Zimski sportovi

Colorado završio posao, Boston izborio ''majstoricu''

Ante Jukić • nedjelja, 20.04.2008.

Nakon sinoć odigranih utakmica, saznali smo još jednog sudionika drugog kruga doigravanja NHL-a. To je momčad Colorada, koja je u Denveru došla do presudne pobjede u dvoboju s Minnesotom. Slavljem na domaćem ledu, Boston je izborio sedmu utakmicu s Montrealom, a šanse za drugi krug sačuvali su i Capitalsi, koji su sinoć slavili protiv Philadelphije…

Iako su dosadašnji rezultati nagovještavali da bi ova serija mogla biti riješena u sedmoj utakmici, Colorado je, ipak, uspio završiti posao ranije, svladavši Minnesotu rezultatom 2:1, u šestoj utakmici odigranoj sinoć u Denveru. Avs'i su ponovno, kao i u prethodnih pet susreta, prvi došli do pogotka. U devetoj minuti prve trećine pogodio je Ben Guite, u trenutku kad su domaćini imali igrača manje na ledu. Wildsi su izjednačili na samom početku druge trećine, pogotkom Aarona Vorosa, kojeg je lijepo poslužio Marian Gaborik, ostvarivši tako svoj tek prvi poen u doigravanju, nakon što je u regularnom dijelu sezone bio najbolji igrač Minnesote. Utakmica je riješena desetak minuta poslije, kada je Ryan Smyth lijepo iskoristio dodavanje Davida Jonesa i smjestio pločicu iza leđa Niklasa Backstroma. Iako su Wildsi do kraja utakmice napravili veliki pritisak na vrata domaćina, ponovno nisu imali rješenja za sjajnog Josea Theodora, koji je ''zaključao'' svoja vrata.

Minnesota je, tako, završila svoj put u doigravanju već u prvom krugu, iako su u playoff ušli kao osvajači Northwest divizije. Presudnom se u ovoj seriji pokazala peta utakmica, koju su Wildsi izgubili, iako su cijeli susret bili bolja momčad na ledu. Svjestan je toga i njihov trener Jacques Lemaire: ''Mislim da je peta utakmica presudila. Tada smo pružili svoju, vjerojatno, najbolju partiju u ovoj seriji, ali smo, ipak, izgubili taj susret.''

I dok je serija Colorada i Minnesote bila očekivano tvrda i neizvjesna, malo je tko mogao očekivati da će Boston pružiti toliki otpor favoriziranom Montrealu. Canadiensi su u regularnom dijelu sezone dobili sve utakmice protiv Bruinsa, a kada su, uz to, poveli sa 3:1 u seriji, teško se mogao očekivati povratak Bostona u igru.

No, uvjerljiva pobjeda u petoj utakmici, odigranoj u četvrtak u Montrealu, očito je donijela mnogo samopouzdanja Bruinsima. Tako su sinoć čak tri puta sustizali prednost Canadiensa, a do svog prvog vodstva došli su 4 minute prije kraja, drugim pogotkom Phila Kessela. Samo 11 sekundi kasnije i Christopher Higgins postiže svoj drugi gol i vraća utakmicu u egal, no do kraja susreta domaćini uspijevaju zabiti još jednom, preko Marca Sturma, i izboriti veliko slavlje. Montrealu nije pomogao ni povratak u momčad kapetana Sakua Koivua, koji je odigrao dosta solidnu utakmicu, ostvarivši dvije asistencije.

Odlučujuća utakmica serije na rasporedu je u ponedjeljak u Montrealu, a zanimljiv je podatak da Boston nikad u povijesti nije uspio dobiti seriju u kojoj je bio u zaostatku od 1:3. Zadnja NHL momčad koja je ostvarila taj pothvat su, upravo, Montreal Canadiensi, kojima je to uspjelo u prvom krugu doigravanja 2004. godine. Protivnik im je bio, pogađate, Boston.

Philadephia Flyersi su još jednom uspjeli ukrotiti najboljeg igrača regularnog dijela sezone, Alexa Ovečkina, no to im ovaj put nije bilo dovoljno za pobjedu protiv Washingtona. Nakon tri uzastopna poraza u seriji, Capitalsi su ipak uspjeli uhvatiti zadnji vlak i produžiti nade za plasman u drugi krug. Već početkom druge trećine, domaćini su imali ugodnih 2:0, zahvaljujući pogocima Backstroma i Fedorova. Goste je u igru vratio Vaclav Prospal, iskoristivši jednu situaciju s igračem više, sredinom druge trećine. Utakmica je definitivno riješena pet i pol minuta prije kraja, kada Alexander Semin ponovno odvodi Capitalse na dva gola prednosti. Iako su, ni minutu poslije, Flyersi još jednom došli na gol zaostatka, preko Deriana Hatchera, nisu više imali snage za potpuni povratak u utakmicu.

Tako će Philadelphia svoju priliku za prolazak dalje morati tražiti u slijedećoj utakmici, koja je na rasporedu u ponedjeljak u Pennsylvaniji. Capitalsi će, pak, pokušati drugi put u svojoj povijesti nadoknaditi zaostatak od 1:3, u jednoj seriji doigravanja. Jedini puta do sada, to im je uspjelo prije 20 godina, a protivnici su im bili upravo Flyersi.

NHL doigravanje, rezultati, 19.04.2008.

Istočna konferencija:
Boston – Montreal 5:4 (3-3)
Washington – Philadelphia 3:2 (2-3)

Zapadna konferencija:
Colorado – Minnesota 2:1 (4-2)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!