Nogomet

"Zabijam i kad promašim loptu"

Tomislav Globan • nedjelja, 14.10.2007.

O Eduardu da Silvi statistika govori sama za sebe. S prosjekom od pogotka po utakmici, Dudu je drugi strijelac cjelokupnih kvalifikacija te igrač koji je na svojim leđima iznio najveći teret hrvatskog puta u Austriju i Švicarsku. Užitak je takvog klasnog i nevjerojatno skromnog igrača slušati nakon još jedne utakmice koju je odlučio upravo njegov pogodak...

Junak ove utakmice, ali i mnogih prije nje, Eduardo da Silva ovako je opisao svoj 10. pogodak u kvalifikacijama za Austriju i Švicarsku: "Bila je to lijepa akcija, osjetio sam otprilike gdje će ići Ćorlukina lopta i sva sreća što sam zabio. Ovaj put sam čak krivo pogodio loptu, ali je ona svejedno ušla u mrežu." Dudu je postigao četiri gola u dvije utakmice s Izraelcima: "Da, to je fenomenalno, ali trebamo to što prije zaboraviti jer nas čekaju Makedonija i Engleska, dva najteža gostovanja u kvalifikacijama. Nadamo se da će u srijedu sve biti gotovo, ali dok još nismo sto posto sigurni, ne smijemo "poletiti" i dignuti glave."

Je li Arsenalov napadač očekivao da će biti najbolji strijelac Hrvatske u kvalifikacijama? "Ne razmišljam o tome tko će biti najbolji strijelac ili igrač, ali očekivao sam da ćemo biti prvi na tablici. Svi su stalno iza nas i nikako nas ne mogu prestići jer stalno pobjeđujemo." Eduardo otklanja sumnje u nervozu nakon što se na odmor otišlo s 0:0. "Nervoza? Nikakve nervoze nije bilo. I 0:0 bi bio dobar rezultat za nas. Kad smo protiv Makedonije gubili 1:0 na poluvremenu, znali smo da ćemo preokrenuti, a tako smo i danas znali da ćemo pobijediti."

Slika 1 od 2.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nakon ovakve pobjede, kako se motivirati za prijateljsku utakmicu sa Slovačkom u utorak? "Ja želim igrati, dugo nisam igrao jer sam bio ozlijeđen i nadam se da će mi izbornik dati prigodu i u Rijeci." Eduarda nisu zaobišla ni pitanja o životu u glavnom britanskom gradu: "U Londonu mi je lijepo. Još sam u fazi prilagođavanja, ali svi su me prihvatili, prvi smo u prvenstvu i lijepo je trenirati i igrati u engleskoj ligi. Razlika u odnosu na Hrvatsku je ta što tamo nema pritiska kao kod nas. Ako izgubiš svi te potapšaju po leđima i kažu da će biti bolje drugi put."

Još jedna od ključnih karika hrvatskog lanca, Darijo Srna, dobio je batina kao rijetko kada u karijeri: "Utakmica je bila takva, nije bilo prostora za igru, dribling. Izraelci su me pozitivno iznenadili, odigrali su bolju utakmicu nego u Tel-Avivu, čvršće, agresivnije, s više "fizike". Bilo je potrebno puno strpljenja, znali smo da će doći šansa i iz jedne polušanse smo zabili gol. Eduardo je svjetska klasa!" Šahtarov kapetan upućen je u situaciju u Rusiji. Što očekuje od utakmice Rusa i Engleza u srijedu? "Poznavajući Ruse i njihovu ligu mislim da neće pobijediti Englesku."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!