te pobjedom od 6:2 u vrlo sadržanoj utakmici stekao prednost, koja bi trebala omogućiti miran uzvrat u Duressu....

Počelo je šokantno, iako su Bojan Vručina i Kristijan Čaval bili aktivni po lijevog strani, a Slaven mnogo češće u posjedu lopte, povela je Teuta. Igrala se 10. minuta kada je Danjel Xhafaj dobio duel s Matijom Kristićem, te snažim udarcem iz blizine postigao gol zbog kojeg smo se opet zapitali: Pa kakva je to Hrvatska nogometna liga?. Srećom, Slaven se brzo oporavio, te izjednačio realizacijom kazenog udarca Srebrenka Posavca u 18. minuti. Prethodno je oboren snalažljivi Vručina, proigran od Željka Sopića, ušao je u šesnaesterac s desne strane, te iskusno prisilio Endrita Vrapija da ga sruši.

Veliku uslugu na polovici prvog poluvremena Krunoslavu Jurčiću čini neinteligentni Maringlen Kapaj, nakon što je dvaput "mesarski" startao na napadače Slavena, sudac Albert Touissant prijevremeno ga je poslao na tuširanje. Brojčanu prednost Koprivničani su ubrzo naplatitli efektnim pogotkom Asima Šehića. Dalibor Poldrugač nabacio je s desne strane, a Šehić sjajnim volejem s ruba šesnaesterca donosi prednost Slavenu. Domaćini su gospodarili terenom do kraja poluvremena, ali treći gol nisu uspjeli postići. Najbliže je bio Sopić, kada je udarcem iz daljine dobro protegnuo Xevaira Kapllanija, no kapetan gostiju prstima prenosi loptu u korner.

Drugi je dio počeo fantastično za naše nogometaše, budući da je Šehić već u 47. minuti povećao na 3:1. Asim je loptu, pretpostavljamo, s prve vratnice pokušao prebaciti na drugu, ali ona je na oduševljenje većine prisutnih neobranjivo završila u suprotnom kutu albanskog gola. Poslije sat vremena igre dominaciju Slavena potvrđuje najbolji igrač na terenu Bojan Vručina hladnokrvno pospremivši loptu u gol pored nemoćnog Kapllanija.

Da ostatak susreta ne protekne bez dramatike pobrinuo se domaći vratar Vanja Iveša, kojem je 65. minuta bila "žuta". Prvo mu je nakon slobodnog udarca lopta neobjašnjivo ispala iz ruku, srećom završila je na gornjem dijelu mreže. No, to nije mnogo pomoglo jer iz nastupajećeg kornera rezervni stoper Juljam Brahsa smanjuje na 2:4. Iveša je bio "ni na nebu, ni na zemlji", a pomogao je i nesporazum Kristića i Ivana Radeljića, te je tako Brahsa potpuno neometan pucao glavom s pet metara.

Nasreću, taj gol nije omeo razigrane i poduzetne domaće nogometaše, posebice nezaustavljivog Vručinu. Sopić se ponovo istakao odličnim "zadnjim" pasom, a Bojan iz blizine matira Kapllanija za 5:2 u 83. minuti. Malo digniteta hrvatskom nogometu, a vjerujemo siguran prolaz Slavena u 2. pretkolo Kupa Uefa u 90. minuti donosi ušli Petar Bošnjak, nakon vrlo dobrog centaršuta Kristijana Čavala. Slaven Belupo se svidio napadačkom igrom, a posebice je oduševio Vručina. Premda Jurčić ima još mnogo posla u sinkronizaciji i kooperaciji svoje obrane, može biti zadovoljan prikazanim u prvoj službenoj utakmici sezone. Uz Bojana istakli su se Sopić i Šehić, dok su ispodprosječne partije pružili Dino Kresinger i Matija Kristić.

Kup Uefa - Kvalifikacije

1. pretkolo

Slaven Belupo6:2Teuta
Budućnost1:1Hajduk
Teuta2:2Slaven Belupo
Hajduk1:0Budućnost

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!