Košarka

Srbija osvojila sve

Kristian Hohnjec • nedjelja, 12.08.2007.

Ovoljetna natjecanja mlađih kategorija donijela su dominaciju Srbije. Nakon što su osvojili zlata na sva tri prethodna natjecanja, Srbima su novi trijumf osigurali juniori na Europskom prvenstvu u Španjolskoj. U finalu su dugo vremena bili u zaostatku, ali su na kraju ipak slavili 92:89 protiv Grčke u veoma zanimljivoj utakmici...

Kolos Kosta i 11 patuljaka

Grci su odlično otvorili susret, došli do šest razlike sredinom prve četvrtine, da bi istu okončali s prednošću 29:22 nakon skok šuta Iokeimidisa u posljednjoj sekundi. Novo grčko čudo Kosta Koufos ponovo je bio nezaustavljiv pod obručima, ne samo da je visok 216 centimetara, već i iznimno snažan igrač mekane ruke. Nakon šest uzastopnih koševa Koufosa Grci u 14. minuti vode 37:24, a najvećih 16 razlike imaju poslije 20. koša Koste u prvom poluvremenu.

Utakmicu je obilježio dvoboj Koufosa i robusnog Milana Mačvana, koji je počeo šutirati iz daljine nakon što mu je enormni Grk podijelio nekoliko "banana" u prvom poluvremenu. Grci su na odmor otišli s lijepim kapitalom - 51:39. U trećoj četvrtini Srbija je polako smanjivala prednost ponajviše zahvaljujući profinjenom šuteru Stefanu Stojačiću. U završnici perioda razigrao se i Mačvan pa su Srbi gotovo stigli Grčku - 58:60. No, tada su se Grci ponovo odlijepili ubačajima Pappasa i Sloukasa, a nakon što je Koufos pogodio tricu preko ruke u posljednjim sekundama četvrtine za 68:58, činilo se da bi to moglo biti odlučujuće.

Veliki radnik Mačvan, odlučio Katnić

Milan Mačvan nema tipične košarkaške atribute, visok je za centra malih 203 centimetra, spor, s više od nekoliko kilograma previše, a kad skoči jedva mu možete provući papir ispod tenisica. Unatoč tome Mačvan je sjajan igrač, tehnički i taktički najbolji na turniru. Upravo su njegovi koševi i dvije trice Dušana Katnića vratile Srbe u igru - 72:72, šest minuta prije kraja.

Za Grke je pogađao jedino Koufos, njegov je bio i koš za posljednje vodstvo Grčke četiri minute prije kraja utakmice. Dva ubačaja Mačvana i skok šut Katnića doveli su Srbiju do najveće prednosti na utakmici - 80:76. Potom je odlični Katnić ukrao loptu, spretno je položio u koš i iznudio dodatno bacanje za sedam razlike. Grci se nisu predavali, iako su 48 sekundi prije kraja gubili devet razlike. Probuđeni Sloukas zabio je sedam koševa u posljednjih 30 sekundi, a playmaker Filip Čović s nekoliko pogrešaka umalo se pretvorio u tragičara.

Nakon njegovog promašenog slobodnog bacanja, Grčka je kod 89:92 imala loptu u posljednjih 10 sekundi utakmice. Tricu preko ruke prvo promašuje Pappas, u napadu skače Giannopoulos, ali njegov pokušaj izjednačenja iz okreta završava daleko od obruča. Srbija je tako stigla do četvrtog naslova ovog ljeta.

FMP-ovac Mačvan bio je najbolji pojedinac finala s 32 koša i 14 skokova, a veliku pomoć je imao u dvojcu Megaishrane Stefanu Stojačiću (21 koš) i Dušanu Katniću (20 koševa, po pet skokova i asistencija). Kod Grčke standardno dominantan najbolji strijelac, skakač i bloker natjecanja Kosta Koufos (33 koša, 13 skokova). U utakmici za treće mjesto Latvija je pomalo iznenađujuće došla do medalje. Litvi je košem u posljednjoj sekundi za 74:72 predusio Janis Strelnieks.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!