Nogomet

Bilić: "Više neću kupovati lubenice"

Tomislav Pacak • nedjelja, 18.11.2007.

Dan nakon što se Hrvatska plasirala na Europsko prvenstvo, umjesto velikog zadovoljstva u hrvatskom taboru više se osjećao miris frustracije nakon poraza od Makedonije. Na druženju s novinarima izbornik Slaven Bilić pokazao je svu ogorčenost domaćinstvom koje su ponudili Makedonci, pohvalio poštenje Izraelaca i najavio takav pristup Hrvatske na Wembleyju...

Na druženju s novinarima u Brežicama izbornik je bio vidno nezadovoljan zbog makedonske "gostoljubivosti", poraz, ali i cjelokupna makedonska priča ostavili su traga na cijelom stručnom stožeru i igračima. Kao što je i Bilić poentirao, "Nisu sve to alibiji, samo pokušavamo objasniti našu frustraciju koja je velika, najveća do sada od početka kvalifikacija. A trebao bi biti najljepši trenutak."

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Izbornik je osvrt na utakmicu započeo svojim neslaganjem da se utakmice uopće igra: "Izgubili smo ovu važnu utakmicu i to nas čini vrlo tužnima. Bila je to čudna utakmica, specifična... Došli smo na teren koji je bio takav kakav je bio... U 7 još nismo znali hoćemo li uopće igrati. Išli smo na sastanak sa sucima i izbornikom Makedonije, no bio je presing Uefe da se utakmica igra, Katanec je htio da se igra, ja nisam, jer je utakmica bila prevažna da bi se igralo u apsolutno neregularnim uvjetima i da mi tako dovedemo u pitanje cijeli mukotrpan rad."

Nakon što je pala odluka da se igra, reprezentacija je pošla na zagrijavanje: "Onda se odlučilo da će se igrati, mi smo to jasno prihvatili. Zagrijavanje je bilo 200 metara od stadiona, tamo smo došli na zatvorena vrata, pa smo išli kroz kordon makedonskih navijača, pa smo se počeli zagrijavati, pa je nestalo svjetla, pa smo se zagrijavali u mraku. Nisu to opravdanja, ali samo govorim kako je sve bilo jako specifično. Poraz nas boli, ali nas veseli ljutnja naših igrača zbog toga."

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Bilić se pokušao razvedriti "velikom slikom", ali nikako nije uspijevao zaboraviti poraz i uvjete: "Napravili smo fenomenalnu stvar, ali smo na kraju ipak bili smrknuti jer želimo svaki put pobijediti. Utakmica je bila takva kakva je, mi smo je kontrolirali. Makedonci u prvom dijelu nisu uputili niti jedan udarac, nismo ni mi. Te utakmice se lome ako netko uspije iskoristiti tu jednu priliku."

Pojasnio je kakav je dogovor pao u svlačionici nakon što su dobili informaciju da je Izrael pobijedio Rusiju: "Na poluvremenu smo dobili rezultat, osjetili smo veliko olakšanje i tu smo se dogovorili da ćemo pokušati pobijediti. Taj rezultat nam je donio neke dobre i neke loše stvari. Mogli smo opuštenije ući u fazu napada, no opuštanje nije dobro za fazu obrane, došlo je do pogrešaka u koncentraciji u obrani. Žao mi je što smo prvi gol primili kad smo bili očigledno bolji suparnik. Njihove akcije prekidali smo već oko centra. Oni su odigrali odličnu akciju kod prvog gola i kasnije se bilo teško vratiti u utakmicu."

Slika 4 od 5.
Foto: Davor Sajko

Izbornik je ostao kod tvrdnje da igračima nema što prigovoriti: "Ostaje žal jer je prekinut taj niz neporaženosti, međutim, nemam što prigovoriti igračima. Dali su sve od sebe, bilo nas je samo strah da se nitko ne ozlijedi, to se nije dogodilo. Hvala Bogu da se sve ovako poklopilo, jer ne mogu ni zamisliti kakvi bi mi bili da smo na onakvom terenu doveli sve ovo u pitanje."

Izraelci su oduševili Bilića: "Ono što me najviše veseli je taj Izrael. Ne zbog nas, nego je meni osobno dalo vjeru u ljude, u taj sport... Bez obzira na sve priče, u kojima ima sigurno i istine, ipak je to sport i svaka im čast, stvarno im svaka čast."

Slika 5 od 6.
Foto: Davor Sajko

Nije bježao od činjenice da je Hrvatska ipak izgubila utakmicu, no ogorčenje ponašanjem Makedonaca bilo je sve opipljivije: "Nisu sve ovo alibiji... Mi smo izgubili utakmicu, i jeb..., izgubili smo. No... Čak i nakon utakmice u Zagrebu su vikali da smo mi djeca sreće... Dobra su ekipa, ali neću više ni lubenice kupovati. Sve svoje stavljam da ćemo ih rasturiti ako se igra u normalnim uvjetima."

Dodatno je Bilić objasnio uvjete na igralištu: "Vidjeli ste utakmicu, ovo je bilo nenormalno... I igrači su mogli samo gledati, ne možeš igrati. Kranjčar, Modrić, Petrić, Dudu... što da rade. Sve smo im rekli, nema lopti nazad, samo napucaj. Nekad lupiš jako pretpostavljajući da će zapeti u blatu i ona ode do Tetova. A nekad lupiš pa odmah stane. Najsretniji smo bili kad smo vidjeli tu ljutnju igrača zbog poraza."

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Nema dvojbe da je poraz u Makedoniji prilično pokvario inače veliki uspjeh ove generacije i ovog stručnog stožera. Kako su Bilić i njegovi puleni ipak zaslužili bolji završni "okus" kvalifikacija, nadajmo se da će se u Londonu vratiti osmijeh na Bilićevo lice...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!