Vodeni sportovi

Dva zlata za hrvatske ronioce

Sportnet • četvrtak, 12.06.2008.

Od 10. do 12. lipnja u egipatkom Dahabu održava se AIDA međunarodno natjecanje u ronjenju na dah Triple Depth. To je natjecanje u svim trima natjecateljskim dubinskim disciplinama - Free Immersion, Constant Weight i Constant No Fins. Natjecanje je okupilo 25 natjecatelja i natjecateljica iz ukupno 14 zemalja, a Hrvatsku ovdje predstavlja šest natjecatelja: Veljano Zanki, Tomo Vrdoljak, Slaven Ćubrić, Jakov Kaštelan, Karla Fabrio i Vedrana Vidović...

Prvog dana natjecanja odvijalo se natjecanje u disciplini Free Immersion - disciplini u kojoj ronilac zaranja u dubinu bez peraja povlačeći se rukama po konopu. Redoslijed starta natjecatelja bio je određen najavama dubina natjecatelja od manjih dubina prema većima. Vedrana Vidović je zaronom na 47m dubine prva srušila vlastiti nacionalni rekord (46m) i plasirala se na šesto mjesto među ženama. Karla Fabrio je zaronom na 57m dubine oborila taj rekord i plasirala se na drugo mjesto.

Slaven Ćubrić i Tomo Vrdoljak su zaronom od 50m podjelili šesto mjesto u muškoj kokurenciji. Nažalost, hrvatski najdublji ronioc Veljano Zanki, kao i Jakov Kaštelan nisu ostvarili regularne rezultate jer su napravili pogreške prilikom izvođenja površinskog protokola. Ruskinja Natalia Molčanova je zaronom na 82m dubine oborila svjetski rekord kojeg je drzala Britanka Sarah Campbell (81m, napravljen na istom natjecanju 2007. godine).

11.06. na redu je bila disciplina Constant Weight - disciplina u kojoj ronioc zaranja s perajom u dubinu uz konstantno opterećenje. Kao i prethodnog dana natjecanja, Vedrana Vidović je zaronom na 55m dubine prva srušila nacionalni rekord kojeg je s 54m drzala Karla Fabrio i plasirala se na treće mjesto među ženama. Zatim je Karla oborila taj rekord zaronivši na 61m dubine i osvojila prvo mjesto.

U muškoj konkurenciji pobjedu je odnio Veljano Zanki oborivši vlastiti nacionalni rekord (76m) zaronom na 80m dubine. Slaven Ćubrić se zaronom na 63m plasirao na četvrto mjesto, Tomo Vrdoljak s 50m je zauzeo deseto mjesto, a Jakov Kaštelan je sa 41m zauzeo 14. mjesto. Ovo je ujedno i prvo natjecanje u dubinskim disciplinama na kojem su hrvatski natjecatelji osvojili dvije zlatne medalje.

Danas je na redu disciplina Constant No Fins - disciplina u kojoj ronilac zaranja u dubinu na vlastitu snagu bez peraja i uz konstantno opterećenje. Ruskinja Natalia Molčanova najavila je rušenje svjetskog rekorda.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!