Nogomet

Austrijanci prizivaju povijest

Marin Vuković • ponedjeljak, 16.06.2008.
Austrijanci prizivaju povijest
Foto: EPA

Točno 30 godina nakon što je kao igrač sudjelovao u povijesnoj pobjedi Austrije nad Njemačkom, izbornik austrijske reprezentacije Josef Hickersberger vjeruje kako se povijest ipak ponavlja.

Prije ravno 30 godina Austrija je na Svjetskom prvenstvu u dalekoj Argentini zabilježila najsvjetlije trenutke u svojoj ne tako bogatoj nogometnoj povijesti. Prošavši prvi krug u natjecanju po skupinama Austrijanci su u drugom krugu pretrpjeli težak poraz od Nizozemaca, hrabro se nosili s Talijanima, a potom izborili nezaboravnu pobjedu nad Zapadnom Njemačkom s 3:2. Tri minute prije kraja Austrijancima je pobjedu donio Hans Krankl, a u dresu s brojem sedam u toj je utakmici nastupio i današnji izbornik austrijske reprezentacije Josef Hickersberger.

Puno je vremena prošlo od te famozne pobjede koju potenciraju i iz naftalina izvlače gotovo svi austrijski mediji, premda okrutna istina govori da austrijska reprezentacija nema pobjedu nad Nijemcima još od davne 1986. godine. Hickersberger i njegovi izabranici namjeravaju to promijeniti i nauštrb Njemačke izboriti plasman u četvrtfinale Europskog prvenstva. "U odličnom smo stanju", tvrdi austrijski izbornik uoči najveće utakmice u njegovoj izborničkoj karijeri. "Bolji smo nego u veljači ove godine kada smo od Nijemaca poraženi s 3:0, ovo je najveća utakmica mog života i bit će najveća svih vremena ukoliko uspijemo pobijediti."

Legendarna pobjeda Austrije nad Njemačkom iz 1978.

Nema sumnje kako će bečki stadion Ernst-Happel biti ispunjen do posljednjeg mjesta uz značajnu brojčanu nadmoć domaćih navijača. Uz njihovu podršku Hickersberger se nada kako će njegov momčad znati iskoristiti njemačke slabosti uočene u utakmici protiv Hrvatske. "Nijemci nisu bili tako dobri protiv Hrvatske i imaju problema. Imaju par ozlijeđenih igrača, ne igraju dobro i mi imamo prednost domaćeg terena. Rekao bih da su naši izgledi oko 40 posto i iako zvuči pesimistično, mislim da su to prilično dobri izgledi. Najvažnije je da imamo priliku, da ste mi to ponudili prije godinu dana prihvatio bih bez problema", dodaje Hickersberger.

Njegov kolega na klupi Njemačke Joachim Löw imao je problema s podizanjem morala u momčadi koja je tako uvjerljivo nadigrana od strane Hrvatske. Razgovarao je s igračima, ukazao na pogreške i nada se kako će poraz od Hrvatske moći zaboraviti i usredotočiti se na susret s Austrijom "Obećavam da će momčad igrati drukčije", tvrdi Löw. "Trideset milijuna ljudi u Njemačkoj gledat će tu utakmicu i moramo pobijediti za nas i našu naciju. Utakmica protiv Hrvatske je prošlost. Morat ćemo odigrati najbolje što možemo jer Austrija se poboljšala u nekoliko posljednjih mjeseci. Oni su momčad boraca, no mi ćemo na kraju izaći kao pobjednici."

U pobjedu je uvjeren i kapetan njemačke reprezentacije Michael Ballack, priznavši da je momčad nakon poraza od Hrvatske održala sastanak. "Igrači su se sastali nakon utakmice s Hrvatskom kako bi analizirali greške koje smo napravili. Bili smo vrlo samokritični, ali je rezultat bio vrlo pozitivan. Imamo puno prostora za napredak i to želimo i pokazati u Beču, uopće nisam zabrinut zbog ove utakmice", tvrdi veznjak Chelseaja.

Dok Hickersberger može računati na sve svoje igrače osim suspendiranog Sebastiana Prödla, Nijemci imaju nešto više problema. Sebastian Schweinsteiger je gurnuvši Jerka Leku zaradio crveni karton i nema pravo nastupa, a ozlijeđen je i Marcell Jansen. Upitan je bio nastup Lukasa Podolskog i Philipa Lahma, ali vjeruje se da će ipak istrčati na travnjak Ernst-Happela.

I dok će Hrvatska u Klagenfurtu protiv Poljske sa značajno izmijenjenim sastavom tek odrađivati posljednje kolo prvoga kruga, tristotinjak kilometara sjeveroistočno dvije će reprezentacije igrati za - sve ili ništa.

EP 2008. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Poljska0:1Hrvatska
Austrija0:1Njemačka
1Hrvatska 34:1+39
2Njemačka 34:2+26
3Austrija 31:3-21
4Poljska 31:4-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!