EP 2008., Natjecanje po skupinama, Skupina D, 2. kolo, 14.06.2008, 18:00 h, Innsbruck, Novi Tivoli, gledatelja: 30.772
Suci: Pieter Vink, Adriaan Inia, Hans Ten Hoove (svi Nizozemska)
Švedska
Švedska
Zlatan Ibrahimović 34'
1:2(1:1) Španjolska
Fernando Torres 15'
David Villa 90'+2'
Španjolska

Villa ponovno heroj

Tomislav Pacak • subota, 14.06.2008.
Villa ponovno heroj
Foto: Davor Sajko

(Iz Innsbrucka za Sportnet.hr Tomislav Pacak). Neuvjerljivom igrom i pogotkom Davida Ville u zadnjoj minuti reprezentacija Španjolske svladala je Švedsku s 2:1 i tako stigla na "koračić" od drugog kruga Eura...

Švedska
Španjolska
Švedska
Španjolska
1
Andreas Isaksson
2
Mikael Nilsson
3
Olof Mellberg
4
Petter Hansson
5
Fredrik Stoor
8
Anders Svensson
9
Fredrik Ljungberg
10
Zlatan Ibrahimović
(do 46')
11
Johan Elmander
(do 79')
17
Henrik Larsson
(do 87')
19
Daniel Andersson
Pričuvni igrači
22
Markus Rosenberg
46'
18
Sebastian Larsson
79'
9
Kim Kallstrom
87'
Trener
Lars Lagerbäck
 
Iker Casillas
 
Carlos Marchena
 
Carles Puyol
(do 24')
 
Andres Iniesta
(do 59')
7
David Villa
 
Xavi Hernandez
(do 59')
 
Fernando Torres
 
Joan Capdevila
 
Sergio Ramos
19
Marcos Senna
 
David Silva
Pričuvni igrači
 
Raul Albiol
24'
12
Santi Cazorla
59'
 
Cesc Fabregas
59'
Trener
Luis Aragones

Pred 30.000 gledatelja na stadionu Novi Tivoli U Innsbrucku, Španjolska i Švedska nisu pružili nezaboravnu igru, a tri boda zasluženo su odnijeli Španjolci. Nakon izjednačenog prvog poluvremena koje je završilo s 1:1, Šveđani su se u nastavku povukli u "mišju rupu" i čuvali bod, a za takav pristup kažnjeni su u samom sutonu utakmice kada je Villa donio tri boda Španjolskoj.

Atmosfera u Innsbrucku nije bila nezaboravna, dvije navijačke skupine pošteno su podijelile stadion "po pola", ali nisu pružile navijanje za pamćenje. Možda je i relativno slaba igra obje momčadi utjecala na takvu reakciju publike...

Vrlo blijedo prvo poluvrijeme odigrale su obje reprezentacije, s dosta pogrešaka i neorganiziranosti u obrani i bez dovoljne doze agresije i odlučnosti u napadu. Pitanje je kuda je nestala ona tečna španjolska igra, ali u prvih 45 minuta protiv "žutih" nismo je vidjeli.

Istina, Španjolci su iz prve prave šanse poveli. Igrala se 15. minuta, David Silva je nabacio s lijeve strane, a Fernando Torres najsnalažljiviji je u šesnaestercu i postiže svoj drugi pogodak na ovom natjecanju.

Dok je crveni dio tribine još slavio, Elmander je imao sjajnu šansu razveseliti svoje navijače - dobro ga je proigrao Henrik Larsson, no Elmander se iskosa odlučuje za udarac (pogodio vanjski dio mreže), iako je u sredini imao bolje postavljene suigrače.

Španjolci nisu uspijevali razviti nekakvu opasnu igru, posjed lopte svodio im se na neopasna dodavanja između stopera i veznjaka, no čim bi prešli na švedsku polovicu gubili bi loptu. S druge strane, ni Šveđani nisu bili posebno raspoloženi, Ibrahimović je izgledao nezainteresirano, a Larsson i Ljungberg - sporo.

