Košarka

Skupina C: Dramatično u Ateni i Beogradu

Sanja Čalić • srijeda, 24.10.2007.

U skupini C Eurolige odigrana su dva susreta. U dramatičnoj završnici Panathinaikos je uspio ostvariti pobjedu protiv Lottomatice, dok je Partizan na svom terenu zahvaljujući bolje izvedenim slobodnim bacanjima porazio Barcelonu…

Prva četvrtina utakmice Panathinaikosa i Lottomatice protekla je u vrlo izjednačenom ritmu. I jedna i druga momčad izmjenjivale su se u vodstvu, te niti jedna od njih nije uspjela napraviti veću rezultatsku razliku. Najveća prednost za Lottomaticu, u čijem je dresu već u prvoj četvrtini svoju sjajnu večer najavio Erazem Lorbek, bila je šest poena (7:13). Nešto bolja skakačka dionica, uz precizne šuteve Lorbeka i Hawkinsa, pridonijela je maloj prednosti na strani Talijana na kraju prve četvrtine (20:26).

Iako se momčad Panathinaikosa na početku druge četvrtine približila svojim protivnicima na tek tri koša razlike, uslijedila je velika serija Talijana 9:0. Nošena vrlo raspoloženim Lorbekom i Stefanssonom Lottomatica se odlijepila na deset razlike koje je i zadržala sve do kraja druge dionice (35:45). Domaćine su u igri držali Bečirovič i Tsartsaris, dok je Jasikevičius postigao tek dva poena.

U nastavku su Grci pomalo počeli stizati prednost Lottomatice, ponajviše zahvaljujući nekoliko uzastopnih koševa Spanoulisa. Domaćini su popravili postotak šuta, a velikom preokretu kumovalo je i crnih pet minuta igre Talijana u kojima nisu uspjeli postići niti koša. Pruženu priliku objeručke su prihvatili košarkaši Panathinaikosa napravivši seriju 14:0, te su na kraju treće četvrtine nakon dugo vremena prešli u vodstvo (62:58).

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

No najzanimljivije je svakako bilo u posljednjoj četvrtini, kada su i Talijani vratili onu razinu igre iz prvog dijela. Igralo se koš za košem, neizvjesnost je vladala do samog kraja. I premda je momčad Lottomatice imala u 39. minuti četiri poena prednosti, pokazalo se koliko se u košarci u jednoj minuti može puno napraviti. Tada Želimir Obradović uvodi u igru Šarunasa Jasikevičiusa koji je u jednoj minuti postigao devet poena i Grcima donio teško izborenu pobjedu 86:83. Priliku za odlazak u produžetke imao je Roko Leni Ukić kojem je u posljednjim sekundama zbog koraka poništen pogođeni šut za tricu.

Prva imena susreta po broju koševa bili su Spanoulis s 15 poena u grčkoj momčadi, te Stefansson s 25 poena kod Talijana. Žižić je za Panathinaikos odigrao 15 minuta u kojima je postigao osam poena, dok je u protivničkoj momčadi Ukić proveo u igri 34 minute te postigao sedam koševa.

Ništa manje uzbuđenja nije bilo ni u Beogradu na utakmici između Partizana i Barcelone. U susret su bolje ušli gosti koji su nakon prve četvrtine vodili 15:20, a upravo je Mario Kasun bio jedan od preciznijih igrača na parketu. Svoju vrlo dobru šutersku večer nagovijestio je i Nikola Peković. U drugoj su četvrtini domaćini nošeni na krilima Pekovića počeli mnogo bolje igrati, a ubrzo su i prvi put poveli u utakmici (28:27) košem Vitkovca. Kasunovo mjesto na listi strijelaca u drugoj je četvrtini preuzeo Slovenac Jaka Lakovič, a do odmora nijedna momčad nije uspjela ostvariti veću prednost (42:41).

No to se dogodilo uskoro nakon početka drugog poluvremena kojeg su igrači Partizana otvorili serijom 8:0. Tu su prednost čuvali do samog kraja četvrtine, a momčad Barcelone nije uspijevala pronaći rješenja za večeras sjajnog Pekovića koji je košem kažnjavao gotovo svaku priliku, te je na kraju susreta imao izvrstan postotak šuta. Promašio je, naime, tek jedan pokušaj u čitavoj utakmici te susret završio s učinkom iz igre od 92 posto.

U posljednju dionicu Partizan je ušao s prednošću od osam poena (62:54), koju je čak i povećao. No koševima Vasqueza i Lakoviča Barcelona se vratila u susret i minutu prije kraja došla do izjednačenja (75:75). Pobjednika su odlučila slobodna bacanja u kojima su Beograđani bili za nijansu uspješniji, stoga je precizna ruka Vitkovca donijela Partizanu pobjedu 81:78. Najefikasniji igrači susreta bili su Peković s 29 poena za Partizan te Lakovič s 21 košem za Barcelonu. Mario Kasun odigrao je za Španjolce 15 minuta, postigao 13 poena i upisao dva skoka.

Euroliga, skupina C, 1.kolo:
Panathinaikos – Lottomatica 86:83 (20:26, 15:19, 27:13, 24:25)
Partizan Igokea – Barcelona 81:78 (15:20, 27:21, 20:13, 19:24).

Euroliga - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Panathinaikos86:83Virtus Roma
Partizan81:78Barcelona
Fenerbahçe72:80Real Madrid
Brose Baskets61:64Chorale Roanne
1Panathinaikos 122+122
2Real Madrid 113+122
3Barcelona 95+91
4Partizan 68-3
5Virtus Roma 68-25
6Fenerbahçe 68-26
7Chorale Roanne 410-120
8Brose Baskets 212-161

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!