Nogomet

Slučajevi Smitha i Cisséa daju nadu

Marin Vuković • subota, 23.02.2008.

Krvnički start Martina Taylora na ljubimcu nacije Eduardu da Silvi morao je zaustaviti dah svakom navijaču hrvatske reprezentacije. Iako je prema zasad dostupnim podacima nemoguće procijeniti vremenske okvire Eduardova oporavka, slične ozljede Alana Smitha i Djibrila Cisséa te njihov uspješan povratak daju nam nadu da će i iz najteže situacije u svojoj karijeri Eduardo izaći kao pobjednik...

Vratimo li se ne tako davno u prošlost, sjetit ćemo se kako je vrlo sličnu, ako ne i težu ozljedu u dresu Manchester Uniteda 2006. godine pretrpio Alan Smith. Dvostruki otvoreni prijelom noge, od kojih jedan gotovo identičan ovome Eduardovom, zahtijevao je oporavak od gotovo sedam mjeseci, iako su rane prognoze govorile o jednogodišnjoj pauzi. Smith se vratio u momčad Uniteda, a svoj prvi pogodak nakon ozljede postigao je 2007. godine u susretu protiv Rome (7:1), 18 mjeseci nakon ozljede. Smith je zbog svoje odlučnosti i hrabrog povratka na travnjak postao ljubimcem Old Trafforda, a krajem prošle sezone crveni je dres zamijenio Newcastleovim.

Dvije vrlo teške ozljede u svojoj je karijeri doživio i francuski reprezentativac Djibril Cisse, bivši igrač Auxerrea i Liverpoola, a sada član francuskog prvoligaša Marseillea. Cisséova je priča možda još sličnija Eduardovoj, budući da je 2004. godine stigao u Liverpool kao glavno napadačko pojačanje ovog velikog kluba. Nakon samo 19 odigranih utakmica u crvenom dresu, krajem listopada doživio je otvoreni prijelom potkoljenice, a da nije bilo pravovremene reakcije klupskih liječnika Cissé je mogao izgubiti nogu.

Njegov oporavak trajao je šest mjeseci, u travnju se vratio u momčad Liverpoola i tijekom iduće sezone dobrim igrama izborio svoje mjesto na popisu igrača za predstojeće Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj. Njemačku Cissé ipak nije vidio, budući da se u pripremnoj utakmici s Kinom ponovno teško ozlijedio, zaradivši otvoreni prijelom cjevanice. Dogodilo se to istoga dana kada je Liverpool dogovorio njegovu prodaju Marseilleu. Oporavak je i ovaj put potrajao šest mjeseci, a Cissé se u prosincu 2006. godine ponovno vratio nogometu i onome što najbolje zna, postizanju pogodaka.

Iako je Eduardovo stanje i dalje nepoznato, a konkretnije detalje o ozbiljnosti ozljede i dalje očekujemo, nema sumnje kako primjeri Alana Smitha i Djibrila Cisséa vraćaju nadu da ćemo Eduarda ponovno vidjeti i u dresu Arsenala i hrvatske reprezentacije. U zaista teškom danu za hrvatski nogomet i takav tračak nade od velike je pomoći.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!