Košarka

Planinić i Popović, najbolji i tragični

Kristian Hohnjec • petak, 14.09.2007.

Četvrtfinale je ponovno bilo neprobojan zid za hrvatske košarkaše. Utakmicu koja odlučuje o borbi za medalje ponovno smo izgubili. Rijetki će se sjećati da je Zoran Planinić odigrao najbolje poluvrijeme u dresu reprezentacije, pamte se promašena slobodna bacanja i tragičan kraj...

Nije to bila sjajna utakmica što se kvalitete tiče. Jasikevičius je igrao na "jednoj" nozi, Šiškauskas je bio nevidljiv, a i ostali Litavci promašivali su neuobičajeno mnogo. Stoga ne trebamo tražiti zadovoljstvo u minimalnom porazu od jedine nepobijeđene momčadi na natjecanju. Bila je to utakmica koju smo mogli dobiti. Vjerojatno bismo igrali polufinale da naše dvije prve violine nisu šutirale slobodna bacanja 4/12.

No, ne treba prstom upirati u Planinića i Popovića, dapače. Oni su jedini bili sposobni kreirati protiv neugodne obrane Litve na perimetru. Hrvatski napad često je djelovao konfuzno i bezidejno. Prečesto smo improvizirali u posljednjim sekundama. U igri 5 na 5 došao je do izražaja objektivni manjak kvalitete, klase. Nakon bezvoljne predstave protiv Rusa, pristup je konačno bio pravi. Na to nitko ne može imati zamjerke. Obrana na perimetru također je bila na razini, ali ne i ona ispod koša.

Vezane vijesti

Problemi s osobnim pogreškama Kasuna i Baraća ostavili su Banića i Markotu predugo na parketu. U napadačkom skoku bili su izuzetno uspješni, nažalost ne i u defanzivnom. Mnogo se ničijih lopti odbilo u ruke Litavcima, Markota je nekoliko puta zaboravio zagraditi skok, a Banić je često bio jednostavno prenizak. Vrhunska predstava Zorana Planinića u prvom poluvremenu, najbolja utakmica na prvenstvu ozlijeđenog Marka Popovića i vrlo dobri Tomas najveće su pozitivnosti.

Roko Leni Ukić (šest minuta, bez koša, 0/2 šut, skok, izgubljena lopta)

Repeša polako gubi strpljene s Ukićem. Prvi napad po ulasku u igru predugo je držao loptu, pa je morao pucati tricu preko ruke u posljednjoj sekundi. Potom je izgubio loptu na kraju prve četvrtine, pa je sljedećih 20 minuta proveo na klupi. Izbornik mu je pružio nove tri minute početkom posljednjeg perioda, no ni tad nije dobro reagirao. Uspio je iščeprkati loptu Javtokasu, ali i promašiti nakon solo-akcije. Treba mnogo raditi na distribuciji i donošenju odluka.

Davor Kus (23 minute, tri koša, 1/7 šut, dva skoka, asist)

Šut je trebao biti najjači adut Davora Kusa. U dresu Cibone rijetko je promašivao kad bi imao dobar "pogled". Na europskom prvenstvu ruka drhti, ima samo 36 % realiizacije. Danas je ponovno promašio nekoliko otvorenih šuteva. Posao u obrani više nego korektan. U organizaciji igre nije imao uspjeha, pa ga je Repeša nakon početka "prešaltao" na dvicu.

Marko Popović (21 minuta, 12 koševa, 4/10 šut, dva asista)

Čim je ušao u igru donio je "iskru" s dvije trice. Konačno je pokazao agresivnost u prodoru. Imao je mnogo uspjeha kad bi spustio loptu na parket. U drugom poluvremenu trice nisu ulazile. Posljednji napad je išao na njega, ali nije uspio pogoditi tricu iz teške pozicije. Vrlo dobra utakmica za Popovića s obzirom na probleme. U obrani je krenuo loše (Kaukenas mu je triput pobjegao), kasnije Litavci nisu toliko koristili njegov visinski hendikep.

