Zimski sportovi

Trostruko hrvatsko slavlje?

Goran Tomičić • četvrtak, 10.01.2008.

Ovog vikenda Svjetski skijaški kup dolazi na slavni Lauberhorn u Wengenu, a na rasporedu su superkombinacija, slalom i spust. Hrvatska reprezentacija može mnogo očekivati od ovih utrka, budući da Ivica Kostelić može do jako dobrih rezultata u superkombinaciji i slalomu, a do superkombinacijskih bodova bi mogao i Natko Zrnčić-Dim...

Program počinje u petak drugom ovosezonskom superkombinacijom. Prva utrka sezone u ovoj disciplini vožena je krajem studenog prošle godine u Beaver Creeku, a najbrži je bio Albrecht ispred Grangea i Čeha Banka. Natko Zrnčić-Dim 13. mjestom je napravio rezultat karijere, a Ivica Kostelić i Ivan Ratkić nisu završili utrku.

Ivica je prošle sezone bio četvrti na ovoj stazi, a i u petak je borba za postolje cilj. Naš najbolji skijaš ove sezone je ubilježio nekoliko dobrih rezultata u brzim disciplinama, a još uvijek je u slalomskom vrhu, te ga s punim pravom možemo uvrstiti u krug kandidata za pobjedu. Ostali favoriti su standardni. Uz svjetskog prvaka Albrechta tu je svakako Raich, a Millerov usjeh ovisi o slalomskom nastupu. Ostali će se iz drugog plana pokušati uključiti u borbu za pobjedu. Natko Zrnčić-Dim startao je u sedam superkombinacijskih utrka i četiri puta je uzeo bodove, a dobar rezultat očekuje se i ovaj puta. Debitirao je 11. prosinca 2005. godine 24. mjestom u Val d´Isereu, a mjesec dana kasnije upravo u Wengenu uzeo je nesretno 31. mjesto. U prošloj sezoni bio je 23. u Beaver Creeku i 47. na Reiteralmu, gdje je Kostelić pobijedio. Prošlosezonski Wengen završio je na 35. poziciji, a dva boda uzeo je u završnici sezone u Kvitfjellu. Rezultat karijere stigao je u Beaver Creeku ove sezone.

Zanimljiva slalomska utrka očekuje nas u subotu. Ove sezone pobjede su upisali Gini, Raich, Grange i Matt. Muški slalom je disciplina u kojoj je najteže najaviti favorite. Jasno je da sva četvorica dosadašnjih pobjednika mogu i u Wengenu na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Ivica Kostelić počeo je sezonu 20. mjestom u Reiteralmu, a nastavio dojmljivim nastupom i sedmim mjestom u Bad Kleinkirchheimu (koje je trebalo biti bolje), a posljednje dvije utrke donijele su 14. mjesto u Alta Badiji i šestu poziciju prošle nedjelje u Adelbodenu, no nakon drugog mjesta u prvoj vožnji. Ukoliko Ivica nastaviti s nizom dobrih nastupa, možemo očekivati još jedan plasman u vrh, a možda i pobjedu. Drugi naš predstavnik će vjerojatno biti Dalibor Šamšal, koji u 11 dosadašnjih nastupa nijednom nije završio utrku.

Od ostalih kandidata za dobar plasman prvo treba izdvojiti izvrsnog Neureuthera, drugoplasiranog u poretku slaloma, a tu su i jako dobri Moelgg i Grange. Naravno, do pobjede uvijek mogu Palander i Byggmark.

Program završava u nedjelju, kad će spustaši krenuti niz Lauberhorn. Biti će to peta utrka sezone, a na vrhu pobjedničkog postolja do sad su bili Hudec, Miller i dva puta Walchhofer. Naši predstavnici vjerojatno neće nastupiti. Najveću borbu za pobjedu vjerojatno će voditi Walchhofer i Cuche, koji se nalazi na drugom mjestu poretka spustaša, a sezonu je počeo 17. pozicijom u Lake Louiseu, no nastavio je trećim mjestom u Beaver Creeku, a novo postolje stiglo je u Val Gardeni, gdje je propustio samo Walchhofera. U posljednjoj utrci u Bormiu bio je četvrti.

Uz dosadašnje ovosezonske pobjednike velika konkurencija bi mogli biti Buder (166 bodova ove sezone) i Jerman, osvajač 125 spustaških bodova ove sezone. Švicarska konstatna je i Defago, a Talijani mnogo očekuju od Sulzenbachera. Blizu vrha je i kanadski rutiner Guay, a isto vrijedi i za njegovog sunarodnjaka Kuceru. Američka reprezentacija je u impresivnoj formi, a potvrda toga su nastupi Sullivana, Nymana i Macartneya. Biti će jako zanimljivo vidjeti što oni mogu u Wengenu. Raich je ove sezone uzeo tek 15 spustaških bodova i ima veliki imperativ u Wengenu, budući da je teško uzeti Veliki kristalni globus s tako lošim rezultatima u jednoj disciplini.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!