Nogomet

Bilić: "Atmosfera je poput one 1998."

Tomislav Pacak • subota, 13.10.2007.

Slaven Bilić bio je očekivano zadovoljan nakon što je Hrvatska dobila vrlo težak dvoboj protiv Izraela. Hrvatska nije očekivala ovakav Izrael, priznao je to i izbornik, koji se nije složio da je Hrvatska odigrala slabih 45 minuta...

Ovakav Izrael Bilić nije očekivao: "Dobili smo jednu veliku, tešku utakmicu. Izrael je bio nepoznanica za nas s novom ekipom, očekivali smo da budu slični onoj staroj reprezentaciji. Igrali su na prilično drugačiji način, jako agresivno, nisu nam dopuštali previše prostora. Ovi momci su bili brži, hitriji, zbog toga sam i gospodinu Kashtanu čestitao i rekao mu da je ovo bio odličan, hrabar potez što je napravio, jer ova ekipa ima dobru budućnost. Tim je naša pobjeda još veća. Čestitao bih igračima, ovo je njihova pobjeda, potom i publici koja je opet bila naš 12. igrač."

Bilić je bio zadovoljan kako je Hrvatska reagirala nakon pogotka: "Niti u trenucima kad smo dali gol nismo padali, tražili smo drugi. Htjeli smo zadržati posjed lopte na njihovoj polovici, premda su nas par puta izigrali i došli na našu polovicu. Mislim da su nam prvi put ozbiljnije zaprijetili tek oko 70. minute udarcem Benayouna."

Bilić je odbacio primjedbe da je Hrvatska igrala slabo prvih 45 minuta: "Ne bih se složio da smo odigrali slabih 45 minuta; oni nisu došli do gola, a mi smo imali neke poluprilike. Oni su igrali takvim sustavom gdje je nemoguće stvoriti priliku da recimo idete sami prema golmanu, jer su se branili vrlo duboko. Tražili smo strpljivost i upornost u probijanju bokova, to je dobro funkcioniralo na desnoj strani, a na lijevoj ga nije bilo. Zato smo se odlučili za Pranjića koji je donio balans, što je i uspjelo."

Je li u poluvremenu rekao što posebno momčadi: "U poluvremenu sam ih malo razdrmao, povisio glas i pitao ih zar očekuju da vode 5:0 na poluvremenu... Objasnio sam im da treba biti miran, strpljiv, dolaziti u šesnaesterac i da će nas to dovesti do gola. To se i dogodilo. Meni je ovo bila sasvim dobra partija naših igrača. Taktički vrlo zrela, bez padanja, agresivna, strpljiva. Stalno smo tražili dominaciju... Moderna utakmica, za laike možda ne lijepa za gledati, ali ovo je bila odlična prezentacija dvije dobre ekipe."

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Izraelske, ali i engleske novinare zanimalo je Bilićevo mišljenje o Eduardu, koji, po njima, nije igrao sjajno, ali je opet zabio: "Eduardo je sjajan igrač. On nije samo strijelac, njegova kvaliteta ne ovisi samo o golu. Možda večeras nije bio tako dobar jer je bio ozlijeđen, ali čak i kad je takav u mojoj će momčadi igrati 90 minuta jer takve igrače morate čekati. On je briljantan igrač, po meni jedan od najboljih napadača na svijetu i sjajno ga je imati u momčadi. Mislim da će i u Arsenalu tako igrati, potrebno mu je malo vremena da se u potpunosti prilagodi. Wenger je oduševljen s njim, nesreća je što se ozlijedio kad je počeo dobro igrati, a i Arsenal ima odlične napadače u Van Persieju i Adebayoru. On zaslužuje Arsenal, kao što i Arsenal zaslužuje njega."

Strani novinari zamolili su Bilića da komentira mogućnosti ove momčadi na Euru: "Prvo se moramo kvalificirati. Ova momčad je spremna na bilo kakav pritisak. Duh ove momčadi je sjajan. Potpuno je drugačija momčad nego 1998., ali i onda i sada sjajna je bila atmosfera u momčadi. Petrić i Balaban su recimo mogli već u srijedu ići doma jer se znalo da neće igrati, ali ostali su s nama do danas. To je potvrda sjajne atmosfere. Htio sam odmarati neke igrače u prijateljskom ogledu protiv Slovačke, no nitko ne želi ići doma, svi žele igrati."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!