Marin Rozić (14 minuta, osam koševa, 3/4 šut, pet skokova)

Osim što bio standardno dobar u obrani, Rozić je i u napadu napravio dosta korisnog. Pogodio je dvije trice kada nismo imali rješenja, a bio je iznimno aktivan i spretan u ofenzivnom skoku. Litavci su mu ostavljali dosta prostora znajući za njegov loš dribling, pa je u dva navrata izgubio loptu pokušavši kreirati ulaskom u reket.

Nikola Prkačin (12 minuta, dva poena, 1/3 šut, dva skoka)

Kako natjecanje prolazi tako Prkačin igra sve slabije. Pokretljivi i šuterski sposobni litavski centri nisu bili dobar matchup za njega. Nekoliko puta je otvorio čisti šut za Markotu, iznudio je prekršaj u napadu. U skoku nije bio na razini, promašio je zicer.

Marko Tomas (26 minuta, 10 koševa, 4/6 šut, dva skoka)

Komplimente može dobiti Marko Tomas za današnju utakmicu. U obrani je radio izvrstan posao na Šiškauskasu, kojeg je očito odlično skautirao jer je u nekim trenucima i predviđao njegove poteze, te nije nasjedao na varke. Pogodio je dvije trice u posljednjim sekundama napada, a uhvatio je i dva velika napadačka skoka zaletivši se s perimetra među buket igrača.

Zoran Planinić (30 minuta, 16 koševa, 6/13 šut, sedam ukradenih lopti, pet asista)

Planinić je u prvih 20 minuta odigrao svjetsku utakmicu, bio je daleko najbolji pojedinac na terenu. Iznimno je reagirao u tranziciji, poput tenka prolazio kroz obranu Litve. U obrani je pokazao brze ruke i dobro čitanje igre. Najviše je minuta odigrao je poziciji playmakera i imao je plejadu odličnih asista. Hrvatska je izgledala najbolje kad je lopta bila u njegovim rukama. Čak je i obrana bila solidna, sve osim tih nesretnih slobodnih bacanja. Počelo je kad je promašio dva na isteku treće četvrtine, a nastavilo se u posljednjoj sekundi promašajem za produžetak.

Mario Stojić

Repeša je u prvih sedam minuta izrotirao deset igrača, kasnije je ušao i Prkačin, ali ne i Stojić.

Damir Markota (19 minuta, pet koševa, 1/8 trice, jedan skok, dva asista)

Markota je u utakmicu ušao kao naš najprecizniji šuter (7/14 za tri). Nažalost, danas nije bio njegov dan. Što je najtragičnije svih osam pokušaja je bilo otvoreno. S kratkim rukama i nezavidnom snagom u obrani je igrao u skladu sa svojim ograničenjima. Imao dvije početničke pogreške - dijagonalno dodavanje u ruke i neshvatljivo šutiranje s devet metara kada ispred njega nije bilo nikoga.

Marko Banić (18 minuta, šest koševa, 2/3 šut, tri skoka, dva asista)

Banić je imao jedan odličan period početkom drugog poluvremena, ali ostatak nije bio dobar. Kasnio je u pick&pop igri, dopustio previše otvorenih šuteva Kleizi i Songaili. Dobar u napadačkom skoku. Borbenost i pristup nisu upitni, ali kvaliteta jest.

Mario Kasun (13 minuta, četiri koša, 2/4 šut, pet skokova)

Njegovi problemi s osobnim pogreškama pojavili su se u najnezgodnijem trenutku. Iako ga je Repeša čuvao u prvom poluvremenu (četiri minute i dva prekršaja), Kasun je već u 25. minuti dobio četvrtu osobnu. Ono što je odigrao bilo je solidno. Da je igrao više sigurno bismo imali manje problema u skoku i veću širinu u napadu.

Stanko Barać (18 minuta, šest koševa, 2/6 šut, šest skokova)

Igrao je mnogo u prvom poluvremenu, dok je u drugom i on upao u probleme s prekršajima. Krenuo je značajno lošije nego u prethodna dva nastupa, kasnije odreagirao nešto bolje. Od tri šuta s poludistance pogodio je jedan. Dobro kontrolirao skok, ne i svoje igrače kada bi se izvukli izvan reketa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!