Vodeni sportovi

FINA oslobodila Strahiju sumnje za uzimanje dopinga

Maja Giljanović • subota, 01.03.2008.

Svjetska plivačka federacija očekivano se "posula pepelom" i ukinula suspenziju hrvatskom reprezentativcu Marku Strahiji. 32-godišnjeg je Zagrepčanina krajem prošle godine FINA po drugi put nakon 2003. kaznila zbog navodnog uzimanja nedopuštenih kemijskih preparata, ali je nakon otkrića da se europska bronca na 200 metara leđno s prvenstva u Berlinu 2002. godine cijelo vrijeme zapravo borila s opakom bolešću kazna dokinuta...

Dopinškoj komisiji Fine su Tomislav Karlo, glavni tajnik Hrvatskog plivačkog saveza, Ivan varvodić, direktor reprezentacije i Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora u najbržem mogućem roku dostavili potrebnu liječničku dokumentaciju, a po pregledu nalaza koji van sumnje dokazuju Markovu nevinost i srećom pokazuju potpunu pobjedu nad zloćudnim tumorom testisa, rekonvalescentu je Strahiji omogućen povratak u bazen i nastup na njegovim trećim OI u karijeri.

Prvi put je inače u Atlanti 1996. osvojio 11. mjesto, a četiri godine potom u Sydneyju je također na 200 metara leđno zauzeo na koncu 13. poziciju. U drugom dijelu 2007. u vrhunskoj formi pa šokantno uoči Europskog prvenstva u 25-metarskim bazenima u Debrecenu povučen s liste putnika i suspendiran na nove dvije godine zbog zlosretnog hormona rasta (hCG), Strahiji je povraćena čast i mirne se duše, a oduvijek je ustrajao u nedužnosti, može okrenuti kolovozu i kruni karijere u Pekingu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!