EP 2008., Natjecanje po skupinama, Skupina B, 1. kolo, 08.06.2008, 20:45 h, Klagenfurt, Worthersee-stadium, gledatelja: 30000
Suci: Tom Henning, Geir Age Holen, Jan Petter Randen
Njemačka
Njemačka
Lukas Podolski 20', 72'
2:0(1:0) Poljska
Poljska

Nijemci jedva nadigrali Poljake

Ivana Strahija • nedjelja, 08.06.2008.

U drugoj su utakmici večeri u Klagenfurtu Nijemci pobijedili Poljake, kako su mnogi i predviđali, i to rezultatom 2:0. No, Poljaci su bili i više no dostojni protivnici favoriziranom elfu, čak se ni nakon drugog primljenog pogotka nisu predali, već su zadnju liniju Nijemaca i vratara Lehmanna stavljali na muke.

Njemačka
Poljska
Njemačka
Poljska
1
Jens Lehmann
 
Marcell Jansen
4
Clemens Fritz
(do 56')
8
Torsten Frings
 
Mario Gomez
(do 75')
 
Miroslav Klose
(do 89')
13
Michael Ballack
 
Philipp Lahm
 
Per Mertesacker
 
Lukas Podolski
21
Cristoph Metzelder
Pričuvni igrači
 
Bastian Schweinsteiger
56'
15
Thomas Hitzlsperger
75'
22
Kevin Kuranyi
89'
Trener
Joachim Löw
12
Artur Boruc
4
Pawel Golanski
(do 75')
5
Dariusz Dudka
6
Jacek Bak
7
Euzebiusz Smolarek
8
Jacek Krzynowek
9
Maciej Zurawski
(do 46')
13
Marcin Wasilewski
14
Michal Zewlakov
17
Wojciech Lobodzinski
(do 65')
18
Mariusz Lewandowski
Pričuvni igrači
20
Roger Guerreiro
46'
16
Lukasz Piszszek
65'
11
Marek Saganowski
75'
Trener
Leo Beenhakker
Slika 1 od 2.
Foto: HB-Press-Agency

Utakmica započinje s vrlo izjednačenih dvadesetak minuta, u kojima možemo izdvojiti tek po priliku sa svake strane. Već je u prvoj minuti Krzynowek pokazao da Nijemce ne očekuje šetnja po parku, kad je iskoristio sudaranje njemačkog defanzivca Mertesackera i vratara Lehmanna, no nije bio dovoljno precizan. Uzvraća Gomez u 4. minuti, kojem je cijelu situaciju namjestio nenadmašni Klose, pa čak i izvukao poljskog vratara Boruca s pozicije pred vratima, ali Gomez ne zna iskoristiti šansu.

Slika 2 od 3.
Foto: HB-Press-Agency

No, u 20. su minuti mrežu ujedinjenim snagama zatresli Poljaci u njemačkim dresovima. Poljska je reprezentacija spremala ofsajd zamku, no Gomeza to nije ni malo brige, već spretno prebacuje do Klosea, koji u jurišu prema poljskom golu, umjesto da pokuša sam, lijepo dodaje do bolje postavljenog Podolskog, a ovom ostaje da je "pikne" pored Boruca.

Slika 3 od 4.
Foto: HB-Press-Agency

S 1:0 Nijemci mnogo lakše igraju, ali si dopuštaju i više pogrešaka. Jedna ih je takva skoro skupo koštala kad je Labodzinski u 36. minuti po desnoj strani, nakon par minuta opsjedanja njemačkog kaznenog prostora, prošao pored Jansena, izvukao loptu skoro u gol-aut da bi je vratio za Zurawskog, no ovaj promašuje cijeli gol s desetak metara. U sasvim sličnoj situaciji pokušavaju i Nijemci dvije minute kasnije, Fritz s linije vraća za Gomeza, a ovaj tek malo proteže poljskog vratara.

Slika 4 od 5.
Foto: HB-Press-Agency

Do kraja poluvremena Nijemci igraju malo ozbiljnije, no pozitivnu agresivnost ne okrunjuju još kojim pogotkom. Šanse je imao ponajprije Gomez, no bez njih nisu bili ni Poljaci, a iz daljine je, sa dobrih 20-tak metara, jako dobro "odapeo" Lewandowski, no njegovu loptu smireno zadržava Lehmann.

Slika 5 od 6.
Foto: HB-Press-Agency

Slika 6 od 7.
Foto: HB-Press-Agency

Poljaci su u drugom dijelu mnogo bolji, Guerreiro je zamijenio Zurawskog i napad poljske reprezentacije igra bolje no u prvom poluvremenu. To diže tempo utakmice, koja dobiva na atraktivnosti, a šanse se redaju jedna za drugom. U 58. minuti Ballack nabacuje sa strane, skače Gomez no nije dovoljno visok, ali tu je Klose, koji glavom ipak prebacuje gol. Uzvraćaju poletni Poljaci, ali pogodak Smolareka, koji je sam istrčao s loptom prema golu, pomoćni sudac označava kao zaleđe.

Slika 7 od 8.
Foto: HB-Press-Agency

U 70. je minuti vrhunski udarac Ballack uputio prema poljskom golu, no Boruc dokazuje vrsnost izvukavši loptu ispod prečke. Krzynowek ne ostaje dužan, kao ni Guerreiro, pa njemački vratar Lehmann ima dosta posla, ali se rezultat i opet mijenja u korist Nijemaca.

Odličnim se izborom Joachima Lowa pokazao Schweinsteiger kao zamjena za Fritza, jer već izgubljenu loptu vraća u njemački posjed, prosljeđuje je do Klosea, no njegov udarac je odbijen, ali tu je Podolski, koji silovitim šutom para poljsku mrežu za 2:0.

Zanimljivo, ali 2:0 ne daje malo mira njemačkoj reprezentaciji, a najbliže je počasnom pogotku bio Guerreiro, koji koristi obrambeno slabog Jansena i dodaje za Saganowskog, čiji šut Lehmann ja jedvite jade ipak uspijeva zadržati. U posljednjoj je minuti regularnog dijela utakmice Podolski mogao do hat-tricka, uz dodavanje odličnog Schweisteigera, ali prebacuje gol.

EP 2008. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Austrija0:1Hrvatska
Njemačka2:0Poljska
1Hrvatska 34:1+39
2Njemačka 34:2+26
3Austrija 31:3-21
4Poljska 31:4-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!