Košarka

Madrid svima u mislima

Branimir Korać • utorak, 01.04.2008.

U utorak su na rasporedu prvi susreti četvrtfinala Eurolige košarkaša. Favoriti imaju prednost domaćeg parketa, ali već susreti druge faze natjecanja pokazali su kako je pravog favorita teško odrediti...

Uoči euroligaške sezone Panathinaikos i Real slovili su za glavne favorite za nastup na Final Fouru, no njih tamo neće biti. Oba kluba eliminirana su u posljednjem kolu druge faze natjecanja što pokazuje i ovosezonsku ujednačenost najelitnijeg europskog košarkaškog natjecanja.

Sigurno je da nitko neće imati lagan posao. Na papiru možda najslabije izgleda par Montepaschi i Fenerbahče, ali to je susret koji će sigurno ponuditi neizvjesnost. Obje momčadi su dosta ćudljive, a Talijani unatoč silnoj dominaciji u domaćem prvenstvu igraju prilično promjenjivo u Europi iako imaju odlične rezultate. Slična je situacija i s Turcima koji mogu svakog pobijediti, ali i od svakog izgubiti. Prva utakmica bi mogla biti ključna. Ukoliko Montepaschi ovo dobije, teško će izgubiti i seriju. Fenerbahče će na svom parketu biti u prednosti, ali u eventualnom trećem susretu prednost će biti na strani Talijana.

Spahijina i Planinićeva Tau Ceramica dočekuje Partizan u susretu u kojem je favorit. No ne veliki. Momčad koja izravno eliminira veliki Panathinaikos i to u ključnoj posljednjoj utakmici zaslužuje veliki respekt i to u Vitoriji znaju. Svako opuštanje moglo bi biti kobno, posebice što Tau Ceramica nije moćna kao nekih prošlih sezona. U ovoj seriji je sve moguće, obje momčadi mogu i do dvije i do tri pobjede, no na papiru je nešto veća šansa Španjolaca. To trebaju dokazati i na terenu.

Slično vrijedi i za dvoboj Maccabija i Barcelone. Maccabi je tu u nešto većoj prednosti obzirom na same igre u nastavku sezone. Njihova forma je u porastu, ponovno imaju i Nikolu Vujčića i vrlo su neugodan protivnika. Barcelona ponavlja priču iz dosadašnjih sezona, imaju po imenima vrlo jaku momčad, ali to ne pokazuju na terenu. Igraju s velikim amplitudama i u ovoj seriji to bi ih moglo skupo stajati. Nama je ovaj dvoboj zanimljiv i zbog izravnog okršaja naših reprezentativaca koji će propustiti kvalifikacije za OI Nikole Vujčića i Marija Kasuna.

CSKA je možda najveći favorit u ovim četvrtfinalnim dvobojima. Igrat će protiv grčkog Olympiakosa koji se hrabri spremnošću Arvidasa Macijauskasa i Jakea Tsakalidisa, no Moskovljani još uvijek imaju jače adute. Posebice to vrijedi ako se zna da su Matjaž Smodiš i Thomas Van Den Spiegel spremni dok se Viktor Krjapa uigrao u ovaj sustav i dao dodatnu snagu ionako jakoj ekipi. Olympiakos nikako nije momčad za podcijeniti, kao niti jedna u ovom društvu, ali sustav Moskovljana već godinama daje rezultata i CSKA je i ove sezone najozbiljniji favorit za naslov prvaka.

Euroliga, četvrtfinale, prve utakmice, 1.4.:
Montepaschi Siena - Fenerbahče Ülker 20:30
Tau Ceramica - Partizan 20:30
Maccabi Elite - AXA Barcelona 19:50
CSKA Moskva - Olympiakos 18:15.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!