Ostali sportovi

Britanska liječnička komora protiv Filipovića

HINA • srijeda, 05.09.2007.

Britanska liječnička komora (BMA) zatražila je zabranu održavanja borbi u takozvanim mješovitim borliačkim sportovima jer mogu prouzročiti traumatične ozljede mozga...

BMA je još ranije zatražila zabranu boksačkih natjecanja kako za amatere tako i za profesionalce, a sada je taj svoj zahtjev proširila i na "ultimate fight" i borbe u kavezima.

Povod ovom zahtjevu je subotnji događaj u londonskoj O2 areni na kojem bi trebao nastupiti i Mirko Filipović protiv Francuza Cheicka Konga.

Šefica BMA-ova odjela za etiku i znanost Dr. Vivienne Nathanson izjavila je kako se borbe u mješovitim borilačkim sportovima ne mogu okvalificirati kao sport.

"Ultimate fighting može biti ekstremno brutalan i može se okarakterizirati kako ljudska verzija borbe pijetlova. Može prouzročiti traumatične ozljede mozga, te brojne prijelome. Odgovornost civiliziranog društva je da se aktivno uključi u zabranu ultimate fighta", rekla je Nathanson.

S druge strane, organizatori borbi, UFC navodi kako su natjecatelji u ultimate fightu među najspremnijim i najbolje utreniranim sportašima na svijetu.

"Iako se radi o visoko rizičnom sportu, sigurnost boraca je na vrhu naših prioriteta: značajno je napomenuti da niti jedan natjecatelj nikada nije bio teško ozlijeđen na natjecanju koje je organizirao UFC", stoji na službenoj internetskoj stranici UFC-a.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!