Zimski sportovi

Dome, slatki dome…

Ante Jukić • petak, 25.04.2008.

Utakmicama drugog kruga, nastavljeno je doigravanje najjače hokejaške lige svijeta. U oba sinoć odigrana susreta, pobijedili su domaćini. Montreal je nakon produžetaka bio bolji od Philadelphije, a do vodstva u seriji stigao je i Detroit, koji je slavio protiv Colorada…

Nakon što su u prvoj rundi doigravanja igrali s Bruinsima, protiv kojih su dobili sve utakmice regularnog dijela sezone, Montreal se u istoj situaciji našao i u drugom krugu. Canadiensi su, naime, slavili u sva četiri ovosezonska susreta protiv Flyersa te su upravo na toj činjenici temeljili svoj optimizam uoči početka ove serije.

No, susret u Bell Centru nije dobro počeo za domaćine. Flyersi su u Montreal doputovali na krilima sjajne pobjede nad Washingtonom u sedmoj utakmici prvog kruga, i već nakon prve trećine imali su vodstvo od 2:0. Strijelci su bili R.J. Umberger i James Dowd. Canadiensi su počeli igrati tek u drugoj trećini, kada pogocima Andreja Kostitsyna i Alexa Kovaleva vraćaju utakmicu u egal. Novi šok za domaćine uslijedio je već u 19. sekundi posljednje trećine. Joffrey Lupul najbolje se snašao pred golom Careya Pricea i ponovno doveo Flyerse u vodstvo, u situaciji kad su gosti imali igrača više na ledu. I kad se činilo da će im Philadelphia već u prvoj utakmici ''ukrasti'' prednost domaćeg leda, Canadiensi uspijevaju izboriti produžetke. U trenutku kad je do isteka vremena ostalo tek 30-ak sekundi, Saku Koivu dobiva važan face-off pred golom Flyersa, pločica dolazi do Kovaleva koji pogađa za 3:3 i nastavak neizvjesnosti. Već u prvoj minuti produžetka, Tom Kostopoulos postiže pogodak i donosi važnu pobjedu svojoj momčadi.

Montreal je, tako, uspio dobiti utakmicu u kojoj se dva puta vraćao iz rezultatskog minusa. Philadelphia je prednost od dva pogotka propustila i u dvije utakmice serije protiv Washingtona, tako da će morati bitno popraviti taj segment igre, žele li izbaciti Canadiense. Slijedeća utakmica na rasporedu je u subotu, također u Montrealu.

Rivalstvo Detroita i Colorada jedno je od najvećih u NHL-u. U razdoblju od 1996-2002. godine, te su se dvije momčadi čak pet puta susretale u doigravanju i kombinirano osvojile isto toliko naslova. Upravo je to i jedan od razloga zašto je dvoboj Red Wingsa i Avs'a ocijenjen kao jedan od najintrigantnijih u drugom krugu.

Sinoćnji susret u Joe Louis Areni nije mogao bolje početi za goste, koji dolaze u vodstvo u 9. minuti, pogotkom Paula Stasnyja. No, u narednih 10-ak minuta Avs'i upadaju u ''crnu rupu'', dopustivši Red Wingsima da u tom razdoblju postignu čak četiri pogotka. Ni minutu nakon Stasnyjevog gola izjednačio je Zetterberg, seriju su nastavili Cleary i Franzen, a svojim drugim pogotkom, na samom početku druge trećine, Johan Franzen odvodi Detroit do tri gola prednosti. Trener gostiju Joel Quenneville u tim je trenucima odlučio povući sa gola indisponiranog Josea Theodorea i gurnuti u vatru Petera Budaja. To se pokazao kao dobar potez, budući da domaćini do kraja susreta nisu uspjeli postići nijedan pogodak, no Avs'ima to ipak nije pomoglo da izbjegnu poraz. Pogocima Lilesa i Hejduka uspjeli su doći na gol zaostatka, no više od toga nisu mogli. Red Wingsi su uspjeli sačuvati svoju mrežu u posljednjoj trećini i doći do vodstva u seriji.

Iako tijekom regularnog dijela sezone nisu uspjeli doći do pobjede nad Detroitom, Colorado je već u prvoj utakmici serije pokazao da Red Wingse očekuje težak posao na putu do konferencijskog finala. Doigravanje je, uostalom, neka sasvim druga priča, pogotovo kad je riječ o susretima ove dvije momčadi. Drugi dvoboj u Joe Louis Areni, prije preseljenja serije u Denver, na rasporedu je u subotu.

NHL doigravanje, rezultati, 24.04.2008.

Istočna konferencija:
Montreal – Philadelphia 4:3 (OT) (1-0)

Zapadna konferencija:
Detroit – Colorado 4:3 (1-0)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!