Košarka

Europski Larry Bird

Bojan Poturica • četvrtak, 23.08.2007.

Najveća zvijezda ovogodišnjeg Europskog prvenstva u Madridu svakako je "plavi anđeo" Dirk Nowitzki. O kakvom je igraču riječ, najbolje govori podatak da je Nijemac aktualni MVP NBA lige...

Kada ste najbolji igrač momčadi s najboljim omjerom NBA lige, onda ste zasigurno posebni. Upravo takav je Nijemac Dirk Nowitzki, koji je prošle sezone proglašen najkorisnijim igračem regularnog dijela.

Dirk Nowitzki

Mjesto rođenja: Würzburg, Njemačka

Vezane vijesti

Datum rođenja: 19.06.1978.

Visina: 213 centimetara

Pozicija: Krilni centar

Klub: Dallas Mavericks

Nažalost po Dirka i njegove Maverickse, nakon fantastičnog regularnog dijela sezone (omjer 64-18) koji je uslijedio poslije poraza u finalu od Miami Heata 2006. godine, Mavsi su u prvom krugu doigravanja 2007. godine "naletjeli na minu" zvanu Golden State Warriorsi. "Ratnici" su napravili veliko iznenađenje te su predvođeni inteligentnim rješenjima bivšeg trenera Mavsa Dona Nelsona i junačkim potezima Barona Davisa izbacili Mavse odmah u prvom krugu. Bila je to najveća senzacija doigravanja posljednjih nekoliko godina, a Nowitzki će tu seriju što prije htjeti zaboraviti.

Nakon što je u regularnom dijelu sezone bio ključni igrač Mavsa u posljednjoj četvrtini te je imao prosjeke od 24.6 koša, 8.9 skokova i 50% šuta (41% za tricu), Nowitzki je potpuno "zaspao" protiv Warriorsa. Don Nelson priredio je odličnu taktiku za Nijemca koji tijekom cijele serije nije imao odgovora na obranu Warriorsa te je šutirao samo 38% iz igre (21% za tricu).

Zbog vojske bez koledža

Još dok je bio u srednjoj školi, Nowitzki je imao ponude američkih koledža. Ipak, nakon završene srednje škole, Nowitzki je 1997. godine morao odslužiti vojni rok, pa je "u vodu pala" ponuda Pennsylvania State Universityja. Ipak, Nowitzki je za vrijeme vojnog roka imao dozvolu za treniranje i igranje utakmica tijekom vikenda.

Liga je čak odgodila dodjelu MVP nagrade desetak dana poslije poraza Mavericksa kako bi se malo "slegla prašina" od Nowitzkog i njegove momčadi. Da se kojim slučajem za MVP-a ne glasa odmah nakon kraja regularne sezone, teško bi se Nijemac okitio ovom nagradom.

Ipak, izuzmemo li seriju protiv Golden Statea i nemogućnost Dirka da kontrolira sudbinu "ratnika", Nowitzki je senzacionalan igrač koji je s 29 godina na leđima na vrhuncu karijere, ali i veliki radnik koji svake sezone napreduje.

Igrajući u drugoj njemačkoj ligi, Nowitzki je bilježio odlične brojke, te je izborio mjesto u juniorskoj reprezentaciji Njemačke. 1998. godine je u San Antoniju nastupio za momčad svjetskih juniora te ih je vodio do iznenađujuće pobjede nad Amerikancima s 33 koša i 14 skokova. Time je privukao pozornost NBA skauta na sebe. Iste se godine prijavio na NBA draft gdje su ga sa devetim izborom birali Milwaukee Bucksi koji su ga odmah mijenjali u Dallas Maverickse. U prvoj sezoni je imao prosjeke od 8.2 koša i 3.4 skoka, a već je u drugoj sezoni pokazao o kakvom se igraču radi (17.5 koševa, 6.5 skokova).

Barkley uočio talent

Nowitzkog su NBA igrači prvi put primijetili 1997. kada je američka momčad u kojoj su između ostalih igrali Scottie Pippen, Jason Kidd i Charles Barkley došli odigrati ekzibicijsku utakmicu protiv mlade njemačke reprezentacije.

Tada 19-godišnji Nowitzki je zakucao preko Barkleya. Sir Charles je odmah shvatio da će se Nowitzki razviti u veliku NBA zvijezdu te je na TNT-u priznao da je "ponudio Nowitzkom koliko god novca želi da dođe igrati za Auburn University", Barkleyev koledž.

Dirk je u trećoj sezoni (2000./01.) imenovan u All-NBA petorku nakon što je imao prosjeke od 21.8 koša i 9.2 skoka. Time je postao prvi igrač Dallasa kome je to pošlo za rukom.

Nowitzki iz godine u godinu napreduje i podiže nivo svoje igre, a sudjelovanje u All-NBA petorci sezone je sasvim očekivana nagrada svake godine. "Plavi anđeo" je na terenu i van njega vođa Dallas Mavericksa i bez sumnje najbolji europski igrač u NBA ligi u ovom trenutku. Po učinku, Nowitzki je zasigurno i najbolji europski igrač svih vremena, iako ćemo se mi Hrvati uvijek pitati što bi bilo da je naš Dražen Petrović još uvijek živ.

Igra Dirka Nowitzkog, a i njegova plava kosa, uvelike podsjećaju na Larryja Birda. Nowitzki ima odličan vanjski šut, što je rijetkost za igrača visokog 213 cm. Prošle se sezone iz igre gađao preko 50%, trice je gađao 41%, dok je s linije slobodnih bacanja ubacivao 90,4% pokušaja. Te brojke su odličan pokazatelj Dirkovih šuterskih mogućnosti. Nijemac često voli koristiti fadeaway, tj. šut iz okreta, pa ga je doslovno nemoguće čuvati kad ima svoj dan.

Osim odličnog šuterskog učinka, Nowitzki zna i razigrati, odličan je skakač, a pod vodstvom trenera Averyja Johnsona znatno je popravio i obranu.

Za razliku od mnogih kolega iz NBA lige, Nowitzki će se uvijek odazvati pozivu u reprezentaciju. "Plavom anđelu" je gušt igrati za nacionalnu vrstu koja bi bez njega bila ispodprosječna reprezentacija. S Nowitzkim u momčadi, Njemačka je uvijek pritajeni favorit za medalju.

2002. Nijemci su na Svjetskom prvenstvu u Indianapolisu osvojili brončanu medalju, a Nowitzki je proglašen MVP-em turnira. Na EP-u u Španjolskoj, Njemačka će braniti drugo mjesto s EP-a u Srbiji prije dvije godine. Nowitzki je tada također proglašen MVP-em, a mnogi pamte njegove junačke poteze u posljednjim trenucima polufinalnog susreta protiv Španjolske. "Nowitzki je Njemačka", reći će stručnjaci.

Najbolji Europljanin u NBA ligi otvorio je put mnogim drugim igračima sa Starog kontinenta te je jedan od glavnih razloga sve većeg broja neameričkih igrača u najjačoj svjetskoj ligi.

Iduće sezone će imati veliki motiv dokazati da je s pravom dobio MVP nagradu. Ne treba sumnjati da će "plavi anđeo" učiniti sve ne bi li Dallas Mavericksi osvojili glavnu nagradu - NBA prsten.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!