Nogomet

"Wembley što češće"

Bernard Jurišić • nedjelja, 03.02.2008.

Split je počeo sakupljati "rakovu djecu". Nakon dva i pol mjeseca uživanja u sjećanjima na Wembley, hrvatska nogometna reprezentacija počela se okupljati uoči prijateljskog susreta s Nizozemskom na Poljudu u srijedu. Izbornik Slaven Bilić priznao je da se osjeća čudno...

Reprezentacija i Split, konačno zajedno. Nakon (preduge) dvije i pol godine Poljud će opet svjedočiti nogometnom spektaklu i dobiti prigodu zapljeskati majstorima koji su proslavili hrvatski sport pobjedom na Wembleyu.

Izbornik Slaven Bilić nije krio da mu je situacija malo čudna. Ovo je njegova prva utakmica za kormilom reprezentacija na njegovom Poljudu. "Moram priznati da je osjećaj malo čudan. Svi jedva čekamo utakmicu, i stožer i igrači, jer je tu uvijek specifična atmosfera i očekujem da će Poljud biti pun. Čudno mi je što sam tu, na radnom mjestu, a mogu skoknuti do kuće, napraviti stvari koje radim svaki put kad sam kod kuće. No, nema popusta ni za mene, bit ću tu s igračima, pripremit ćemo se kao za svaku drugu utakmicu."

Slika 2 od 3.
Foto: Bruno Karadža

Vezane vijesti

Brazil, pa Nizozemska, dvije elitne reprezentacije na poljudskom travnjaku. Brazilci su ponudili spektakl, što će ponuditi Nizozemci? "Izuzetno nam je drago što smo nakon nekog vremena opet na Poljudu i to protiv jedne od najboljih europskih reprezentacija. Po meni je ova utakmica u rangu one s Brazilom i po atraktivnosti i po kvaliteti. I mi i oni ćemo ovu utakmicu shvatiti kao kvalifikacijsku i tražit ćemo što bolju predstavu i pobjedu."

Što se igračkog kadra tiče, ovog puta momčad su zaobišli problemi i kadar je praktično kompletan. Robert Kovač je imao želučane tegobe, no to će biti sanirano do srijede i njegov nastup ne bi trebao biti upitan. "Kompletirat ćemo se do treninga u ponedjeljak u 19 sati, ali većina igrača je već tu. Nedostaju samo Šimić, Rakitić, Vranješ i Olić, no oni će nam se priključiti tijekom ponedjeljka."

Wembley je "samo" dva i pol mjeseca iza nas, a to je ništa ako u kontekst uzmemo činjenicu da ćemo se tog povijesnog rezultata sijećati cijelog svog života. No, Bilić nije tip trenera koji "uživa na lovorikama".

Slika 1 od 2.
Foto: Bruno Karadža

"Ovo nam je prvo okupljanje nakon Wembleya, nakon velike pobjede koja je ipak bila davno. U nogometu nema 'jučer', prošlost je za almanahe i enciklopedije, Wembley treba ponavljati što češće. U srijedu je idealna prilika za to. Željeli smo imati što jačeg protivnika, to želimo uvijek. Nizozemci su nam ponudili susret kad im je otpala prijateljska s Italijom, mi smo to objeručke prihvatili. Takve utakmice otkrivaju našu pravu vrijednost."

Nizozemci dolaze bez trojice svojih najboljih napadača, večeras je definitivno otpao i Ruud van Nistelrooy. "Za naše rezultatske ambicije je dobro što ne dolazi Van Nistelrooy, makar on nije bio Van Bastenu u prvom planu dugo vremena. Najlakše bi bilo reći da je to revija i da nije bitan rezultat, kako nije bitan? U svakoj je utakmici bitan rezultat, na treningu je važan rezultat, takvu smo atmosferu stvorili i u tome leži i ključ naših dosadašnjih uspjeha i dojma. Rob rezultata nećemo biti, pokušat ćemo iskoristiti što više igrača, ali utakmicu shvaćamo kao pravu kvalifikacijsku i rezultat u njoj nam je jako bitan. S druge strane mi ni nemamo previše isprobavati, znamo vrijednost svih ovih igrača, samo ćemo pokušati još više unaprijediti našu igru s Wembleya."

Ako je to uopće moguće...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!