Nogomet

Slaba točka? Nema je...

Branimir Korać • četvrtak, 22.11.2007.

Pitanje za milijun kuna. Koja je slaba točka hrvatske reprezentacije? Neka netko stavi ruku u vatru i kaže obrana... Napad... Vezni red... Nema toga koji to može sa sigurnošu reći. Posebice nakon ovakvog izdanja na Wembleyu. Samu su sreća, Carson i švedski djelitelj "pravde" spriječili Engleze od - katastrofe....

Stipe Pletikosa: Stipe je bio na visini zadatka. Kod oba gola nije mogao bas ništa, a obranio je još jedan čisti zicer Wright-Phillipsu. I visoke i prizemne lopte kupio je bez ikakvih problema potvrdivši se kao prava jedinica ove sjajne reprezentacije. Zaslužio mercedes.

Vedran Ćorluka: Još jedna potvrda da je Ćorluka među najboljim desnim bočnima svijeta. Englezi ga nisu mogli nikako probiti, pa čak niti vrlo neugodni Joe Cole, a prema naprijed Ćorluka je stvarao pravu pomutnju. To je tipično englesko poimanje nogometa, bekovi su bekovi, a krila su krila…. Bek nema što tražiti naprijed i to je njihov problem, baš zato su imali ogromnih problema kada bi Ćorluka došao iza leđa Srni i priključio se napadu.

Dario Šimić: Šimić je odigrao također vrlo dobru utakmicu. Nigdje nije kiksao, pravovremeno je izlazio i vrlo dobro držao Croucha kojeg je u biti preuzimala cijela naša obrana. Iako u Milanu ne igra, to se na Šimićevoj igri u reprezentativnom dresu ne osjeti.

Robert Kovač: Ponovno je imponirao čvrstinom i pravovremenim izlascima. U dva navrata je izvukao našu reprezentaciju od stopostotnih prijetnji prema Pletikosinim golima, sjajno se nadopunjavao sa Šimićem i dobro glumio nepostojećeg libera.

Josip Šimunić: Dobro je odigrao i popularni Joe. Iako je na njegovoj strani bilo nešto vatrenije nego na Ćorlukinoj, Šimunić je vrlo dobro odradio posao. Očekivali su se veliki problemi s brzim i pokretljivim Wright-Phillipsom, no englesko krilo nije došlo do izražaja i zasluge za to ima posebno Šimunić. Skrivio nepostojeći penal, no u biti ga nije ni skrivio, Šveđanin ga je poklonio Englezima.

Dario Srna; Lavovska borba Srne na desno strani hrvatskog napada s posebice Bridgeom. Često je Srna pomagao Ćorluki dupliranjem igrača, odradio sjajan posao u pritisku na engleski vezni red, no jedini nedostatak je manjak onih opasnih ubačaja u 16 metara Engleze. Ipak, nisu bili potrebni….

Luka Modrić: U prvih 45 minuta ne baš na najvišoj razini, Barry ga je dobro zatvorio, ali u drugom poluvremenu sjajan. Englezi su ga sve teže pratili, a pamtit ćemo krasnu asistenciju Oliću nakon koje je lopta završila na gredi.

Niko Kovač: Kao i njegov brat Robert, također je odigrao odlično. Niko je smirivao naš vezni red u trenucima kada su Englezi prividno preuzeli inicijativu i s nekoliko startova vratio Hrvatskoj loptu u većinski posjed. Nisu uspjeli domaćini razviti igru kroz sredini gdje Lampard i Gerrard mogu biti opasni i za to je Niko posebno zaslužan.

Niko Kranjčar: Niko je odigrao najboljih 45 minuta u reprezentativnom dresu. Ono što je pružio u prvih 45 minuta bila je čista fantazija. Postigao je svoj tipični pogodak uz pomoć nespremnog Carsona, ali nije samo to uvjetovalo ocjenu odlične Kranjčarove prezentacije. Prikazao je i u polju jako dobru igru i dokazao nevjernim Tomama da se bez njega ne može zamisliti naših udarnih 11.

Ivica Olić: Najbolja Olićeva utakmica u reprezentativnom dresu bez ikakve sumnje. Njegovu prezentaciju možemo slobodno uvrstiti uz bok onom pogotku Talijanima na SP-u 2002. godine kada je praktički debitirao i odmah postigao pogodak. I u srijedu je bio strijelac, ali je i odigrao krasnu utakmicu izludivši kompletnu posljednju liniju engleske obrane.

Eduardo da Silva: I da nije ništa više napravio, ona asistencija Oliću za 2:0 je i više nego dovoljna za visoku ocjenu. Dudu je podario loptu iz snova Oliću, no osim toga radio je dosta nereda u engleskoj obrani odvlačivši na sebe po dvojicu igrača i time otvarajući prostor prvenstveno Oliću.

Danijel Pranjić: Ušao umjesto Kranjčara i u ono malo vremena provedenih na terenu pokazao veliku kvalitetu. U dva navrata je stvorio probleme Richardsu koji se malo zagubio odjurivši prema naprijed, no nismo to posve iskoristili. Pranjiću je mjesto u najužem krugu 14-15 reprezentativaca.

Ivan Rakitić: Igrao premalo za konkretnu ocjenu, no ostaje u pamćenu neiskorišteno dodavanje petom u samom finišu susreta.

Mladen Petrić: Iako zbog bolesti nije bio u top izdanju, Petrić je jedan od hrvatskih (a i ruskih) junaka. Krasan udarac u 77. minuti završio je iza leđa Carsona i stvorio paniku Englezima. Englezima se ta panika pokazala i zaključnom obzirom da nisu više stvorili niti priliku, a Hrvatima je Petrićev pogodak donio mnogo mnogo radosti.

Slaven Bilić: Ne postoji niti jedan Hrvat koji će zamjeriti Bilićevoj postavci u ovoj utakmici, a ako ćemo biti realni – niti u kvalifikacijama. Nane je sjajno i pametno vodio reprezentaciju u ovom ciklusu i nije zaslužio prema najavama ugovor do 2010. već do 2020. godine. Hrvatska igra sjajno i pametno, a velike su zasluge za to i stručnog stožera. Kapa dolje…

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!