Nogomet

Turska ili Češka?

Vedran Attias • nedjelja, 15.06.2008.
Turska ili Češka?
Foto: HB-Press-Agency

Portugal je osigurao mjesto broj jedan u skupini A, a drugog će putnika u četvrtfinale odlučiti izravan dvoboj Turske i Češke...

Dok Portugal opušteno može ući u susret sa Švicarskom u Baselu i odmarati ključne igrače, na Gradskom stadionu u Ženevi očekuje nas veliki dvoboj Turske i Češke, a ulog je golem - četvrtfinale Europskog prvenstva u kojem boljega iz ovog susreta čeka Hrvatska.

Turska - Češka

Veliki dvoboj očekuje gledatelje u 20.45 u Ženevi. Naime, Turska i Češka u izravnom će dvoboju odlučiti o drugom četvrtfinalistu. Ove dvije momčadi u posljednje kolo ulaze bodovno izjednačene i, u slučaju neriješenog rezultata, pobjednika će odlučiti - penali.

Gol Arda Turana u posljednoj minuti koji je Turskoj donio pobjedu nad Švicarskom, otvorio je vrata četvrtfinala Terimovoj momčadi, a zatvoriti ih mogu - samo Češi. Terim ima dosta problema s ozljedama i u ovom susretu neće moći računati na kapetana Emrea, stopera Metina, a upitan je nastup Cetina.

Brueckner dosta luta oko napadača i moguće je da u ovom susretu Češka počne u trećoj kombinaciji, odnosno, prvu je utakmicu počeo Koller, drugu Baros, a ovu bi mogli početi obojica.

Česi su svjesni koliko im znači ovaj susret, a ovako ga je najavio vratar Cech: "Nema veze kako smo igrali dosada - ulog u ovoj utakmici je golem jer samo jedna momčad može dalje." Ako to nešto vrijedi, Česi imaju odličan score s Turcima i neporaženi su u četiri susreta.

Statistika nije baš na strani Turske. Naime, osim što svakako vrijedi spomenuti kako je pobjeda protiv Švicarske bila tek druga (!!) pobjeda Turske na Europskim prvenstvima, treba naglasiti kako je od 1984. kada je uveden knock-out sistem, samo sedam momčadi uspjelo proći dalje nakon što su poraženi u prvoj utakmici.

Za utjehu Turcima - jedna od tih sedam je i Turska kojoj je to 2000. pošlo za nogom. S druge strane, također je samo sedam reprezentacija od 1984. uspjelo ne proći dalje nakon što su upisali pobjedu u prvom susretu. Podsjetimo, Češka je dobila domaćina Švicarsku 1:0 na otvaranju Eura.

Švicarska - Portugal

Natjecateljski gledano, potpuno nebitnu utakmicu igraju domaćini s Portugalcima. Iako se posljednjih dana više pričalo o Scolarijevom odlasku u London nakon Eura, izbornik Portugala u svim najavama ističe kako će i u ovoj utakmici ići na pobjedu.

Portugal će u ovu utakmicu krenuti s rezervnim sastavom jer Scolari ne želi propustiti priliku dati odmor svojim ključnim igračima. Veliki broj izmjena se očekuje u sastavu Portugala - Carvalho, Bosingwa i cijeli vezni red će dobiti odmor. Vjerojatno najbolji igrač svijeta Cristiano Ronaldo rekao je: "Siguran samo kako će igrači koji će dobiti priliku odigrati sjajno te se tako nametnuti izborniku za utakmice koje su pred nama."

Potpuno izmijenjeni sastav Portugala, opet bi mogao biti prejak za Švicarce. Jedan od domaćina Eura zadnji je puta slavio protiv Portugalaca prije 26 godina. Švicarci još čekaju na svoju prvu pobjedu na Euru, a, kao utjeha, može im biti podatak kako je njihova momčad protiv Turske s prosjekom od 25 godina i 44 dana bila najmlađa jedanaestorica koja je ikada istrčala na Euru. Ako nisu dovoljno dobri sada, barem mogu reći kako su mladi.

Kapetana Švicarske prilično živciraju takvi komentari pa je iskreno rekao: "Ma već mi je zlo od komentara "dobro ste igrali, ali niste imali sreće". Ne želim slušati takve stvari jer me to živcira - izgubili smo, ne idemo dalje, nismo ostvarili cilj i gotovo. Nemamo ništa za slaviti." Iskreno, nema što.

EP 2008. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Švicarska2:0Portugal
Turska3:2Češka
1Portugal 35:3+26
2Turska 35:506
3Švicarska 33:303
4Češka 34:6-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!