Košarka

Hrvatska rapsodija uništila Poljsku

Bruno Blumenschein • nedjelja, 26.08.2007.

Impresivnom obrambenom predstavom i nepogrešivim vanjskim šutom, Hrvatska je došla do uvjerljivih 99:53 u pripremnom susretu protiv Poljske. Tako su igrači Jasmina Repeše osigurali prolaz u finale turnira Efes Pilsen World Cup...

Treba li opisivati pobjedu koja je izražena s konačnih 99:53? Ukoliko se u stranu maknu odlična obrana, jednostavan i racionalan napad, brza tranzicija u oba smjera, raspoloženi razigravači (Ukić i Planinić), šuterski nepogrješivi Popović te pod obručima dominantan Kasun, nameče se pitanje je li Hrvatska prerano ušla u top formu ili je Repeša našao "zlatnu žicu"? Tako nešto može prekinuti samo loš dan u odlučujućoj utakmici i ekstra raspoložen, odnosno precizan protivnik, ali i tada Hrvatska neće biti u podređenom položaju jer prava snaga leži na obrani, a ne napadu.

Već se prva minuta u susretu s Poljskom činila kao nastavak na pobjede protiv Turske, odnosno Latvije. Odmah Zoran Planinić "namješta" ruku i pogađa tricu iz pick'n'rolla, a Mario Kasun polaže za 5:0. Još jednom je tako Hrvatska nametnula svoj ritam te iz minute u minutu djelovala sve sigurnije i bolje. Drugi dan zaredom na poziciji krila je počeo Marin Rozić, a prvu četvrtinu je iskoristio za pogođenu tricu i tri skoka, čime je još jednom dao argumente za svoj odlazak u Španjolsku.

Poljska je uspjela tek doći do 8:8 na ulasku u petu minutu, ali tada Hrvatska podiže ritam, Marko Banić je dva puta precizan, Rozić ubacuje već spomenutu tricu, a brze kontra napade realiziraju Planinić i Davor Kus za 19:10 u 8. minuti. Ulazak u drugu četvrtinu je donio promjenu na mjestu organizatora igre jer dirigentsku palicu dobiva Roko Leni Ukić i potvrđuje kako je u očiglednom usponu forme.

Svakodnevni šuterski treninzi s pomoćnim trenerom Tomislavom Mijatovićem se isplaćuju u svakom nastupu, a protiv Poljske je to bilo u završnici prvog dijela kada, ponovno iz pick'n'rolla, pogađa dvije trice i dodaje nebrojeno mnogo brzih tranzicija i iznuđenih prekršaja. Svoje "nišanske sprave" je ponovno dobro namjestio i Marko Popović, koji je u prvom dijelu pogodio jednu tricu iz dva pokušaja, ali glavna uloga susreta je pripala hrvatskoj obrani.

Poljska nije imala rješenja za agresivni pristup na svakoj liniji dodavanja, kao i na presingu, koji je omogućio Marku Tomasu krađu i lagano zakucavanje za 48:25 u 20. minuti, a za 48:28 na poluvremenu je pogodio Skibniewski. U redovima Poljske najviše je pokušavao Adam Wojcik, koji je za devet poena potrošio osam lopti, a ponovno smo imali i dominaciju u skoku (17-13).

Nema opuštanja niti kod plus 20. To se kod reprezentacije Jasmina Repeše neće vidjeti, a treća četvrtina protiv Poljske je samo potvrdila takvu konstataciju. Hrvatsku seriju za odlazak na 67:34 prije posljednje dionice započeo je Stanko Barać ubačajem s poludistance, nastavio Planinić s crte za slobodna bacanja nakon "nategnuto" dosuđenog prekršaja, a centarsku dominaciju potvrdio Kasun igrom jedan na jedan.

Nedostajale su još kontre, koje pomalo postaju trademark ove momčadi, a dolaze zahvaljujući razigravaču Tau Ceramice. Planinić je poveo obje, a atraktivnim dodavanjima uposlio Kusa, odnosno Marina Baždarića, jedinog igrača koji nije dobio priliku u prvom dijelu. Još jednu asistenciju Planinić je upisao pronalaženjem Kasuna, a zatim se i sam, jedanaestim poenom, upisuje u listu strijelaca. Poljska je tako ostala bez poena šest minuta treće četvrtine, a jednostavnost i racionalnost u hrvatskoj igri su bili enigma za poljsku obranu.

Završnih deset minuta je proteklo u šuterskoj predstavi Marka Popovića, koji s dvije trice postavlja uvjerljivih 83:41 u 34. minuti. U tim trenucima najbolji opis stanja na parketu je ako se posudi konstatacija iz nogometnog svijeta o "šamaranju mrtvog magarca". Ozbiljnost Hrvatske pokazuje i situacija nakon minute odmora kada prva obrana nije donijela lagano dočekivanje Poljaka na našoj polovici već presing, koji je prelazio u zonsku obranu.

S druge strane, Popoviću je koš bio prevelik pa je nastavio ubacivati trice iz svih pozicija i svih udaljenosti te se zaustavio na nevjerojatnih šest ubačenih trica zaredom i ukupno sedam iz osam pokušaja za 23 poena. Izlazak Marka Popovića, uz gromoglasan pljesak publike, nije zaustavio tricaško zasipanje poljskog koša jer su i iduća dva napada iza crte 6,25 bili precizni Damir Markota i Marko Tomas. Kontra napadi i polaganja Ukića, odnosno Rozića dovršili su posao "uništavanja" Poljske s konačnih 99:53.

Hrvatsku je predvodio Marko Popović sa 23 poena (7/8 trica), 12 poena je dodao Ukić, a po 11 upisali Tomas i Planinić. Markoti je nedostajao jedan poen, kako bi sa 10 skokova upotpunio double-double učinak, dok je pet asistencija upisao Ukić, a jednu manje Tomas. U poljskim redovima najbolji strijelac je bio Wojcik sa 11 poena, dok niti jedan drugi igrač nije ubacio više od devet poena.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!