U 22. minuti Ibrahimović je dobro proigrao Larssona koji iskosa s lijeve strane puca preko gola, a tri minute kasnije Ibrahimovićev poluvolej blokirao je Sergio Ramos. U međuvremenu je Aragones bio prisiljen napraviti izmjenu, umjesto ozlijeđenog Puyola ušao je Raul Albiol.

Šveđani su zasluženo došli do izjednačenja u 34. minuti. Inače prilično indisponirani Fredrik Stoor dobro je nabacio s desne strane, Ibrahimović je primirio loptu i uz lošu reakciju Ramosa zabio loptu u gol pored Ikera Casillasa. Španjolski kapetan bio je na toj lopti, ali nije stigao dovoljno brzo i dobro reagirati...

Do kraja prvog dijela zapisali smo još tek šansu Davida Ville u 38. minuti, no njegov volej s vrha šesnaesterca uz manje je poteškoće pokupio Andreas Isaksson.

Drugo poluvrijeme ponudilo je također uspavanku, s tom razlikom da je igrala samo - Španjolska. Šveđanima se, valjda, svidjelo kako su Grci igrali protiv njih, pa su se po "Rehhagelovom poučku" posložili na vlastitoj polovici čekaju strpljivo kakvu šansu za kontru.

Španjolci im takvu nisu dali, prvenstveno jer su igrali na niz sigurnih pasova koji su onemogućavali opasnije napade Švedske, ali nisu ni donijeli previše opasnosti pred Isakssona.

Lagerback je na poluvremenu ostavio Ibrahimovića u svlačionici i uveo Rosenborga, a to je dodatno otupilo švedski napad. S druge strane, Aragonesu je "dokipilo" u 58. minuti pa je na klupu pozvao slabe Xavija i Iniestu, a u igru poslao Fabregasa i Santija. Ni to nije previše promijenilo odnos snaga, samo se činilo da Španjolska sve više i više ima loptu, dok su Šveđani odlučili braniti stečeni bod kako god znaju.

Furija je konačno do šanse za pogodak stigla u 63. minuti, a pravo je čudo što su tada španjolski napadači sve promašili - prvo je Villa prošao i gurnuo za Silvu čiji udarac Isaksson odbija do Ville, a potom brani i njegov udarac. Villa onda vraća loptu na 10-ak metara, odakle Torres pogađa švedskog braniča pa cijela gužva završava kornerom.

Kad već kombinacijama nije išlo, pokušao je udarcem Marcos Senna u 68. minuti, ali Isaksson to brani. Švedska je u tim trenucima bila pod golemim pritiskom, možda ne šansi, ali svakako velikog posjeda lopte Španjolske.

Svoju jedinu priliku u drugom dijelu Šveđani su složili nakon slobodnog udarca u 79. minuti - Hansson je usamljen dobio loptu na drugoj stativi, vratio na peterac gdje kasni Sebastian Larsson.

Kada se već činilo da će švedski bunker odoliti španjolskim pokušajima, David Villa na početku sudačke nadoknade pokazuje koliko je opasan. Iako dobro zaustavljen tijekom svih 90 minuta, Villa je u jednoj sekundi ostao sam nakon duge lopte Capdeville, sjurio se sam prema golu i u svom stilu matirao Isakssona za pobjedu Španjolske od 2:1.

Španjolci su tako došli nadomak četvrtfinala, a na tom putu zaustaviti bi ih mogao tek krug s tri momčadi sa po šest bodova. Ipak, večeras prikazana igra Aragonesa nije mogla oduševiti, bez obzira što su na kraju uspjeli slomiti sramotno defanzivnu formaciju Šveđana kojima preostaje teška bitka za drugi krug....

EP 2008. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Švedska1:2Španjolska
Grčka0:1Rusija
1Španjolska 38:3+59
2Rusija 34:406
3Švedska 33:4-13
4Grčka 31:5-40

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!