Tenis

Kraj puta u Parizu

Ivor Krapac, Branimir Korać • srijeda, 31.10.2007.

Ivan Ljubičić neće igrati na Masters Cupu u Šangaju. U drugom kolu Masters Series turnira u Parizu poražen je od Marcosa Baghdatisa u dva seta i tako izgubio svaku šansu za nastup u Šangaju. Oprostio se i Ivo Karlović, znak "stop" postavio je Roger Federer...

Na žalost, ono što se predviđalo se i ostvarilo. Ivan Ljubičić neće na Masters Cup u Šangaj, "Ljubo" nije u formi, a za rezultat u Bercyju morao bi biti u vrhunskom izdanju. Protiv Marcosa Baghdatisa, ćudljivog Cipranina, imao je prilika izboriti treći set i doći do prilike za pobjedu, ali nije ih iskoristio i ostaje "kratak".

U prvom setu Ivan je imao dosta problema sa servisom, no unatoč tome sve do završnice seta bio je na svom početnom udarcu nedodirljiv. Sredinom prvog seta imao je tek 37 posto ubačaja prvog servisa, ali Baghdatis je uspio osvojiti tek dva poena protiv servisa.

I onda u gemu u kojem je napokon proradio prvi servis, gubi servis. Kod 4:4 Baghdatis dolazi do break lopte koju odmah koristi i ima 5:4 i servis za set. Takvu priliku Cipranin ne ispušta i uzima prvi set sa 6:4.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Na startu drugog seta Baghdatis odmah ima tri break prilike, ne koristi ih i Ljubičić to kažnjava u sljedećem gemu kada dolazi do 15:40 i bježi na 2:0. Baghdatisu nije puno trebalo da se vrati u meč. Kod 3:1 radi break, ali Ivan uzvraća s novim breakom za 4:2. Činilo se kako će drugi set otići na Ivanovu stranu, ali na 5:3 i servisu za set Baghdatis dolazi do 30:40, oduzima Ljubičiću servis i produžuje neizvjesnost oko Ivanovog ostanka u meču.

Još jedno krizno razdoblje našeg tenisača dolazi kod 5:5 kada Baghdatis ima tri prilike za oduzimanje servisa i rješenje meča, ali "Ljubo" se izvlači.

Set odlazi u tie-break gdje Cipranin brzo stvara prednost, ima 3:1 pa 5:2 i sa 7:4 prolazi u treće kolo Pariza. Dvije godine u nizu Ljubičić je bio u društvu najboljih na završnici Mastersa u Šangaju, ali treće godine tamo ga neće biti. Neće biti niti Marija Ančića čiju su sezonu obilježili bolest i ozljeda, a u večernjem dijelu programa oprostio se i Ivo Karlović, koji je uoči ovog turnira još imao teoretske izglede za Šangaj.

No, "Karlov" put vodio je preko najviše prepreke, prvi na svijetu čekao ga je već u drugom kolu. Roger Federer je drugi put u pet međusobnih susreta ispustio set protiv drugog hrvatskog "reketa", ali pobjeda je i peti put bila njegova, u ovom dvoboju sa 6:3, 4:6 i 6:3.

U prvom setu se sve najzanimljivije dogodilo u petom i šestom gemu. Kod 2:2 je Federer zadržao servis uz okretanje 15:40, dok je gem kasnije došao do breaka za 4:2 i time usmjerio set u svoju korist. U nastavku nije popustio na servisu.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Drugi set prolazio je potpuno mirno do posljednjeg gema, kad je Ivo na Švicarčevom servisu stigao do 0:40 i iskoristio treću set-loptu. No, sve što je tada izgrađeno pokvareno je Federerovim breakom već u prvom gemu posljednjeg seta, u kojem se Karlović mučio s prvim servisom.

Do kraja meča "Karlo" je najveću priliku za povratak imao pri Švicarčevom vodstvu od 3:2, kad se prvi tenisač svijeta izvukao nakon 30:40. Za kraj, Federer je zaključio ovaj dvoboj breakom u posljednjem gemu meča, izborivši priliku da u sutrašnjoj osmini finala protiv Davida Nalbandiana uzvrati Argentincu za poraz u finalu Madrida prije manje od dva tjedna.

Ivo, pak, može žaliti što je već u drugom kolu morao na prvog na svijetu, no pogled na sezonu govori da nema velikog razloga žaliti. Tri naslova i novi najbolji renking karijere dovoljan su pokazatelj da je godina bila iznimno uspješna.

Masters Series Pariz, 31.10.2007., drugo kolo: Federer (Švicarska, 1) - Karlović (Hrvatska) 6:3, 4:6, 6:3, Baghdatis (Cipar) - Ljubičić (Hrvatska, 13) 6:4, 7:6(4).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!