Vodeni sportovi

SP 49er - Imamo normu!

Marin Vuković • srijeda, 09.01.2008.

Pavle Kostov i Petar Cupać (Uskok, Zadar) ispunili su olimpijsku normu i nastupit će na Olimpijskim igrama u Kini!

Noćas po hrvatskom vremenu nešto iza ponoći stigla je vijest da je vjetar nestabilan. Jedno jedrenje su 49eri startali, međutim jedrenje je prekinuto radi neregularnih uvjeta. S nestrpljenjem se čekalo još sat vremena, i desetak minuta prije dva sata noćas po hrvatskom vremenu suci su donijeli odluku da za srebrnu skupinu zadnjeg dana prvenstva neće biti natjecanja. Ukratko, konačni su rezultati jučerašnji, na OI su se plasirali još Japan i Hrvatska, te tako zaključili startnu listu od 19 posada klase 49er.

Ova norma za hrvatsko jedrenje također znači korak naprijed, jer smo dosad na OI nastupali u najviše tri klase. Dakle, po prvi put imamo četiri norme (ukupno šest jedriličara), a k tome po prvi put ćemo nastupiti u klasi 49er.

20-godišnji Pavle Kostov i 27-godišnji Petar Cupać sportaši su prve kategorije. Iza sebe imaju već niz vrhunskih rezultata. Pavle Kostov je 2004. bio europski prvak u klasi 420. Petar Cupać je 2000. bio četvrti na Svjetskom prvenstvu klase Laser Radial, nakon čega je prešao u klasu 470 i u njoj bio osmi na SP 2004., te ujedno nastupio na Olimpijskim igrama u Ateni. Nakon zadnjih OI Kostov i Cupać su počeli zajedno jedriti, najprije u 470, potom u 49er-u, u kojeg su sjeli prije 15 mjeseci. Ispuniti olimpijsku normu u nekoj klasi nakon samo 15 mjeseci rada pravo je malo sportsko čudo, a Pavle Kostov bit će vrlo vjerojatno i najmlađi kormilar u ovoj klasi na OI.

Naša posada kući se vraća krajem siječnja, nastupit će još na Grade 1 regati olimpijskih klasa Sail Melbourne, koja počinje za nekoliko dana.


Pavle Kostov, kormilar: "Presretan sam. Otputovao sam u Australiju dosta uvjeren da možemo ispuniti olimpijsku normu. Međutim, kad su nam se zaredale sve ove nesreće s pucanjem opreme i kad nam je australska posada u sudaru probila brod, počeo sam sumnjati i samo se svaki dan nadao da će nam se sreća okrenuti. Evo, vratilo se taman kad je trebalo i završilo je na najbolji mogući način. Odmora nema, pred nama je puno regata, kad se vratimo kući slijede pripreme za Europsko prvenstvo koje je u ožujku."

Petar Cupać, flokist: "Ovo je bilo sedam najdužih dana u mom životu. Postigli smo zaista veliki uspjeh. Prešli smo u klasu 49er prije nešto više od godinu dana i mislim da je malo kome uspjelo u tako kratkom vremenu prijeći u novu klasu i plasirati se na Olimpijske igre. Dosta je posada ovdje ostalo bez norme, koje su u vrhu klase već dugo, primjerice grčka posada koja je bila treća na svijetu. Za mene osobno ovo je također veliki uspjeh, moje druge Olimpijske igre u dvije različite klase. Zaista smo presretni."

Ivan Bulaja, trener: "Težak teret nam je pao s leđa. Jedrili su zaista u grču, pod velikim pritiskom, sad će sve biti puno lakše. Kad smo prije nešto više od godinu dana krenuli s 49erom razmišljali smo o Londonu 2012., međutim u samo nekoliko mjeseci rada Pavle i Pero su pokazali da im ova klasa strašno leži, pa smo počeli razmišljati o Kini 2008. Prvenstvo je bilo jako iscrpljujuće psihički, jer smo svaki dan do kasno nešto popravljali, pa smo imali dva prosvjeda kad nam je brod probijen.. Da je oprema izdržala siguran sam bi puno lakše ispunili normu."

Za trenera Ivana Bulaju ovo su treće Olimpijske igre, 2000. u Ateni je bio natjecatelj, 2004. trener olimpijske posade u klasi 470.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!