Košarka

Skupina A: Planinić odličan u porazu Tau Ceramice

Branko Barić • četvrtak, 25.10.2007.

Derbi kola skupine A između Olympiacosa i Tau Ceramice ispunio je sva očekivanja košarkaških zaljubljenika koji su imali mogućnost pratiti taj dvoboj. Odlična utakmica, visok tempo svih 40 minuta s obje strane i dramatična završnica nikog nisu mogle ostaviti ravnodušnim...

Olympiacos je puno bolje otvorio susret i činilo se kako Neven Spahija može biti zadovoljan sa samo minus šest nakon deset minuta igre. No sigurno ne može biti zadovoljan s drugom četvrtinom u kojoj je njegov sastav doslovno potopljen primivši 29 koševa. Grci su izgledali kao momčad koja deset godina igra zajedno, iako je tu mnogo novih lica. Macijauskas je igrao kao da nikad nije pauzirao zbog ozljede, a Greer, Jackson i Woods kao da su tisuće svjetlosnih godina ispred nivoa Tau Ceramice.

S druge strane jedino je Zoran Planinić bio napadački raspoložen i držao Španjolce na životu. Zabijao je izvana, probijao obranu, dobro distribuirao loptu i organizirao napade, ali sve uzalud kad Prigioni i Rakočević ništa nisu uspijevali pogoditi. Na veliki odmor otišlo se s rezultatom 55:37 i činilo se da momčad Pinija Gershona više ništa ne može izbaciti iz sedla.

Ne znamo što je Spahija rekao svojim igračima u svlačionici, ali na parket se vratila jedna sasvim druga Tau Ceramica. Planinić je uzeo puno toga u svoje ruke, Mirza Teletović zagospodario je reketom, a iako Prigioni i Rakočević idalje nisu uspijevali puno toga pogoditi, odradili su veliki posao u obrani. Iz te obrane i sjajne tranzicije rađale su se brojne kontre i polukontre kojima se španjolska momčad već do kraja treće dionice potpuno vratila u igru.

Sjajna košarka nastavlja se i u posljednjoj četvrtini, a treba reći da je dijelom za to zaslužna i sudačka trojka Jungebrand, Šutulović i Cerebuch s odličnim i ujednačenim kriterijom prosuđivanja pogrešaka. I nakon što je Spahija povukao Planinića na zasluženi odmor, Tau Ceramica nastavlja s odličnom obranom i brzom tranzicijom i ubrzo prelazi u vodstvo. Miloš Teodosić nije se najbolje snalazio u tim trenucima, nikako nije uspijevao organizirati suvisli napad, pa je Gershon prisiljen vratiti ga na klupu.

Od tog trenutka ponovo se bude Grci, za koje sve više odgovornosti preuzima Macijauskas. To ih dovodi do prednosti od osam pogodaka razlike tri i pol minute prije kraja i pole-positiona za samu završnicu. No i to su gotovo uspjeli prokockati jer Vidal tricom minutu i pol do konca vraća na minus dva. Teletović nedugo potom ima i otvoren šut za izjednačenje, no promašuje, pa Greer to kažnjava zabivši za 90:85.

Rješenje susreta je došlo deset sekundi prije završnog zvuka sirene. Teletović je postigao tricu za smanjenje na 92:90, a Planinić je pošao raditi taktičku osobnu pogrešku, no pritom nije ni pokušao igrati na loptu. Šutulović potpuno opravdano dosuđuje nesportsku pogrešku na Macijauskasu i tu je kraj nadanjima španjolske momčadi.

Macijauskas je susret okončao s 21 pogotkom i čak sedam ukradenih lopti. Isto toliko zabio je Jackson, dok je Greer postigao koš manje. Na drugoj strani Teletović je ubilježio 19 koševa i nevjerojatnih 17 skokova, no ipak pokretač velikog preokreta u drugom dijelu i glavni motor Spahijine momčadi bio je Planinić s 19 koševa (5/9 za dva, 3/8 za tri) i tri asistencije. Ono što se ne vidi u statistici je da je sjajno dirigirao napadima svoje momčadi, te vrhunski otvarao kontre i polukontre. Dva vrhunska beka Rakočević i Prigioni kombinirano su iz igre šutirali 6/22, što je bio i ključ ovakvog rezultata.

Skupina A: Olympiacos – Tau Ceramica 95:90

Euroliga - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Asseco Prokom Gdynia69:88CSKA Moskva
Montepaschi Siena80:52Petrol Olimpija
Virtus Bologna81:75Žalgiris
Olympiakos95:90Baskonia
1CSKA Moskva 122+181
2Montepaschi Siena 104+124
3Baskonia 95+119
4Žalgiris 86-16
5Olympiakos 77+86
6Petrol Olimpija 410-117
7Asseco Prokom Gdynia 410-170
8Virtus Bologna 212-207

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!