Nogomet

Austrija nema šanse

Maja Giljanović • nedjelja, 08.06.2008.

Francuski, talijanski i španjolski mediji unisoni su u procjenama kvalitete hrvatske i momčadi našeg prvog protivnika na otvaranju Skupine B - Austrija unatoč podršci navijača u susret ulazi praktički bez šansi i na Hrvatskoj je da svoju tehničku superiornost potvrdi na travnjaku Ernst-Happela...

Svi se (L'Equipe, La Gazzetta i Marca primjerice) slažu: Austrija je uvjerljivo najslabija od 16 zemalja sudionica Eura i zapravo, da joj plasman na završnicu nije kao domaćinu dodijeljen automatizmom, još uvijek ne bi oćutili atmosferu sa smotre najboljh europskih reprezentacija - Austrijanci su, naime, redovito svih 13 dosadašnjih Eura pokušavali, nisu uspijevali i Europska su prvenstva na koncu pratili kod kuće.

Igrači su Josefa Hickersbergera osim toga tek na 102. mjestu Fifinog poretka, a na zadnjih su 14 utakmica ubilježili samo jednu, jedinu pobjedu i to protiv slabašne Malte (5:1). Remizirali su npr. protiv Češke, Paragvaja, Kostarike, a gubili redom od Francuske, Škotske, Čilea, Engleske...

Svejedno na oprez, kažu, pozivaju zadnji testovi protiv Njemačke i Nizozemske: unatoč naizgled potopu od 3:0, izvještaji su ukazivali na utakmicu sasvim tipičnu Nijemcima - protivnik igra, stvara šanse, ali i promašuje te u konačnici navrat-nanos prima tri gola iz praktički dvije i pol suvislije akcije, dok je protiv jakih Van Bastenovih Oranjea, koji su na Poljudu mjesec dana ranije matirali naše, propušteno vodstvo od čak 3:0 (4:3).

Wunderteam se hrabri pa Hickersberger primjerice kaže: "Hrvati jesu među tehnički najpotkovanijim igračima na svijetu, ali odigramo li na visokoj razini svih 90 minuta, 40% šansi nam nitko ne može zanijekati". Lopta jest, ironiziraju Francuzi, okrugla i svi igraju, ali Hrvatska ovaj susret ne smije izgubiti - četvrtfinalisti 1996. okruglo 10 godina od Francuske 1998. i bronce imaju ogromnu priliku: trijumfom u prvom susretu zaraditi vjetar u leđa i izboriti u konkurenciji Nijemaca i Poljaka prolaz skupine - objektivno su, kažu Španjolci, uvjerljivim kvalifikacijama i osobito demonstracijom talenta na Wembleyju ušli u uzani krug favorita Eura.

Uzmu li se još u obzir i head-to-headovi u kojima Hrvatska, naime, vodi s 3:0 od čega su dvaput utakmice odigravane upravo u Beču (2000. 2:1 i 2006. 4:1) - izglede Austrije svode na puke teoretske.

Za kraj čudom se čude i neodlučnosti Hickersbergera koji do doslovce zadnjeg treninga nije u stanju odlučiti hoće li među vratnice Jürgen Macho ili Alex Manninger, dok naprotiv hvale Bilića koji je odavno kuvertirao svoj izbor: Pletikosa - Ćorluka - R. Kovač - Šimunić - Pranjić - Srna - N. Kovač - Modrić - Kranjčar - Olić - Petrić.

Apostrofiraju kvalitete premierligaša Kranjčara i Modrića i sigurni su da Olić odnosno Petrić mogu nadoknaditi objektivno golem hendikep Eduardovog neigranja. Ozljeda strijelca 10 golova u 12 rundi kvalifikacija, kažu, galvanizirat će Hrvate - i preko 50.000 navijača koji stižu u Beč s pravom očekuju - sva tri boda, dok se Austrijanci mogu nadati što časnijem porazu.

EP 2008. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Austrija0:1Hrvatska
Njemačka2:0Poljska
1Hrvatska 34:1+39
2Njemačka 34:2+26
3Austrija 31:3-21
4Poljska 31:4-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!