Zimski sportovi

Trojac na korak do prolaska

Krešimir Ferlak • srijeda, 30.04.2008.

Pittsburgh, Dallas i Detroit. Samo jedna pobjeda ih dijeli do konferencijskih finala. Jučer su sve tri ekipe uspješno prošle i treće utakmice u svojim serijama i sada imaju uvjerljivo i ako gledamo kroz povijest, gotovo i nedostižno vodstvo. Naime, samo dva puta se desilo da se netko vratio kad je gubio sa 3-0, a zadnji puta 1975. Ipak, četvrtu pobjedu je većinom najteže ostvariti...

U New Yorku, već nakon jedne minute utakmica šok za domaćine kada je Marian Hossa pogodio za vodstvo Pengunisa. Rangersi tada preuzimaju inicijativu i gotovo svaki napad stvaraju neku opasnu situaciju pred golom Pittsburgha, a jednu od tih gužvi iskoristio je Martin Straka i izjednačio. Međutim, Geroges Laraque praktički u sljedećem napadu vraća prednost gostima, a do kraja perioda još je i Evgeni Malkin postigao pogodak. Tako su Penguinsi nakon prvog dijela imali dva gola prednosti iako su veći dio perioda bili u podređenom položaju.

U drugom perioda još snažniji pritisak Rangersa, a Penguinsi su uspjeli uputiti samo četiri udarca na gol u tom dijelu igre. Prvo je Ryan Callahan smanjio na 3:2, a ubrzo zatim je i kapetan Rangersa Jaromir Jagr pogotkom okrunio svoju odličnu igru i izjednačio. Ali, od četiri malo prije spomenuta udarca Penguinsi su ipak jedan uspjeli pretvoriti u pogodak, kad je u situaciji sa igračem više Malkin zabio svoj drugi gol večeri za povratak prednosti na stranu Penguinsa. Na samom početku teće trećine Ryan Malone je povisio na 5:3 i to je bio krajnji rezultat susreta.

Rangersi su uistinu dominirali veći dio utakmice, ali Pittsburgh svejedno pronalazi načine do pobjede. Igraju ubojito u napadu i gotovo svaku situaciju pretvaraju u pogodak i jučer su stigli do sedme pobjede u sedam utakmica u ovogodišnjem playoffu. Za dva dana će imati priliku proći u konferencijsko finale sa osam čistih pobjeda, što bi bio uistinu jedinstveni podvig.

Dallas je nakon dvije pobjede u San Joseu kod kuće nakon produžetka uspio nastaviti pobjedničku seriju. Bila je to teška utakmica sa odličnim vratarima u kojoj je već na samom početku bilo jasno da će jedan pogodak odlučiti susret. Prvi su do vodstva stigli Sharksi kada je jednu pogrešku u napadu Dallasa iskoristio Patrick Marleau koji je povukao kontru i zabio pogodak sa igračem manje. Bio je to veliki podstrek za igrače San Josea koji su u tom dijelu susreta bili dominantna momčad. Sharksima je jedan pogodak i poništen i na to su se dosta žalili nakon susreta.

U drugom periodu nije bilo pogodaka niti previše prilika, a u trećem je na samom početku Sergej Zubov iskoristio situaciju kada je Dallas imao dva igrača više i izjednačio rezultat. Nakon toga Dallas preuzima stvari u svoje ruke, a to što su izborili produžetak Sharksi mogu zahvaliti vrataru Evgeniju Nabokovu koji je obranio nekoliko teških udaraca,a među njima i kazneni udarac Niklasu Hagmanu. Ipak, udarac Matthiasa Norstroma u produžetku nije uspio zaustaviti i počelo je veliko slavlje Starsa. ˝Pokušao sam uputiti udarac prema golu, odbila se pločica od obrambene palice i srećom, ušla je u gol˝, skroman je bio nakon utakmice strijelac Norstrom. Ali, Starsi ne trebaju biti skromni, igraju fantastično i zasluženo vode 3-0 u seriji.

Slična kao i Dallas i Detroit zasluženo ima 3-0u svojoj seriji protiv Colorada. U Denveru su slavili sa 4:3 u najneizvjesnijoj utakmici u seriji. Cody McLeod je svojim prvim playoff pogotkom u karijeri doveo Colorado u vodstvo, ali Red Wingsi se brzo vračaju kada prvo zabija Pavel Datsyuk, a nedugo zatim i Johan Franzen postiže svoj već osmi pogodak u doigravanju. U trećem periodu Datsyuk povećava na 3:1, a nedugo zatim situaciju sa igračem više koristi Andrew Brunnette i smanjuje na 3:2. Nakon odličnog dodavanja Datsyuka Henrik Zetterberg povisuje na 4:2 što je bio rezultat nakon dva perioda.

U trećem je Brunnette ponovno zabio u situaciji sa igračem više, ali do kraja se rezultat nije mijenjao i Detroit ima veliku prednost i priliku sve riješiti za dva dana. Coloradovi problemi sa ozljedama se nastavljaju. Utakmicu nije igrao Ryan Smyth dok se u prvom periodi ozlijedio najbolji strijelac regularnog dijela sezone Paul Statstny. Peter Forsberg se vratio i bio odličan, ali igrao je praktički na jednoj nozi i ti problemi koštaju Colorado. Ipak, ako će Forsberg biti primjer, koji je i ozlijeđen najbolji igrač Avs'a na ledu možda i uspiju ovu seriju učiniti zanimljivom.

NHL, rezultati, 29.4.2008:

Istočna konferencija:

NY Rangers – Pittsburgh 3:5 (0-3)

Zapadna konferencija:

Dallas – San Jose 2:1 OT (3-0)

Colorado – Detroit 3:4 (0-3)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!