Nogomet

"Genijalci moraju biti bolji"

Tomislav Pacak • nedjelja, 08.06.2008.

(Iz Beča za Sportnet.hr Tomislav Pacak) Iako je bio svjestan određenih slabosti u igri reprezentacije, izbornik Slaven Bilić je uz samokritiku ipak napomenuo da pobjedu na velikom natjecanju treba slaviti, makar došla uz ne previše impresivnu igru...

Slika 1 od 1.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Bilić je upravo tom konstatacijom i započeo obraćanje sedmoj sili nakon pobjede Hrvatske od 1:0 nad Austrijom: "Najvažnije je da sam sretan što smo pobijedili nakon toliko godina jednu utakmicu na velikom natjecanju. Čestitam svojim igračima na velikoj borbi i na kvalitetnoj igri. Ova pobjeda će nam biti velika injekcija samopouzdanja za druge dvije utakmice u grupi što nas čekaju. Kad bih analizirao, rekao bih da smo prvih 35 minuta odigrali izvanredno, ali pri tome nam je pomoglo rano vodstvo. Stvarali smo možda ne čiste šanse, ali dobre prilike i šteta je što nismo ubili utakmicu drugim pogotkom. Pred kraj prvog poluvremena su nas malo stisnuli, a u drugom poluvremenu - malo više."

Razlozi? "Siguran sam da to nije bio nedostatak snage, ali očito smo se povukli i ušli Pletikosi u šesnaesterac prerano. Da smo to napravili u zadnjih pet minuta u redu, ali mi smo to počeli raditi od 60. minute. Razlog nije bio što su nas nadtrčali, već to što smo im prelako dopuštali da dođu do bočne situacije prema golu."

Izbornik je nezadovoljan što Hrvatska nije bolje iskoristila prilike za kontre: "Kako su oni tražili gol izjednačenja, mi smo imali niz situacija gdje smo imali 2 na 2 u napadu, ali nismo imali pravu suradnju iz drugog plana da bismo materijalizirali te izvanredne situacije koje smo imali. Ulaskom u svlačionicu vidio sam da igrači nisu apsolutno zadovoljni - upalio sam kasetofon i rekao im da pjevaju - pa pobijedili smo." Austrijskog je novinara zanimalo što se zapjevalo, a zapjevala se - Lijepa li si.

Stručnom stožeru predstoji analiziranje pogrešaka: "Analizirat ćemo ovu utakmicu da vidimo gdje smo pogriješili, to ispraviti, neke igrače dignuti; neki su bili i malo impresionirani. Mi smo startali na pravi način, pobjedom, i zbog toga sam neizmjerno zadovoljan."

Hrvatskog stratega nije oduševila igra Pranjića i Ćorluke koji su stajali predaleko od pozicija gdje su trebali biti: "Dobro ste primijetili igru Pranjića i Ćorluke. Kad god smo zadržali loptu, a to nas krasi, bili smo opasni. Falila su nam dva bočna igrača, dva beka, koji su se previše uvlačili kao stoperi i tako ostavljali Srnu i Kranjčara da pokrivaju ogroman prostor i tu su se njih dva jako istrošila i nedostajalo im je snage za sudjelovati u kontrama."

Izbornik je analizirao i neke pojedince, pa je uz igrača utakmice Pletikosu istaknuo Ivicu Olića: "Dugo nas je u utakmici držao Olić svojim enormnim i kvalitetnim trčanjem, moram ga izdvojiti uz Pletikosu. Pas igru i dominaciju na terenu još više smo izgubili Nikinim izlaskom, ali Pogatetz nas je mučio i zbog toga smo odlučili ostati u istom sistemu i staviti Joea na bok radi skoka, a vjerovali smo da Pranjić svojom motorikom može više ponavljati nego Niko. Kranjčar inače nije zamijenjen zbog neke loše igre, dapače, bio je dobar i dok je on bio tu bolje smo držali loptu."

Bilić je ipak svjestan da na Euru 'dobro' nije dovoljno: "Naši kreativci su bili dobri, ali ovo je EP i oni moraju biti fenomenalni da bismo mi lako dobili utakmicu."

Hoće li Hrvatska biti spremna za dvoboj s Njemačkom s obzirom na trošenje u ovoj utakmici? "Ne vjerujem da će biti teža od ove. Nijemce tek čeka teška utakmica. Igrači su se malo žalili, prije utakmice, da nisu baš bili laki uvjeti za igru, bilo je teško za igrati, jako suh zrak i jako suh teren."

Izbornik ne smatra da je Austrija baš previše dominirala: "Pletikosa je neke stvari obranio fantastično, ali zato je tu i zato je nas vratar. Nismo baš mi visili da su se ispromašivali, bio je to pritisak bez čistih šansi. Apsolutno je moguće osvježiti momčad za utakmicu s Njemačkom. Nikad nismo rekli da će danas biti lako i siguran sam da ćemo za par dana protiv Njemačke biti motivirani, rastrčani i opasni."

Na press konferenciji nazočan je bio i Stipe Pletikosa, Uefin igrač utakmice: "Sve je izbornik rekao i nema smisla da ja nešto govorim. Sretan sam što smo pobijedili. Uža obrana je odigrala izvrsno, puno su mi pomogli, kao i cijela momčad. Nismo mogli izaći u kontru, lopta je išla dosta sporo po terenu, ali moramo biti zadovoljni i sretni zbog tri boda i pripremati se za Njemačku."

EP 2008. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Austrija0:1Hrvatska
Njemačka2:0Poljska
1Hrvatska 34:1+39
2Njemačka 34:2+26
3Austrija 31:3-21
4Poljska 31:4-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!