Vodeni sportovi

Hrvati s posljednjim zamahom

Hrvoje Vuković • nedjelja, 06.01.2008.

Uz krv, znoj, suze i četiri mučne četvrtine, Hrvatska je ipak uspjela doći do pobjede u posljednjem kolu kvalifikacijskog turnira za odlazak na EP. Izabranici Ratka Rudića u posljednjim su sekundama svladali reprezentaciju Crne Gore i tako došli do prvog mjesta u skupini...

Čista borba za prestiž. Tako su obje strane opisale ovu utakmicu između Hrvatske i Crne Gore, dvije reprezentacije koje su već u prošlom kolu osigurale plasman na Europsko prvenstvo. No, nitko ne ulazi u utakmicu da bi izgubio, pogotovo kad vam na drugoj strani bazena pliva Hrvatska ili Crna Gora, i stoga je bilo jasno da ni jedni ni drugi neće ući u utakmicu s pola snage, tek toliko da "odrade posao".

Crnogoorci su imali više razloga za strah, budući da nisu mogli računati na sjajnog strijelca Nikolu Janovića, svjetski razigravač Vladimir Gojković također nije bio u sastavu, a kao točka na "i" došao je izostanak odličnog centra Borisa Zlokovića, čime su naši južni susjedi ostali praktički bez svoja tri najbolja igrača. Ipak, koga nema bez njega se mora, a to su Crnogorci danas jasno pokazali i potvrdili kako ne pucaju bez razloga na europsku i olimpijsku medalju.

Vezane vijesti

Prvi gol na utakmici djelo je Mihe Boškovića. Dalekometna bomba fijuknula je kraj crnogorskog vratara za 1:0, a oku ugodnih 2:0 postavio je Barač također finim udarcem "iz zgloba" u gornji desni kut. Nakon naše, slijedi mini serija protivnika koji se vraća golom danas sjajnog Ivovića s krila u bliži kut Vićanovog gola, da bi potom na 2:2 izjednačio Damjanović s igračem više.

Drugu četvrtinu ponovno bolje otvara Hrvatska. Barač je sjajno asistirao Buriću koji s dva metra po prvi put iskorištava igrača više za 3:2, no Ivović ponovno poništava prednost. Nažalost, naši ne igraju dobro, muče se i s igračem više, no uz malo sreće Smodlaka prima jedan odbijanac nakon Baračevog udarca i dovodi Hrvatsku u novo vodstvo.

Crnogorci i bez svojih glavnih zvijezda odlično pariraju svjetskim prvacima te početkom treće četvrtine preko Tičića dolaze do 4:4, ali Joković i sjajan lob Vrdoljaka donose nam obećavajućih dva razlike s kojima ulazimo u posljednjih osam minuta.

Još par neiskorištenih igrača više obilo nam se o glavu kada Bošković gubi jednu loptu na centru, a Ivović u kontri smanjuje na 6:5. U još goroj situaciji našli smo se minutu kasnije kada u novom kontranapadu Janović pogađa za 6:6, da bi potom par puta strahovali i od minusa, no Crnogorci nisu iskoristili igrača više.

I onda, u posljednjem napadu, dolazimo do igrača više, lopta kruži, dolazi do Smodlake koji je prebacuje za danas neprimjetnog Đogaša, a ovaj tri sekunde prije kraja s krila nekako uspiejva ugurati loptu u mrežu za konačnu pobjedu. Iako nismo pružili briljantnu partiju, pogotovo u situaciji s igračem više (2/9), i to protiv ozljedama prošarane Crne Gore, jasno je da pravi izazovi slijede tek za šest i više mjeseci, kada ćemo vjerojatno vidjeti i pravo lice reprezentacije kojoj je ovogodišnji glavni cilj naravno, olimpijska medalja.

Kvalifikacijski turnir za EP, 3.kolo:
Hrvatska - Crna Gora 7:6 (2:2, 2:1, 2:1, 1:2)
Slovenija - Velika Britanija 11:11

1. HVL, regularni dio

1Jadran Split 9149:56+9325
2Jug AO 9133:60+7325
3Mladost 9130:72+5821
4Primorje EB 9115:81+3418
5Solaris 994:90+415
6Mornar BS 992:88+412
7Medveščak 985:140-559
8POŠK 973:123-504
9KPK 960:144-844
10Zadar 968:145-770

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!