Nogomet

Barcelona u Madridu lovi Real

Zvonimir Šimunović • petak, 29.02.2008.

Pred nama je 26. kolo španjolske nogometne lige. Zbog obveza najboljih klubova u Ligi prvaka, najzanimljiviji dvoboji igraju se u subotu. U derbiju Atletico dočekuje Barcelonu, dok će nakon dva uzastopna prvenstvena poraza, Real u goste Reacerativu. Sevilla četvrto mjesto napada kod Deportiva, a Valenciju nakon kupa, u Barceloni čeka i prvenstveni susret...

Barcelona je u samo dva kola smanjila zaostatak za vodećim Realom za šest bodova i brzopotezno se vratila u igru za naslov. Na put prema eventualnom preuzimanju vrha u subotu će im stati drugi madridski velikan Atletico. Na zahtjevno gostovanje, momčad Franka Rijkaarda putuje "ujedinjenija nego ikad" reći će Lionel Messi. "Kako igramo u posljednje vrijeme, ne moramo se bojati nijednoga gostovanja. Pokazali smo da kada hoćemo, možemo igrati sjajno i zato je najvažnije da i ovoga puta pristup bude pravi. Također, ne smijemo upasti u euforiju zbog zadnjih rezultata, nego ostati mirni i igrati najbolje što možemo, ne obazirući se na stanje na tablici"- naglasiti će argentinski nogometni genijalac.

U Madridu Barcelonu očekuje ranjeni Atletico koji je zahvaljujući porazima u zadnja dva kola izgubio priključak s vodećim trojcem. A da i posljednje mjesto koje vodi u Ligu prvaka ne bi došlo u znak pitanja, potreban im je pozitivan rezultat. Kao i u većem dijelu ove sezone, navijači Atletica pouzdaju se u napadački potencijal Aguera i Forlana, ali možda će važnije biti kako će njihov zadnji red izdržati pred naletima zahukale Barcelone. Eto`o se vraća u prošlogodišnju formu, Henry sve više podsjeća na dane iz Arsenala, a Messi također blista nakon potpunog oporavka. Ako i Ronaldinho pokaže i samo dio svojih mogućnosti, Rijkaard se ne mora brinuti. Također, bit će ovo jedna od rijetkih situacija kada će uz Atletico biti i njihovi gradski rivali koji izlaz iz svojih problema vide i u posrtanju Barcelone.

Bizaran način na koji su poraženi od Getafea nije poljuljao vjeru Realovaca u obranu naslova prvaka. Iako im Barcelona diše za vratom, u Madridu smiruju situaciju. "Još uvijek je sve u našim rukama, sami odlučujemo o svoj sudbini"- rezonira Bernd Schuster prije gostovanja kod Reacreativa. Međutim, koliko god prikazivali hladnokrvnost, u Kraljevskom klubu svjesni su da bi i treći uzastopni gubitak bodova mogao značiti potonuće. Sljedećih pet dana ključno je za njemačkog stratega. Ako pobjedi Reacreativo i nadoknadi zaostatak protiv Rome u Ligi prvaka, primirit će napade kritičara i dobiti malo mira u slaganju momčadi. No, ukoliko na jednom ili na oba ispita zapne, njegova sudbina na klupi Reala postat će upitna.

Posao će Realu otežati i pozicija Racreativa koji se bori za ostanak i svim silama pokušava doći do spasonosnih bodova. Kada još s druge strane imaju takvog protivnika, maksimalna motivacija i borba su zagarantirani. Bod osvojen u Valenciji prošloga vikenda daje Racreativu nadu da bi jednakim pristupom i nastupom mogli produbiti Realovu krizu. Kao domaćin, klub iz Huelve ove sezone ima upisane po četiri pobjede, poraza i neriješena rezultata. Vidjet ćemo na koju će stranu statistika prevagnuti nakon subotnjeg dvoboja.

Sevilla se zahvaljujući četiri postignute pobjede u posljednjih pet kola, probila na peto mjesto i sada je gotovo uz bok Atleticu koji je mjesto i dva boda više. Zbog nastupa u Ligi prvaka i Andalužani će svoj dvoboj odraditi u subotu, a čeka ih gostovanje u La Coruni. Jedna od najlošijih sezona u zadnjih desetak godina, dovela je Deportivo do teške borbe za ostanak. I dalje su u toplo-hladnom raspoloženju bez većeg kontinuiteta dobrih nastupa. Istina, prošloga vikenda je na Riazoru pao Espanyol, no Sevilla će u trenutnoj formi biti puno teži zadatak.

A Espanyol će svoj loši ulazak u 2008. (četiri poraza u pet utakmica) pokušati popraviti protiv Valencije. Gosti će nakon što su u Kupu kralja na Camp Nou izvukli neriješeno, nekoliko kilometara dalje probati doći do bodova. Ako ćemo se malo našaliti možemo reći da jedino što je sigurno kod momčadi Ronalda Koemana jest da ništa nije sigurno. Protiv Barcelone su bili vrlo dobri, tri dana ranije protiv Reacreativa za zaborav. Kakvo će lice izabrati za Espanyol saznat ćemo u zadnjoj utakmici subotnjeg programa.

Od nedjeljnih susreta najviše pažnje privlače dvoboji Villarreala i Osasune te Almerie i Athletica. Trećeplasirana momčad lige u zadnja dva nastupa na domaćem terenu nije došla do pobjede, a u Osasuni se nadaju da bi mogli nastaviti taj niz. Almeria je prošloga vikenda prekinula niz utakmica bez poraza, a u goste im stiže Athletic koji podjednako igra i u gostima i na terenu u Bilbau.

Zaragoza nakon potopa u Sevilli po utjehu ide kod Levantea, dok Betis, nakon Reala, još jednu domaću pobjedu očekuje i protiv Murcije. Getafe je u prvoj utakmici polufinala Kupa nadigrao Racing s 3:1, a u nedjelju će isto pokušati i protiv Mallorce. Racing će pak na put u Valladolid.

Primera, 26. kolo:

Subota, 01.03.2008.:
Atletico M. – Barcelona 20h
Recreativo – Real Madrid 20h
Deportivo – Sevilla 20h
Espanyol – Valencia 22h

Nedjelja, 02.03.2008.:
Levante – Zaragoza 17h
Valladolid – Racing S. 17h
Getafe –Mallorca 17h
Betis – Murcia 17h
Villarreal – Osasuna 19h
Almeria.– Athletic B. 21h

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!