Košarka

Strašan preokret Maccabija

Bernard Jurišić • petak, 02.05.2008.

Košarkaši Maccabija prvi su finalisti ovogodišnje Eurolige. Iako su bili potpuno podređeni talijanskom Montepaschiju u više od pola susreta, izraelski prvaci su kanonadom od 11 trica nadoknadili minus od 18 poena i pobjedom 92:85 ušli u nedjeljno finale...

Košarkaši Maccabija po šesti put u posljednjih devet godina igrat će u finalu Eurolige. Velikim preokretom u polufinalnom susretu protiv Montepaschija iz Siene, prvak Izraela pokazao je da je iskusnija i mentalno snažnija momčad od talijanske.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Montepaschi je utakmicu otvorio s 8:0, a do kraja prve četvrtine Maccabi je postigao samo 8 poena. U drugoj četvrtini prednost talijanske momčadi koju je predvodio odlični McIntyre rasla je iz minute u minutu, da bi se zaustavila na najvećih 36:18 u 15. minuti. Maccabi je s dvije trice i serijom 10:2 uspio zaustaviti potpuni potop, ali i najaviti što Montepaschija čeka u drugom poluvremenu.

Do sredine treće četvrtine ništa nije davalo naslutiti konačni rasplet. "Zeleni" su imali 15 poena prednosti, a Maccabi djelovao dekoncentrirano na obje strane parketa. Ispadale su im lopte iz ruku, promašivali su zicere, protivnici su se u obrani šetali pored njih.

U tim je trenucima 4.000 izraelskih navijača od trenera Sherfa skandiranjem tražilo uvođenje zaboravljenog Nikole Vujčića, koji je na parketu proveo samo početnih par minuta. S tim je trenutkom krenuo i šuterski stampedo "žutih".

Vujčića su "zeleni" vrlo ozbiljno shvatili i posvetili mu punu pažnju u obrani. Udvajali ga, nerijetko i utrajali, što je otvorilo rupe na vanjskim pozicijama. Izraelce je krenula trica, Sharp, Bluthenthal, Garcia, Halperin - trpali su sa svih strana i već na kraju treće četvrtine smanjili na samo 64:61.

"Momentum" Maccabija nastavio se i u zadnjem periodu igre, a Montepaschi je zgrabio dojam razbijene družine, kakav su u prvom poluvremenu ostavljali Izraelci. S tom razlikom što će Montepaschi imati puno vremena za razmišljanje o tome gdje su pogriješili, a Maccabija u nedjelju čeka novi boj za naslov najbolje momčadi Europe.

Euroliga - Završnica

  • Rezultati
  • Ljestvica

polufinale

Montepaschi Siena85:92Maccabi Tel Aviv
Baskonia79:83CSKA Moskva
1CSKA Moskva 41+51
2Maccabi Tel Aviv 32+3
3Montepaschi Siena 31+25
4Baskonia 23-4
5Partizan 12-4
6Barcelona 12-10
7Olympiakos 12-33
8Fenerbahçe 02-28

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!