Tenis

Ponoćni maraton

Ivor Krapac • četvrtak, 01.11.2007.

James Blake, Andy Murray i Richard Gasquet ostali su "za petama" Tommyju Haasu, koji trenutno zauzima posljednju poziciju za nastup na Masters Cupu u Šangaju. Sva trojica u srijedu aktivnih glavnih pratitelja došla su do pobjede na Masters Series turniru u Parizu, a najviše se namučio Blake, koji je svoj zadatak dovršio tek u prvom satu četvrtka. Među ostalim rezultatima izdvaja se ispadanje Novaka Đokovića...

Na kraju dugog pariškog teniskog dana, James Blake mogao je odahnuti - i dalje je "živ" u utrci za nastup na Masters Cupu, na kojem je lani došao do finala. Amerikanac je u srijedu i četvrtak trebao gotovo dva i pol sata za dolazak do 6:7(3), 7:6(4) i 6:1 protiv francuskog wild-carda Nicolasa Mahuta, čime je zadržao minus za Tommyjem Haasom, osmoplasiranim na Race ljestvici, na samo dva boda.

Andy Murray je mali korak iza, s bodom zaostatka za Blakeom i tri za Haasom. Najbolji britanski tenisač nastavio je niz s prošlotjednog puta do naslova u St. Petersburgu uz 7:6(5) i 6:3 protiv Jarkka Nieminena, koji je također stigao u Pariz nakon uspješnog turnirskog nastupa, nedjeljnog finala Basela u kojem je jači bio Roger Federer.

Finac je potvrdio vrlo dobru formu ozbiljno zaprijetivši Murrayu u oba seta. Iz prve dionice ponajviše će pamtiti dvije neiskorištene break-lopte kod 5:5, kao i završnicu tie-breaka, s mini-breakom prednosti i dva servisa pri vodstvu od 5:4. Do kraja seta više nije uzeo ni poen. U drugom setu je također imao svoju šansu, rani break prednosti i vodstvo od 3:1, no Škot se vratio i s pet uzastopnih osvojenih gemova doplovio do važne pobjede.

Osim zbog prebrođene "mine" u liku ljevorukog Finca, Murray je zasigurno zadovoljan i zbog svog sljedećeg protivnika. Vjerojatno je očekivao Novaka Đokovića, no u osmini finala će, umjesto na trećeg na svijetu, ići na iskusnog Francuza Fabricea Santoroa, koji je prvog srpskog "reketa" ispratio s iznenađujuće glatkih 6:3 i 6:2. Koliko god Santoro bio neugodan i bez obzira na činjenicu da je igrao pred svojim navijačima, jasno je da Đoković ne bi izletio bez ozbiljnog otpora da je bio pravi.

Opravdanje za vrlo blijedo izdanje Srbin je pokušao naći u manjoj operaciji nakon Masters Series turnira u Madridu prije dva tjedna, izvađena su mu dva umnjaka: "Još uvijek sam na lijekovima i prošlog tjedna uopće nisam trenirao. Krenuo sam tek prije dva dana, tjelesno nisam najbolje."

Richard Gasquet također je među lovcima na ulaznicu za Masters Cup. Gasquet je novih 15 bodova i smanjenje na osam bodova zaostatka za Haasom "ugrabio" u francuskom dvoboju, sa 7:5 i 7:6(3) protiv wild-carda Jo-Wilfrieda Tsonge, koji ga je prošlog tjedna svladao u osmini finala Lyona.

Carlos Moya, pak, više nije u skupini kandidata za Šangaj. "Kralj Umaga" imao je možda i najtežeg suparnika, Davida Nalbandiana, koji je u završnici sezone očito vrlo zagrijan za Masters Series turnire. Prije dva tjedna osvojio je Madrid u velikom nizu trojice najboljih na svijetu (Nadal, Đoković, Federer) od četvrtfinala nadalje, dok je obje prepreke u Bercyju zasad prošao bez gubitka seta, u nedjelju protiv Nicolasa Almagra, a u drugom kolu sa 6:4 i 6:4 protiv Moye.

Inače, i Nalbandian još ima teoretske izglede da dohvati nastup na Masters Cupu, no njegov zaostatak za Haasom je na 74 boda, što znači da mu je za prestizanje Nijemca potreban pariški naslov uz poklapanje ostalih rezultata. U dijelu posla kojeg može obaviti sam, prva iduća prepreka bit će repriza madridskog finala, "sudar" s Rogerom Federerom.

Dodajmo da među aspirantima na Šangaj više nije ni Juan Ignacio Chela, trenutno 19. na Race ljestvici. Argentinca je sa 6:3 i 6:1 izbacio Švicarac Stanislas Wawrinka.

Rafael Nadal probio se u osminu finala sa 6:3 i 6:1 protiv Filippa Volandrija, koji je imao rani break prednosti u prvom setu - i u nastavku baš ništa, protiv drugog na svijetu ipak nije mogao. Nikolaj Davidenko napravio je prvi korak prema obrani naslova sa 7:6(3) i 6:1 protiv Juana Martina Del Potra, a nakon meča požalio se na bol u laktu: "Nije baš na 100 %, zabrinut sam jer nisam uspio trenirati kako sam htio. Nisam se spremio za turnir na najbolji način."

Masters Series Pariz, 31.10.2007., drugo kolo: Federer (Švicarska, 1) - Karlović (Hrvatska) 6:3, 4:6, 6:3, Nalbandian (Argentina) - Moya (Španjolska, 14) 6:4, 6:4, Santoro (Francuska) - Đoković (Srbija, 3) 6:3, 6:2, Murray (Velika Britanija, 15) - J. Nieminen (Finska) 7:6(5), 6:3, Gasquet (Francuska, 10) - Tsonga (Francuska, WC) 7:5, 7:6(3), J. Blake (SAD, 6) - Mahut (Francuska, WC) 6:7(3), 7:6(4), 6:1, Baghdatis (Cipar) - Ljubičić (Hrvatska, 13) 6:4, 7:6(4), Davidenko (Rusija, 4) - Del Potro (Argentina, Q) 7:6(3), 6:1, Wawrinka (Švicarska) - Chela (Argentina, 16) 6:3, 6:1, Nadal (Španjolska, 2) - Volandri (Italija) 6:3, 6:1.

Parovi osmine finala: Federer (Švicarska, 1) - Nalbandian (Argentina), Berdych (Češka, 12) - Ferrer (Španjolska, 5), Santoro (Francuska) - Murray (Velika Britanija, 15), Gasquet (Francuska, 10) - J. Blake (SAD, 6), Robredo (Španjolska, 8) - Canas (Argentina, 11), Baghdatis (Cipar) - Davidenko (Rusija, 4), Južnji (Rusija) - Haas (Njemačka, 9), Wawrinka (Švicarska) - Nadal (Španjolska, 2).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrolATP Tour
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!