Tenis

Karlovićev preokret, nepopustljivi Čeh

Ivor Krapac, Branimir Korać • utorak, 30.10.2007.

Ivo Karlović imao je uspješan start u Parizu. Karlo je u susretu prvog kola Masters Series turnira u francuskom glavnom gradu svladao vrlo dobrog Španjolca Fernanda Verdasca za sat i 40 minuta. Tomaš Berdych zaustavio je Marija Ančića...

Nakon što je Ančić učinio isto pobjedom nad Paul-Henrijem Mathieuom u ponedjeljak, i Ivo Karlović prošao je u drugo kolo Masters Series turnira u Parizu. Karlović je imao očekivano težak posao protiv Španjolca Fernanda Vardesca koji je još jednom pokazao kako je među boljima na reternu u svijetu i Karlović nije tako lako ostvarivao prednost na svom servisu kao inače.

U prvom setu nije bilo break prilika sve do završnice seta. Kod 4:3 za Karlovića, naš tenisač dolazi do 30:40, ne koristi prvu break loptu u meču i u idućem gemu biva kažnjen. Pri rezultatu 4:4 Karlović ima 40:30, ali Verdasco radi preokret i dolazi do break lopte koju odmah koristi i uzima na kraju prvi set sa 6:4.

Da se ne ponovi ista situacija, Karlović se pobrinuo na startu drugog seta. Kod vodstva 2:1 dolazi do break lopte koja mu donosi vodstvo 3:1. U sljedećem gemu Verdasco ima priliku za povratak izgubljenog servisa, ali 30:40 ne koristi i Karlović bježi na 4:1. Do kraja seta obojica su bili sigurni na servisu i naš tenisač sa 6:3 poravnava na 1-1 u setovima.

Ono što se Karloviću dogodilo u prvom, Verdascu se dogodilo u trećem setu. Kod rezultata 4:3 Španjolac ima 15:40 i priliku za rješenje meča, ali ne uspijeva to iskoristiti, Karlović poravnava na 4:4 i već u sljedećem gemu radi break koji znači i prolaz u drugo kolo.

Ivo je 73 posto ubačaja prvog servisa i 14 aseva dok je Verdasca servirao 76 posto prvog servisa. Španjolac je bio vrlo neugodan na prijemu servisa, osvojio 21 poen protiv servisa i imao četiri break lopte od čega je iskoristio tek jednu.

Ovo je bio drugi dvoboj Karlovića i Verdasca, prvi je igran prošle godine u Indian Wellsu gdje je Verdasco bio uspješniji u tie-breaku trećeg seta. Karlovića sada očekuje ponovno težak posao - dvoboj s najboljim tenisačem današnjice Rogerom Federerom. Još nikada Federeru nije uspio uzeti set na tvrdoj podlozi (jedini je osvojio 2004. godine na zemlji u Gstaadu), ali isto tako Švicarac nije nikada lagano slavio. Posljednji meč igrali su prošli tjedan u Baselu, a Federer je bio bolji u dva tie-breaka.

Mario Ančić okončao je sezonu koju će ponajviše pamtiti po dugoj pauzi zbog mononukleoze, pa ozljede ramena, zbog čega se i udaljio od svjetskog vrha. Završnica godine donijela je naznake povratka u formu, uz nedavna četvrtfinala Stockholma i Masters Series turnira u Madridu, dok se u Parizu Tomaš Berdych pokazao jednostavno prejakim.

Dvanaestopostavljeni Čeh, pobjednik ovog turnira iz pretprošle godine i jedan od kandidata za Masters Cup u Šangaju, ispratio je Marija sa 6:3 i 6:3, uz dva breaka u prvom i još jedan u drugom setu.

U prvoj dionici Berdych je oduzeo Ančićev servis već u prvom gemu, da bi u nastavku najveću opasnost prošao pri vodstvu od 4:3, kad je držao uz dvije spašene vezane break-lopte (15:40), u gemu s dvije dvostruke pogreške. Nakon što je to izvukao, Čeh je kod 5:3 došao do novog breaka i usmjerio misli prema drugom setu.

Tu je sve krenulo još uvjerljivije nego u prvom, s čistih 12/12 u osvojenim poenima u prva tri gema za guranje Ančića "pod vodu", u zaostatak od 6:3 i 3:0. Berdych je pri vodstvu od 6:3, 4:1 imao loptu i za dvostruki break, nije je iskoristio, ali nije smetalo, do kraja je ostao čvrst na servisu.

Čeh se može okrenuti osmini finala protiv Davida Ferrera i nastavku borbe za Masters Cup, dok će Ančićev prvi sljedeći teniski izazov biti pripreme za narednu sezonu. Jedino što se može poželjeti je zdravlje kojeg ove godine nije bilo, sve ostalo će već doći jer igrati sigurno nije zaboravio.

Masters Series Pariz, 30.10.2007., prvo kolo: Karlović (Hrvatska) - Verdasco (Španjolska) 4:6, 6:3, 6:4.

Drugo kolo: Berdych (Češka, 12) - Ančić (Hrvatska) 6:3, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!